perjantai 31. toukokuuta 2013

Vauvojen nukkuminen; perhepeti vs pinnasänky vs oma huone..

Vein Henkan tänään töihin ja uutisissa kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan vauvoja ei saisi nukuttaa vanhempien sängyssä. Tutkimuksessa oli todettu, että vauvan nukkuminen vanhempien sängyssä lisää kätkytkuolemien riskiä varsinkin alle  3kk lapsilla. En yhtään tiedä tämän tutkimuksen otosta, tai sitä miten tieteellisestä tutkimuksesta on kyse mutta lisäsi se ainakin mun perhepetivastasuutta taas vähän.

En tiedä miten meillä sitten oikeasti tehdään, kun vauvat on viimein saatu kotiin, mutta ainakin tarkoitus olisi että ne nukkuisi omassa sängyssään. 
En ole mitenkään perhepetiä vastaan, mutta koen vaan ettei se toimi meillä. Mun mielestä jo se perhepedin kuvainnollisuus, että lapsi tulee vanhempien väliin, on väärä. Minkälainen parisuhde voi olla jos vauva ja meidän tapauksessa vielä kaksi vauvaa, nukkuu siinä meidän välissä. Mun mielestä se vaan lisää etäisyyttä parisuhteessa, kun edes nukkuessa ei olla lähekkäin. 

Lisäksi, mua pelottaa se pienen nukkuminen siinä vieressä. En varmasti saisi ite unta kun kokoajan vahtisin, ettei peitto tai tyyny tukehduta vauvoja. Tai etten ite unissani pyörähdä niiden päälle.

Meidän oli helppo tehdä päätös tässä nukkumisasiassa, koska Henkka ei voisi kuvitellakaan että vauvat olisi meidän välissä. Se nimenomaan pelkää sitä, että unissaan pyörähtää niiden päälle. Tai että nukahtaessa säpsähtää niin paljon, että huitasee niitä kädellä. Joten, ratkasu oli helppo. Ei perhepetiä, vaan vauvat omassa pinnasängyssä tai äitiyspakkauksenlaatikossa lähelle.

Me laitettiin pojille oma huone. Tämäkin tuntuisi jakavan mielipiteitä. Monet sanoo, ettei vauva tarvi omaa huonetta ja että sen paikka on vanhempien kanssa samassa makuuhuoneessa. Me kuitenkin haluttiin vauvoille oma huone. Jo pelkästään siksi, että tavaraa on niin valtavasti, että on hyvä kun ne saa jonnekkin erilliseen tilaan, omille paikoilleen. Toisekseen siksi, että meillä on tarkotuksena siirtää vauvat 4-6kk iässä kokonaan omaan huoneeseen ja omiin sänkyihin nukkumaan. Mä uskon, että sekä mä että vauvat nukutaan paremmin kuin etäisyyttä on enemmän. Siitäkin oli jokin aika sitte tehty joku tutkimus, että äidin rintamaidon tuoksu pitää vauvan levottomana ja se nukkuu siksi katkonaisesti. Lisäsyynä tähän omaan huoneeseen siirtymiseen on se, että mun mielestä tossa puolen vuoden iässä pitäisi jo vanhemmillakin olla oma rauha makuuhuoneessa. 

En tiedä kuinka tässä lopulta tulee käymään, mutta nämä on ajatukset ainakin nyt.

Miten teillä nukutaan tai aiotaan nukkua vauvojen kanssa? Onko perhepeti vai jo heti oma huone?


Aamupala nro. 2

Tänään luvassa suursiivousta, hamstrasin jo lähkaupan siivoushyllyt tyhjäksi, lisätäkseni vähän motivaatiota. Uusilla tuotteilla on aina niin paljon kivempi siivota! 

Kivaa alkanutta viikonloppua kaikille lukijoille! :)

20 kommenttia:

 1. Meillä tyttö nukkui puolivuotiaaksi perhepedissä ja sen jälkeen siirtyi pinnasänkyyn. Vuoden iässä ois tarkotus siirtää omaan huoneeseen. Meillä perhepeti oli paras ratkaisu kun tyttö oli huono nukkumaan pienenä allergioidensa takia :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei :) Varmasti tässäkin pitää vaan kattoa mikä sopii millekin vauvalle. Voihan se sitten lopulta meilläkin käydä niin, et vauvat syö niin tiheesti et helpompi vaan ottaa ne viereen..

   Poista
 2. Meillä esikoinen nukkui parhaiten omassa sängyssään, mutta nyt isompana kapuaa viereen.. Itse en uskalla edes nukuttaa vauvaa vieressä koska mulla on tapana pyöriä sängyssä niin paljon että saattaisin pyörähtää päälle :/
  Siskoni vauva ei suostu edes nukkumaan omassa sängyssä kun on saanut nukkua ekat kuukaudet perhepedissä.
  Vauvan sänky tulee aluksi meidän makkariin kunnes ollaan saatu rempattua vaavin omahuone valmiiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä kuulostaa aika samalta kuin meillä :) Mua kans pelottais hirveesti et satuttasin vauvaa jotenkin. Ei siinä omasta nukkumisesta tulisi yhtään mitään!

   Poista
 3. Meillä ei todellakaan ollut tarkoitus nukkua missään perhepedissä, mutta vastasyntyneenä poika ei suostunut nukkumaan muualla kun meidän vieressä, vaunuissa tai sitterissä. Alkoi heti huutamaan jos yritti laittaa pinnikseen tai äitiyspakkauksen koppaan. Sitten jossain vaiheessa siirtyi nukkumaan "sivuvaunussa" pinnikseen meidän sängyn viereen. Omaan huoneeseen siirrettiin siinä vaiheessa kun alkoi heräilemään meidän ääniin, olisko ollut 9kk ikäisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toinen on halunnut äidin kainaloon :) Taitaa ne vauvatkin aika hyvin tietää mitä haluavat ;D Toi sivuvaunu kyllä kuulostaa kätevältä!

   Poista
 4. Esikoisen kohalla oli heti selvää että nukkuu omassa sängyssä, niin ku nukkuki heti alusta asti. Ja samalla linjalla aiottiin mennä kuopuksenki kohalla, paitsi että kuopus päätti että hänhän ei nuku pinnasängyssä, piste :D Muutaman unettoman viikon jälkeen luovutin ja poika nukku vieressä neljän-viien kuukaueven ikään asti millon pitkän harjottelun jälkeen suostu pinniksessä alkaa nukkumaan. Nyt kaksoset kohta syntymässä ja en oo vielä antanu ajatustakaa sille että missä nukkuvat, pinnasänky tulee oman sängyn viereen mutta päättäkööt vauvat ite sitten missä nukkuvat :) Itteäki pelotti kuopuksen kohalla että joko minä tai mies pyörähetään päälle mutta se on aika jännä juttu tuo äidinvaisto, heräsin monesti yöllä siihen että pysäytin esim.miehen käden jota oli unissaan laskemassa vauvan päälle. Ja tosissaanki tein sen ihan automaattisesti unissaan, havahuin vasta siinä vaiheessa ku omalle kädelle tuntu jotain vastusta, eli ei kannata liikaa stressata sitä vauvan vieressä nukuttamista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D
   Joo, oon kans kuullut et toi äidinvaisto on aika vahva, et ei sitä ihan noin vaan pyörähdä vauvan päälle. Mutta mitenhän sitten isä? Kun se joskus onissaan sätkii niin että mäkin olen pari kertaa saanut nyrkistä naamaan.. :D

   Poista
 5. Meillä on pojat nukkuneet alusta asti omissa sängyissään. Ja niin tulee nukkumaan tämä tulokaski. Oon niin herkkäuninen että ei puhettakaan että nukuisin jos vauva olis samassa sängyssä. Omaan huoneeseeen esikoinen muutti joskus 4kk ikäisenä ja juniori oli kai samnikäinen muuttaessaaan nukkumaan esikoisen kans samaan huoneeseen.
  Tuttava perheissä on monia joissa vauvat on perhepedeissä nukkuneet isommiksi ja kas vain, sittenpä ei enää ole oma sänky kelvannut. Ja vanhimmat näistä lapsista on eskarilaisia eivätkä omissa sängyossä, saaati huoneessa supstu nukkumaan. Että ei kiitos meille sellaista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa siltä, että just noin toivoisin meilläkin menevän. Vielä kun vauvoja on kaksi, niin luulen että siinä joutuu itse aika koville jos antaa vauvoille täydet valtuudet päättää nukkumisestaan.. Mutta teillä siis toiminut ihan hyvin toi omaan huoneeseen muutto?

   Niitä kauhutarinoita tosiaan kuulee aina säännöllisesti.. Sit se lopulta kärjistyy siihen, että isi muuttaa vierashuoneeseen.. Ja sitä en kyllä halua. Katoaa loputkin romantiikasta :D

   Poista
 6. Meillä esikoinen nukkuin äp:n pakkauslaatikossa kolme-neljäkuiseksi. Kun muutettiin omakotitaloon (ja saatiin lisätilaa) niin tyttö muutti omaan huoneeseen ja pinnasänkyyn. Ei ole kaduttanut hetkeäkään. Laatikossa nukkuessa heräsin jokainen tuhinaan ja väsymys oli taattu. Näin jälkeen päin ajateltuna, otin rinnallekin luultavasti turhan usein (eli jokaisesta tuhahduksesta jne). Hyvä puoli oli tuossa laatikossa, että vauva oli lähellä ja helposti "saatavilla". Imetyksen hoidin sängyssä pitkällään (oma selkä mieheen päin ja vauva kainaloon) ja usein nukahdetiin molemmat imetykseen.. Toimi esikoisella, mutta kaksosten kanssa tuskin toimii..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii just, eli reippaasti vaan omaan huoneeseen! Nukkuko se siellä sitten ihan kiltisti?

   Se voi olla, että noissa kahden syöttämisessä muutenkin on haastetta :D Ja saattaa tarvita ne lisäkädet aina, niin ei niin helposti kai tuu nukahdettua..

   Poista
  2. Meillä ainakin viihtyi omassa huoneessa oikein hyvin. Molemmat nukkuivat hyvin, eikös se ole pääasia?
   Mun kaveripiirissä on perhepetiläisiä sekä 1v asti vanhempien makkarissa nukkuneita ja toisilla oli ongelmia opettaa omaan huoneeseen.. Mutta yksilöllistähän se on ja kokeilemalla löytyy se oma tyyli.
   Pakko sanoa, että kauhunsekaisin tuntein odotan tuota kaksosten ruokailua (olkoon imetys tai pullo)..miten ihmeessä siitä selviää. Puuh. Kaikki aikanaan, onneksi :)

   Poista
  3. No sehän se on. Toivotaan että meilläkin sujuu yhtä hyvin!
   Ja tosiaan, kokeilemalla varmasti huomaa mikä itselle ja vauvoille paras ratkaisu! Toivotaan nyt ihan alkuun että nukkuvat hyvin!

   Sama juttu. Mutta kai sitäkin on turha stressata etukäteen. :)

   Poista
 7. Postaustoiveen heitän vielä eli rattaat! Millaiset teillä on? miten päädyitten niihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Tulossa on, kunhan kotiutuvat meille. Piti tulla tällä viikolla, mutta rahdeissa on jotain vikaa niin tuleekin vasta ensi viikon lopulla :( Päätösprosessista löytyy postaus toukokuun alusta. En saanut linkkiä tähän laitettua, mutta toivottavasti löytyy!

   Poista
 8. Meillä nukkui tyttö keskessä (tyynyn päällä) ekan 2-3vko jonka jälkeen siirtyi pinnasänkyyn (iskän toiveesta ;) ), joka meidän sängyn vieressä. Sieltä sit nostanut viereen ruokailemaan, välillä nukahdettu kans joo molemmat kesken ruokailun ja toisinaan sitten ei oo malttanut nukkua omassaan vaan täytynyt nostaa viereen jossa sitten nukkunut paremmin. TODELLA vaihtelevia öitä, edelleen.. Miun mielestä kannattaa aina katsoa vauva kohtaisesti (tämäkin asia), että mikä toimii kelläkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, pitää vaan kattoa miten se poitsujen kanssa sujuu. :) Nukahtaa en varmaan ainakaan voi, muuten jää toiselta eväät saamatta :D

   Poista
 9. mäkin vannoin etten koskaan tuu nukkuu samassa sängyssä lapsen kanssa. no vannomatta paras :D olin niin kipee synnytyksen jäljiltä etten voinu ees kuvitella nousevani sängystä syöttämään. joten E nukku ekan 2 kuukautta mun ja miehen välissä. Sitten siirtyi samassa huoneessa olevaan mieheni tekemään kehtoon. Myöhemmin E:n ollessa noin 5kk vanha hän siirtyi pinnasänkyyn omaan huoneeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, eli vannomatta paras! :D Olishan ne syötöt ainakin helpompia kun vauva olis siinä vieressä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!