maanantai 27. toukokuuta 2013

Kestovaipat

Niinkuin jo jossain postauksessa puhuin, oon alkanut harkita kestovaippoja. 

Oon aina ollut sitä mieltä, että vauva-arjessa ihan riittävästi tekemistä, ilman että omaa arkeaan pitää lähteä vaikeuttamaan. Päätös kertakäyttövaipoista oli siis valmis ilman sen kummempia mietintöjä. Sitten vielä kun kuuli, että meille tulisi kaksi vauvaa kerralla, en uhrannut enää ajatustakaan kestovaipoille.

Äitiyspakkaus tuli joskus maaliskuussa ja sen mukana kaksi kestovaippaa per poitsu. Silloin muistan vielä katselleeni niitä, ja koitinkin miten lisäimun sujauttaisi vaippaan. No eihän se sujahtanut. Kaiken kaikkiaan, kestovaipat tuntui vaikeakäyttöisiltä ja epähygienisiltä. Ja kaiken lisäksi työläiltä. 

Huhtikuussa shoppailtiin siskon kanssa kirpparilla ja vastaan sattui pöytä jossa kestovaippoja suloisilla apinakuoseilla myytiin 1,50e kappale. Nappasin ne mukaani, vaikka ajattelinkin että kertakäytöt on meidän juttu. Kaikenkaikkiaan vaippoja kertyi koriin silloin n. 10 + ne neljä jotka ÄP:stä oli tullut. Tällöin taisi ensimmäisen kerran tulla mieleen; Pitäisiköhän näille antaa mahdollisuus? 

Meillä on kaikinpuolin hyvät edellytyksen kestovaipoille, sillä meiltä löytyy iso pyykinpesukone + kuivausrumpu. Lisäksi vauvoja ja samalla kestovaipan käyttäjiä on kaksi, joten pesukone saattaa ilman vaippojakin hurista ainakin sen kerran kahdessa päivässä. Nyt vielä kun on kuivausrumpu, vaipat saa tunnissa kuivaksi. No, silti en päättänyt mitään.

Nyt sitten kun yhdessä postauksessa tulin maininneeksi babyshowereissa saadusta vaippakakusta ja siitä, että kakussa olleet vaipat, vaikka niitä 50kpl olikin, riittäisi meille max. viideksi päiväksi. Ja heitin vaan, että pitäisikö harkita kestoilua.. Lukijoilta tuli kuitenkin niin valtavasti positiivisia kokemuksia, että viikonlopun aikana otin tämän puheeksi miehenkin kanssa. Ajattelin, että hän se olisi vihonviimeinen jarru näihin mun hömpötyksiin :D Eipä kuitenkaan tarvittu kuin pikainen laskutoimitus kahden pikkumiehen vaippojen määrästä/kk ja pakettien hinnasta kaupassa niin mies oli aika suostuvainen kokeiluun. Todettiin, että viidenkin vaipan menekillä per poitsu (joka taitaa olla aika alakanttiin) vaippoja menisi 300 kpl/kk. Eli jos vaippapaketissa olisi n. 50 vaippaa ja tarjouksesta kaksi pakettia saisi 20€:lla niin vaippoihin menisi ainakin 60€/kk ja jos se vielä lasketaan niin, että molemmat käyttää 10 vaippaa/pvä niin huidellaankin jo 120€/kk. Eli kummasti alkaa kestoilu kiinnostaa.

Tänään ehdin jopa vähän perehtyä noihin kestovaippoihin. Eli ihan ensimmäinen plussa on ekologisuus. En oo mikään viherpiipertäjä, mutta kyllä meillä aika tarkkaan kierrätetään kaikki. Peltitölkkejä en oo jaksanut, kun niiden keräys on sen verran kauempana. Ja tieto siitä, ettei tuollainen kertakäyttövaippa hajoa pieneen ikuisuuteen, saa vaakakupin kallistumaan taas kestoihin. Toisaalta kuluttaahan jatkuva pesukoneen ja kuivausrummun pyörittäminenkin luontoa. No, meillä nuo pyörisi varmaan jokatapauksessa kerran parissa päivässä, kun on ne kaksi sottapyttyä, joten eikö se ole vaan parempi pistää kone kerralla täyteen? 

Toisena plussana oli kestovaippojen ihoystävällisyys. Varsinkin kun miehen puolelta geeneissä saattaa olla ihottuma alttiutta, olisi hyvä kitkeä turhat ihottuman aiheuttajat pois. Kertakäyttövaippa hengittää huonosti ja hiertää helposti taipeita. Kestovaipat toimii myös paremmin astmaatikolla, sillä niistä ei erity hengitystä haittaavia tuoksuja tai kemikaaleja. Ja ilmeisesti erityisesti pojilla kestovaipat on parempi vaihtoehto kuin kertakäyttöiset. Kertakäyttöiset nimittäin lämpenee helpommin, jolloin myös vauvan kivekset lämpenee, jolla taas on suora yhteys heikentyneeseen sperman laatuun. Tämä nyt ei taas ole ehkä oleellista nyt, mutta miksei kiinnittäisi huomiota myös pitkänaikavälin etuihin? Kestovaipat on myös monesti kertakäytöisiä imukykyisempiä.

Sitten on vielä tämä taloudellisuus. Raha raha raha. Koneelliseen pyykkiä menee rahaa n. 0,25€. Eli vaippojen osuus tästä on käytännössä nolla, kun joka tapauksessa pyöritettäisiin vaatteita. Ja kuivausrumpu tietysti lisää vähän kustannuksia. Tähän mennessä nuo meidän kestot on maksaneet 15€. Käytettynä kestovaippoja löytyy kirppareilta ja nettikirppiksiltä. Ei siis tarvi laittaa sitä 20€/vaippa mitä nuo uutena maksaa. Kestovaippoja voi myös tehdä itse. Tähän mä en kuitenkaan lähde. Niin hyviä kädentaitoja ei ihan löydy.. :D

Kestovaipat ei myöskään oikein käytettynä ole epähygienisiä. Kakat vessanpönttöön, imut likoamaan ja vaipan esipesu. Vaatii vähän nemmän kuin kertakäyttövaipan rullalle kääriminen ja roskiin heittäminen mutta tuskin tuokaan nyt montaa minuuttia vie. Vielä kun meillä vaipanvaihtopiste on vessan ja kodinhoitohuoneen + lavuaarin vieressä, niin kaikki on käden ulottuvilla.

Kaikesta tästä viisastuneena, ajattelin että alkuun meillä käytetään kertakäyttövaippoja. Ainakin se ensimmäinen kuukausi, jonka aikana on varmasti paljon muutakin uutta ja ihmeellistä. Mutta sitten kun tosta vauvan hoidosta alkaa tulla rutiinia niin voitaisiin siirtyä osakestoiluun. Kotona kestovaippoja, reissussa kertakäyttöjä. Eiköhän mekin se meille paras toimintatapa löydetä.

Tässä meillä jo olevia kestovaippoja. Neljä isompaa kestovaippaa on 62-68 kokoisten vaatteiden kanssa ÄP:laatikossa vaatekaapin ylähyllyllä, joten ne ei nyt päässeet kuvaan :D 

Eli, jos jollain tutulla on ompeluhimoja niin meille saa tehdä vaippoja! Tai jos kirpparilla silmiin osuu kivoilla kuoseilla! Ja jos joku lukijoista haluaa päästä eroon omistaan, tarjouksia vaan tänne tulemaan! :)

Faktatiedot on keräilty Kestovaippainfo.fi:stä siellä kannattaa käydä lueskelemassa tarkemmin kestoilusta. Löytyy myös tarkat ohjeet tee-se-itse -vaippoihin! :) 
6 kommenttia:

 1. jos meille tulisi kolmas niin kestoilisin. Pepin kanssa ei enää viiti kun vaippoja menee niin vähän... :)t.henna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nii, pitää sitä nyt ainakin kokeilla :)

   Poista
 2. kiva kun löysin tänne :) itse mietin kans kestoilun aloittamista kunhan vauva ensin syntyis syyskuussa :) ainakin osaksi kestoilen. olen vaan ihan pihalla näistä kaikista vielä. Olen jotain ostanut ja toivottavasti niistä on johonki :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa niin tutulta! Kestoilu tuntuu olevan ihan oma maailmansa! Just kun luulee, että tietä jostain jotain selviikin taas kaikkea uutta..

   Toivotaan, että saadaan molemmat vielä jotain selkoa näistä, ja että saadaan kestoilu onnistumaan! :)

   Onnea sulle loppuraskauteen! Ei ole enää montaa kuukautta! :)

   Poista
  2. onnea sulle :) niin ihana masu sulla ♥ hain eilen lisää kestoja :D mies oli jo että eikös nämä jo riitä :D
   laitan blogiini kuvat just: osoitteeni on http://www.haaveissakolmas.blogspot.fi/ ;)

   Poista
  3. oi kiitos! :)
   Jostain syystä noi miehet tuntuisi aina olevan sitämieltä että kaikkea on jo tarpeeksi ;) olipa sitten kyse vaipoista vaatteista tai kengistä.. Mutta eihän niitä nyt liikaa voi olla :D

   Pitääkin käydä katsomassa!

   Poista

Kiitos kommentistasi!