torstai 18. heinäkuuta 2013

Kaksi pientä nuhanenää

Pojilla on niiden eka flunssa. Molemmat on ihan tukkoisia, varsinkin aamulla. Iltaa kohden helpottaa, mutta sitten jo ekojen iltaunien jälkeen molemmat on ihan tukossa. Syödä ja nukkua kumpikin on kuitenkin vielä jaksanut hyvin, eli niihin ei tukkoisuus ole vaikuttanut. Ainoa, mikä tuntuu ärsyttävän poikia on se, että koska nenä on niin tukossa ettei happi oikein kulje tuttiakaan ei pysty syödä. Tästä varsinkin Aarre vetää kunnon raivarit.

Pienet nuhanenät nukkuu päät yhdessä <3


Huomattiin toi tukkoisuus ja flunssa jo viime perjantaina, mutta alkuviikosta näytti että se alkaisi mennä ohi. Kuitenkin eilen varsinkin Aarre oli niin flunssaisen oloinen ja uupunut, että mun pää alkoi kehitellä sille kaikenlaisia tauteja korvatulehduksesta keuhkokuumeeseen. (neuroottinenko?) Eli eikun lääkärin aikaa varaamaan. Soitin suoraan ITE:lle, eli paikalliselle yksityislääkäriasemalle. Mietin, olisinko ensin yrittänyt saada aikaa julkiselle puolelle mutta päädyin siihen, että kerran on hankittu kallis vakuutus pojille, niin otetaan siitä nyt sitten kaikki ilo irti. Kymmeneltä soitin ja ajat molemmille saatiin yhdeksi. Mikä parasta, ajat olivat korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille. 

Pojilta tarkistettiin korvat, nielut, imusolmukkeet ja keuhkot. Onni sai terveenpaperit ja lääkärin mukaan tukkoisuus johtuu kenties maidosta, joka on joutunut nenään. Aarre, joka on se nuhaisempi ei ihan täysin saanut terveenpapereita. Keuhkoissa vähän rohisi, eli limaa oli. Lääkäri kuitenkin totesi ettei tarvitse lähteä lääkitsemään, koska tässäkin kyse varmaankin vain maidon aiheuttamasta tukkoisuudesta eikä viruksesta tai bakteerista. Hoidoksi siis vaan keittosuolatippoja. Hurraa, pojat kun tykkää niiden laittamisesta ihan valtavasti! :D Helpotus oli, että kummallakaan ei sitä korvatulehdusta ainakaan vielä ole. Ite olin siitä jo melko varma, koska omaan lapsuuteen kuuluu korvatulehdukset melko runsaina.. Muistaakseni Henkkakin on niitä useamman sairastanut. joten pojillakin alttius niihin varmasti on. 

Yllätyksenä tuli se, ettei lääkäri suositellut nenän tyhjentämistä millään pumpuilla. Vauvoilla on kuulemma niin ahtaat nenät, että kun sinne tulee alipaineella ilmaa räkä jymähtää vain pahemmin tukkoon. Nenäfriidasta en tajunnut kysyä. Että onko sekin kiellettyjen listalla..

Nyt meillä siis käytössä molemmille hoitona nenätipat, ilmankostutin ja villasukat. Jospa näillä saadaan se tukkoisuus helpottamaan :)

Leikkiäkään ei oikein jaksa :/


Edes parinsadan lasku kassalla ei haitannut, kun tiesi että Kelan ja Vakuutusyhtiön kautta rahat tulee takaisin viimeistään parin viikon päästä. 

Ja pakko on kyllä kehua Tapiolaa! Meillä vauvavakuutukset on siis otettu sieltä ja en ainakaan tällä kokemuksella voi kuin suositella! Korvaushakemuksen voi tehdä netissä ja rahat tulee tilille parissa päivässä. Vakuutus korvaa kaikki lääkärin tekemät tutkimukset ja määräämät reseptilääkkeet. Jopa rasvat! Tottakai kaupungeissa jossa on helppo päästä julkisellekin vakuutus saattaa osoittautua turhaksi ainakin jso lapsi on perusterve. Mutta ainakin täällä Joensuussa ja meidän lähi TK:lla on niin vaikea saada lääkärinaikaa, ettei vakuutusta pitkään tarvinnut miettiä. Vielä, kun nyt täällä tuli ilta- ja viikonloppu aikaan käyttöön kaikkien terveysasemien yhteispäivystys ja sen myötä päivystyskäynnit maksullisiksi myös alle 18-vuotiaille. (Mikä on kyllä ihan järjetöntä..) Eli, silloin kuin yksityiselle ei pääse, joutuu julkisesta maksamaan 30e käynti.. Nyt kun meillä on vakuutus, saa nuokin maksut mukavasti vakuutusyhtiölle maksettavaksi. Tapiolassa on käytössä 100e:n omavastuu, joka kattaa koko vuoden. Eli, vaikka käyntejä olisi miten paljon ja miten monesta sairaudesta vaan johtuen, omavastuu pysyy sadassa eurossa. Nyt vielä kun vakuutus otettiin raskausaikana, vakuutusyhtiö ei pysty sulkemaan mitään sairauksia vakuutuksen ulkopuolelle. Jos vakuutus olisi otettu pojille vasta 2kk iässä, kun sen siis aikaisintaan saa olisi vakuutusyhtiö todennäköisesti sulkenut hengitystieinfektiot vakuutuksen ulkopuolelle (koska sen diagnoosin pojat nyt lääkäristä saivat) eli käytännössä kaikki flunssat, korvatulehdukset yms. 

Niin ja tämä ei nyt sitten ollut mikään maksettu mainos! Olen vaan jo nyt tällä käytöllä ihan mielettömän tyytyväinen vakuutukseen ja Tapiolan asiakaspalveluun! Vaikka vakuutuksesta pamahtikin 500e:n lasku syyskuulle maksettavaksi. Nyt voi kuitenkin rauhassa viedä pojat yksityiselle, eikä tarvitse ruuhkauttaa terveyskeskuksia.

Nyt en tietysti tiedä, että koska en edes soittanut julkiselle ja kysynyt pojille lääkärin aikaa, olisiko sitä saatu miten helposti. Joka tapauksessa hoitoa ei varmasti olisi antanut alan erikoislääkäri vaan kiireinen kesäsijainen. Joten hyvä näin. Soitan jatkossakin ITE:lle tai Terveystalolle. 

Mutta sitten muihin kuulumisiin. Pojat ovat huomenna jo 5 viikkoisia ja kehitystä edellisviikkoon on tullut taas jo valtavasti! Hereilläoloaika on jo varmasti tuplaantunut ja ympäristö kiinnostaa valtavasti! Aarre pyörähti jo mahaltaan selälleen ja jaksaa hienosti kannatella päätään pitkiä aikoja! Aarre yrittää jo selvästi käsillä tavoitella esineitä. Tai ei nyt ihan tavoitella, mutta leikkimatolla selällään maatessaan haroo kädellä heiluviä leluja. Jollaintavalla koordinoituja liikkeet jo on, koska katse on kohdistunut leluun ja heiluva käsi osuu siihen melkein aina. Tosin, toinenkin käsi heiluu mukana mutta sen käyttö ei vaan ole yhtä kohdistettua. Siitä se lähtee!
Onni taas on huomattavasti rauhallisempi, kun Aarre on tuollainen hötkyilijä. Henkka sanookin, että Onni on perinyt Isin luonteen, lapasia kumpikin :D Onnikin tarkkailee ympäristöään valtavasti mutta ei vaan ole samanlainen hössöttäjä kuin Aarre. Onni saattaa tuijotella roikkuvaa lelua pitkäänkin ja muutaman kerran hallitusti huitaista sitä. Tai katsella itseään peilistä :D 

Aarre edessä ja Onni takana

Molemmat on kunnon sylivauvoja. Sylissä on kivaa, ja monesti pojat nukahtaakin äitin tissiä vasten. <3 Siine on ne tutut äänet ja hajut. Tarvittaessa Isinkin tissi kelpaa. Molemmilta saa myös jo metsastettyä valloittavia hymyjä! Tai suut auki hymyntapaisessa. :D Mutta hymy mikä hymy!  Varsinkin Onni Hymyilee suu auki, kun sen nenää ja poskia pussailee. Monesti myös suipistaa itsekin huulensa törrölle <3 Onni on selvästi enemmän keskustelija kuin Aarre, joka enemmän tuijottelee ja tarkkailee kuin osallistuu itse jutteluun. Onni ähisee ja örisee sekä vääntelee naamaansa. Onnikin kannattelee jo hienosti päätään, muttei ole vielä uskaltanut mennä ympäri.

Joskus päikkäreillä ei jaksa nukkua ja silloin jutellaan veljen kanssa! Onni vasemmalla ja Aarre oikealla.


Pojat on valtavan helppoja vauvoja. Ruoka-ajoiltaan ovat lähes kellontarkkoja. Kolmentunnin välein syödään useimmiten, vaunulenkillä väli saattaa venyä myös neljään. Aarre on ottanut tavaksi herätä ensin, on kai huomannut että silloin saa äidin ja isin täyden huomion ihan yksin. Onni heräilee sitten suunnilleen vartin päästä. Tästä syystä onkin helppo lähteä myös yksin poikien kanssa jonnekin. Pari päivää sitten oltiin kolmestaan shoppailemassa. Pojat nukkui enimmäkseen ja ruoka-aikaan pysähdyttiin vaan Arnoldsiin tankkaamaan. Äiti kahvia ja pojat maitoa. Pullot saa vaunuissa helposti tuettua suuhun, joten omat kädet on vapaana. Aarre syö aina vähän nopeammin, joten hänet ehtii röyhtäyttää ennen kuin Onni on lopettanut ruokailun. Ja sitten pötkötellään tyytyväisenä vaunussa. Synnynnäisiä shoppailijoita siis! 

aarre

Onni rentoilee. Maha täynnä maitoa.Meidänkin dietti on lähtenyt hienosti käyntiin! Heraproteiinikin maistuu jo ihan hyvältä, kunhan sen vaan sekoittaa kylmään maitoon. Vaikeuksia tuottaa enää vaan syödä kaikki se mitä päivän aikana pitäisi. Sitä kun on ihan valtavasti! Varsinkin kun raskausaikana tottui syömään pieniä annoksia parin tunnin välein. Oonkin nyt keskittynyt vain siihen, että ruuat on säännöllisiä. Max neljän tunnin välein ainakin jotain ruokaa. Tarkkana on pitänyt olla myös juomisen kanssa. Mulla neljä litraa tulee juotua aika helposti päivän mittaan, mutta Henkalla se vaatii vielä vähän opettelua. Tuloksista en vielä ihan osaa sanoa, paino on pudonnut pari kiloa tässä neljässä päivässä, mutta se ei ehkä vastaa ihan totuutta, sillä lauantaina vedettiin kunnon hiilaritankkaus pitsalla, sipseillä ja irtokarkeilla. Saattaa siis olla jäänteitä siitä :D Ristiäisiin on kuitenkin onneksi kuukausi aikaa, joten vielä ehtii!

Synnytyksestä palautuminenkin on sujunut niin hyvin, että nyt tuntuu että kroppa on täysin oma. Mitä nyt vähän ylimääräistä ja kunto ihan nollassa! Eilen vaunulenkillä tapailin jo vähän hölkkäaskelia, mutta palasin aika äkkiä takaisin ruotuun, kun jalat meni hetkessä hapoille ja hengenhaukkominen alkoi. Hapenottokyky on ihan hukassa ja jaloissa ei tunnu olevan virtaa yhtään. Pysytään siis vielä hetki ainakin reippaassa kävelyssä. Ja ehkä pururata+tuplavaunut ei ole paras yhdistelmä ekalle hölkkälenkille muutenkaan.. Polte vaan on jo niin kauhean kova!

Nyt tuli kyllä kunnon maratonpostaus! Jospa Henkan töihin palattua pääsisi taas kiinni peruspostaustahtiin, parin päivän välein niin ei aina venähtäisi näin! Mutta sitten lopuksi;

Millaisia kokemuksia teillä on vauvavakuutuksista? Entä kotihoitovinkkejä noiden pienten nuhanenien hoitoon?

7 kommenttia:

 1. meillä on jo esikoiselta hyviä kokemuksia lapsen vakuutuksista, on nimittäin tullut tosi ahkerasti käytettyä juurikin ITE:N palveluita pojan pitkän korvatulehduskierteen takia. huippu juttu siis nuo vakuutukset. Pojalle otin vasta 2kk:n iässä lapsivakuutuksen ja onneksi tosiaan otin koska ei mennyt kauan kun eka käynti oli jo tarpeellinen yksityisellä. Muutenkaan en luota julkisen puolen terveyden huoltoon yhtään! Monesti tullut koettua väärät diagnosit..

  Tytölle otettiin vauvavakuutus jo masussa ollessa. Vielä ei onneksi ole ollut tarvetta lääkärikäynnille! Fenniasta löytyy meidän kaikkien vakuutukset.. Ollaankin otettu ihan kaikki mahdolliset vakuutukset, minulta puuttuu vielä henkivakuutus, miehellä on sekin :D

  Me ollaan käytetty nenä friidaa ahkerasti, juurikin pahimmoilleen kun flunssa oli niin oli yksinkertaisesti pakko käyttää sitä..
  Meillä ainakin helpotti heti tytön oloa enkä kokenut että enempi tukkoon menisi kun imee kaiken mitä irtoaa yhdellä kertaa keittosuolatippojen kanssa pois!

  P.s. Oon menossa huomenna kuntosalille ! Ihanaa olisi jo päästä juoksemaan ja jumppaan yms.. Mutta ehkä sitten vasta muutamien kuukausien päästä ettei tule takapakkia toipumiseen. Olishan se ihanaa olla ristiäisissä jo ihan jees kunnossa, meillä niihin on kyllä aikaa enää vain 2,5vkoa! :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vakuutus on kyllä ihan huippu! Varsinkin just korvatulehduksia ja allergioita silmälläpitäen! Ja on se vaan ihana päästä jonottamatta suoraan erikoislääkärille! Säästyy moneenkertaan ravaamiselta ja just noilta vääriltä diagnooseilta! :)

   Mieki kyllä koitan sitä friidaa. Pitää vaan ensin tutustua käyttöön, on sen verran monimutkaisen oloinen! :D

   Mihin saliin päädyit? Mäkin kyllä lähden heti kun vaan jälkitarkastus on tehtynä! :) Juoksu saa tosiaan hetken vielä odotella, jospa se polte ei tuosta sammuisi ;)

   Poista
  2. Kävin testaan energyä! Foreverille seur. Kerran!!

   Tuolla friidalla mie en saa kunnolla räkää pois kun en pysty imemään niin kovasti kun mies. Mutta on kyl parempi kun ne pikku-niistäjät!

   Täällä alkaa jo flunssa ehkä helpottaa..
   Uskaltauduttiin jo pidemmälle lenkille lähteä! :)

   Poista
 2. Meillä kans käytettiin tytölle noita suolatippoja ja nenäfriidaa. Nenäfriida olikin meidän pelastus! Sai hyvin pois kaiken, muttei kovin mieluiselta vaikuttanut ;) Niistäjällä ei tehny mitään.. Meillä myös tuo vakuutus, muttei ole vielä onneksi ollut tarvista. *kop kop* Ikää ensiviikolla 7kk, (järkyttävää miten nopeeta aika menee!!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pitää kyllä sitä friidaa vielä testata meidänkin!

   Poista
 3. Pakko munkin vielä mainostaa sitä nenäfriidaa! Se on ollu meillä kyllä ihan pelastus, varsinkin vauvaiässä. Pojat tosin huutaa ja menee karkuun kun vaan näkevätkin koko vehkeen mutta hetken se vaan kirpasee ja olo helpottaa. Eikä sen käyttö ole yhtään monimutkaista, mieheltä se onnistuu vaan paremmin kun on vähän enemmän imuvoimaa (ainakin meillä). Sängyn päätyä kannattaa kans nostaa esim kirjoilla niin hengittäminen helpottuu. Näillä kikoilla meillä hoidettiin pikkunuhaneniä :)

  Mukava seurata teidän arkea kun vaikuttaa niin samalta mitä meillä oli alkuun. Vaikka tosin en taida rehellisesti sanoen muistaa ensimmäisistä kuukausista mitään! Sen verran zombina mentiin :) Ihanaa arkea teille vanhemmille ja suloisille poitsuille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin nyt uskaltauduttiin kokeilemaan sitä. Ja tosiaan, hyvältä vaikuttaa mä vaan en myöskään saa ite kunnolla imettyä.. Ja voi vauva raukkoja :/ Ei tosiaan taida olla kivaa touhua :/

   Kiitos! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!