tiistai 17. syyskuuta 2013

3kk neuvola

Tänään oli neuvola. Aika oli yhdeksältä, mutta sisään päästiin vasta puoli kymmenen jälkeen. Vähän neuvolaan tulomme jälkeen toinen neuvolatädeistä syöksyi huoneestaan hädissään ulos ja huusi "insuliinia!!!". Jälkeenpäin selvisi, että neuvolassa käymässä ollut 4-vuotias poika oli saanut rokotuksesta anafylaktisen shokin. Hui! Neuvolatädit sai pojan kuitenkin hereille adrenaliinipiikillä jo ennen ambulanssin tuloa ja ampparimiehille poika jo huusi ettei halua mennä lääkäriin. Joten pikkumies taisi selvitä säikähdyksellä.

Oma neuvolatätimme oli ymmärrettävästi hieman järkyttynyt tuosta tapahtumasta ja kertoikin poikien rokotuksen jälkeen, että hieman hirvitti. Anafylaktiset shokit rokotuksien yhteydessä ovat kuitenkin melko harvinaisia, ja meilläkin sujui hienosti. Mitä nyt äitiäkin alkoi itkettää kun pojat itki niin sydäntäsärkevästi :'( En oo koskaan kuullut pojilta kipuitkua, ja ehkä siksi se kuulosti erityisen pahalta.

Muuten kaikki sujui neuvolassa tosi hyvin. Pojat kasvaa tosi hyvin. Tässä vähän uusia mittoja, suluissa edelliset.

Rasmus: 61,2 cm (54,3cm) 6430g (4760g) 41.6cm (39,1cm)
Kasper: 62 cm (56cm) 7100g (5210g) 41,1cm (38,3cm)

Rasmus: "Rauhallinen, iloinen ja temperamenttinen poika. Hienosti kasvaa, iho siisti, aukile norm. Varhaisheijasteet norm. Vastavuoroisesti hymyilee ja juttelee."

Rasmus sai neuvolatädiltä kehuja hienosta päänkannattelusta ja kyljelleen kääntymisestä. Rasmus myös kovasti jutteli ja hymyili neuvolatädille. Meidän hurmuri <3

Kasper: "Hymypoika. Kasvu tasaista, aukile norm. Iho siisti, varhaisheijasteet normaalit. Hyvin tulee kontaktiin, hymyilee ja juttelee."

Kasperin sosiaalisuutta kehuttiin. Kovasti ottaa kontaktia ja juttelee. Nauraa kihertää itsekseen. :D Myös Kasper näytti parastaan neuvolassa. <3 Päätään kannatteli hienosti vatsallaan ollessaan.

Eli hyvin meni. Poikien kasvua seurataan keskosuuden vuoksi normaaleilla ja keskoskäyrillä. Molemmissa kasvu näkyi nousevana käyränä muuten, mutta Rasmuksen painokäyrä ei kohonnut yhtä jyrkästi kuin aiemmin. Kuitenkin plussan puolella vielä. Kasvussa pojat alkaa olla saavuttaneet muut ikäisensä, ja kehityksessäkin edetään kolmikuisen tasolla, vaikka pojille annetaankin vielä vuoden verran vähän tasoitusta kehityksessä.

Keskosilla siis on kalenteri-ikä, joka määritellään syntymäpäivästä ja korjattu ikä, joka sitten otetaan lasketusta ajasta. Pojat kun syntyi kuukauden etuajassa, kehityksessä seurataan ensimmäisen vuoden korjattua ikää. Sen jälkeen odotetaan, että kehitys etenee kalenteri-iän mukaisesti. Sinänsä ehkä vähän hölmöä, sillä kuukauden heittoa kehityksessähän voi olla ihan oikeaan aikaan syntyneilläkin, vauvat kun on kuitenkin yksilöitä. Mutta, saapahan äiti ainakin mielenrauhan kun ihan kaikkea ei tarvi yhtä ajoissa osata kuin normaaliviikkoisten vauvojen. Vielä kun kaksosten kehitys seuraa ainakin kirjojen mukaan vähän jäljessä verrattuna yksösvauvan kehitykseen. Ilmeisesti tämä johtuu siitä, että kaksoset eivät saa olla yhtäpaljon vuorovaikutuksessa vanhempiensa kanssa kun yksösvauva. Vanhemmat kun joutuu jakamaan huomiotaan kahdelle.. Mutta, ehkä tämäkin on niin lapsi- ja perhekohtaista.. Katsotaan miten se meillä menee.

Soseiden syönti oli neuvolatädinkin mukaan ok. Kun mitään mahavaivaa ei ole tullut, voidaan ruoka-aineita lisätä poikien ruokavalioon pikkuhiljaa, kaksi ruoka-ainetta/viikossa tahdilla. Maito on edelleen poikien pääravinnonlähde ja soseet siinä sivussa makuannoksina. Tällä hetkellä pojat saa maissisosetta puoliltapäivin ja päärynäsosetta kolmelta. Siis maitojen lisäksi. Illalla vellin muodossa sitten peruna-porkkanaa.

Meidän neuvolatäti on kyllä aivan mahtava! Taisin jo raskausaikana hehkuttaa sitä, kuinka kiva neuvolassa oli aina käydä. Tunsin jopa huonoa omaatuntoa siitä, että puhuttiin aina vaan musta ja mun olosta. Tuli sellainen olo, että olisi pitänyt kysyä neuvolatädinkin kuulumisia, mutta se olisi saattanut olla jo vähän outoa.. Meidän neuvolatäti on aika nuori, ehkä mun ikäinen? Eli tuntuu samanhenkiseltä, mutta silti ammattitaitoa ja kokemusta löytyy jo. Neuvolakäynnit on aina rentoja, eikä tarvi miettiä, kuulostaako ihan tyhmältä jos kysyy jotain hölmöä. Onneksi meillä on niin pieni neuvola, että terveydenhoitaja pysyy samana raskaus- ja vauva-aikana. Mitenhän mun sitten käy jos joskus muutetaan? Saankohan jatkaa tuossa neuvolassa edelleen? :D  Voi, ihana Hanne.

Raskausaikana mietin, vienkö pojat eriaikoihin neuvolaan, jotta siellä varmasti keskitytään kerrallaan yhteen poikaan. Tämä huoli oli kuitenkin ainakin tässä vaiheessa turha, sillä tämä meidän neuvolatäti ainakin näinä muutamana käyntikertana on huomioinut aina yhden pojan kerrallaan. En sitten tiedä miten jatkossa. Sitten kun pojat jo puhuu ja on isompia. Varaanko sitten molemmille omat ajat, vai hoidetaanko ne näin samaanaikaan.. Miten teillä muilla isompien kaksosten vanhemmilla? Miten teillä käydään neuvolassa?

Nyt pojat nukkuu. Oltiin puoli kaksitoista kotona, ja varsinkin Rasmuksella oli jo kauhea nälkä. Kasper olisi vielä jatkanut päiväunia, mutta herättelin hänetkin syömään niin ei rytmi mene ihan sekaisin. Molemmilta pojilta jäi aamu-unet neuvolan takia nukkumatta, ja ennen rokotuksia kumpikin oli niin väsynyt, ettei silmät meinanneet pysyä auki. Jospa nyt nukkuvat univelat sitten pois. Pidetään peukkuja, etteivät rokotukset nosta kuumetta..

11 kommenttia:

 1. Hui kamala.. Ei varmasti tuntunut kivalta tuon jälkee laittaa vauvoille rokotetta :/ hurjaa..
  Hienot mitat pojilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei :/ Onneksi tuohon rokotusohjelmaan vaan jotenkin sokeasti luotaa, niin ei osaa pelätä tollasia. Eihän se siitä pelkäämällä parane :)

   Poista
 2. Voi miten upeesti ovat kasvaneet! Meillä tällä viikolla jo 6kk neuvola, huih. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten iso neiti siellä jo on! Ihan äskenhän oltiin siellä perhevalmennuksessa.. :D

   Poista
 3. Meillä ukot ovat käyneet aina yhdessä.. Neuvolat harventuvat yllättävän nopeasti, ja muistan, että jossain vaiheessa kun ne harveni, alkoi jo suorastaan ikävöimään sinne :D Kohtahan ne on meillä enää vuoden välein.. kai :) Yhden vieminen neuvolaan räpeltämisvaiheessa olisi helpompaa, jos sille toiselle lapsenvahdin saa (Sillä välin kun tutkaillaan toisen kehitystä, toinen roikkuu ultrauspiuhoissa, ja muissa laittessa, lelut eivät toki kiinnosta). Voi olla, että sitten isona neuvolaan mennään yksitellen, sen näkee sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, nytkin tuntu et vaikee keskittyä kuuntelemaan neuvolatätiä kun toista piti hytkyttää sylissä.. Mutta pitää miettiä..

   Poista
 4. Ja tosiaan hyvin ovat kasvaneet!! :)

  VastaaPoista
 5. Meillä taitaa olla sama neuvolatäti ;) ainakin nimi ja ikä täsmää :) tosi mukava on,itekkin oon hänestä tykänny!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!