maanantai 16. syyskuuta 2013

Soseita

Pojat aloitti iltavellien syönnin vähän reilu 2kk:n ikäisenä. Aluksi mentiin maissivellillä ja aloitettiin tosi varoen, että huomataan heti jos jotain allergiaa ilmenee. Ihottumaa tai mahavaivoja ei tullut, joten pikkuhiljaa lisättiin annosta ja viikon jälkeen molemmat söi illalla koko tetran ennen nukkumaan menoa. Vellillä ei ollut vaikutusta yöuniin, ateriarytmi pysyi silti 3-3,5 tunnissa. Reilu viikko sitten aloitettiin peruna-porkkanavelli, ja taas varovaisesti. Tämä oli suurta herkkua ja pidensi yöunia. Nyt pojat saa vellin 20.30 ja käy sitten nukkumaan. Nälkä tulee 03-04 ensimmäisen kerran. Eli velli takaa 6-7 tunnin unipätkän! Ihanaa. Sitä en tiedä, toimisiko maito samallalailla, ja onko pojat nyt vaan kypsempiä nukkumaan noin pitkiä aikoja.. Mutta enpä viitsi testata.. Näin jaksaa itsekin paremmin, kun omatkin unet ovat yhtäjaksoisesti pidempi..

Koska maissivelli ei aiheuttanut pojille mitään reaktiota uskalsin antaa maistaa maissisosetta viime perjantaina, kun pojille tuli ikää 3kk. Ja sehän upposi. Aloitettiin parilla lusikallisella ja kumpikin hermostui, kun ruoka loppui kesken. Tänään saivat kumpikin jo 1/4 purkillisen ja hyvin näyttää maistuvan. Varsinkin Rasmus tajusi lusikan ja nielemisen ihan heti ja odottelee suu auki aina uutta annosta. :D Kasper ei heti tajunnut, ettei lusikka mahdu suuhun, jos kielellä työntää vastaan, mutta nyt pienen harjoittelun myötä Kasperkin osaa jo hienosti. Harmi vaan tulee kun ruoka loppuu.

Huomenna on neuvola, jossa sitten jutellaan enemmän siitä, millä aikataululla pojat uusiin ruokiin totuttelevat. Mutta näillä näkymin, ensi viikolla maistellaan bataattia, sitten peruna-porkkanaa ja sitten peruna-kukkakaalia. Jossain väleissä maistellaan hedelmäsoseita.

Tänään haettiinkin poikien kanssa tarvikkeita soseiden tekoon. Vihannekset soseutuivat ainakin vielä blenderillä, ja hyvin tuntui toimivan, sillä blenderin jäljiltä sose oli ihan samettista. Nämä soseet menivät pakastimeen odottelemaan, sillä maistelut toteutetaan aluksi kaupan soseilla. Parin viikon päästä sitten näitä itse tehtyjä.Kiehumassa kolme perunaa, kaksi pientä bataattia, neljä porkkanaa ja yksi kukkakaali. = 4,30€


Soseutettavaksi pääsi myös muutama Rasmuksen kummien lahjoittama omena. Maistuu puuro sitten vähän paremmin parin kuukauden päästä. Tuo Ikean leikkuri on muuten ihan huippukätevä omenoiden pilkkomisessa!


Lopputuloksena, porkkana-bataatti-, porkkana-peruna-, porkkana-, peruna-kukkakaali- ja omenasoseita. Yhteensä 21dl vihannessoseita ja 5dl omenasosetta.

Aluksi suunnittelin laittavani soseet jääpalamuotteihin, mutta koska pojat syö jo nyt yhdellä ruualla yhteensä puolipurkkia sosetta, päädyin isompiin muovirasioihin. Pyöreät ovat tilavuudeltaan 2.5dl eli kaksi pilttipurkillista, joten ko määrä ruokaa menee helposti päivässä, kunhan pojat vaan ensin tottuvat makuihin. Siksi maistelu kaupansoseilla.

Miten teillä on sujunut kiinteiden aloittelu? Minkä ikäisenä ja millä soseella?

15 kommenttia:

 1. Meillä aloitettiin 3.5kk iässä kun korviketta meni niin paljon. Ensimmäisiä maisteluita oli luumu, peruna ja maissi ja vain maissi sopi :/Nyt on onneksi jo 9 sopivaa ruoka-ainetta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maissi taitaa olla aika mahaystävällinen.. Tuliko niistä sitte mahavaivaa vai ihottumaa vai mitä? Mietin, että jos kohta koittaisi jotain hedelmäsosetta pojille niin osaisi sitten olla tarkkana niiden allergiaoireiden kanssa.. :)

   Poista
 2. mä oon aina luullu että vellejäkään ei saisi aloitta vasta kun 3-4kk iässä ja soseita vasta mielellään 6 kk iässä...vai onko rintamaidolla olevilla eri ajat ku korvikkeilla olevat?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suositus velleissä varmaan on 4kk samoinkuin soseissa. 6kk on kai who:n suositus?
   Korviketta saaville vauvoille suositellaan kiinteiden aloitusta viimeistään 4kk, ainakin THL:n sivuilla ja rintaa saaville sitten viimeistään 6kk. Eli on vähän eri suositukset.

   Meillä eniten vaikutti poikien keskosuus kiinteiden aloitukseen, keskosilla kun suositellaan aloittamaan aikaistetusti. Sairaalassa jo painotettiin, että kiinteät voi aloittaa 3kk iässä ja liha mukaan sitte 4-4.5kk. Velli aloitetiin aikasemmin kuin mitä oli suositus, mutta meillä se osottautui hyväksi ratkaisuksi ja pojat selvästi kaipasi vähän paksumpaa ruokaa. Keskoset kun kirii muut lapset kasvussa ekan vuoden aikana, ainakin yleensä, niin energian tarvekin on suurempaa. :)

   Taitaa olla aika lapsikohtaisia noi aloitusiät muutenkin, oli keskonen tai ei, toinen on kypsä aiemmin kuin toinen. Toiset pärjää pelkällä maidolla ja toiset kaipaa jotain lisää. Varmaan lasta kuuntelemalla pääsee pitkälle..

   Poista
  2. niijoo:D no mut niinhän se o jokanen lapsi on erilainen ja niit pitää kuulostella:D ja hauska oli tietää toi et keskosillakin menee eritavalla! mut muista päivitellä kuinka sosee uppoaa masuun!:--)

   Poista
 3. Meillä aloitettiin vähän yli 4kk iässä perunalla, sitten porkkanalla ja pikkuhiljaa mangolla(ettei totu liiaks makeisiin). Peruna-porkkana on suuri hitti meillä, tänään kokeiltu peruna-kukkakaali ei niinkään :D Vähän on vetänyt masua kovalle, mutta onneksi luumusosekin maistuu neidille paremmin ku hyvin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aattelin ihan samaa tossa makeassa, tietäähän sen itsekin miten hyviä ne hedelmäsoseet on ;)

   Voi, mitenhän noiden meidän peruna-kukkakaalien käy! :D

   Pitääkin meidän hakea tota luumusosetta myös!

   Poista
 4. Meillä mennään yhä tissimaidolla ja korviketta kuopus saa ehkä kerran viikossa. Viikonloppuna kattelin jo soseita kaupassa, mutta ostamatta jäi vielä. 3kk:n neuvolassa soseista kyselin ja sain ohjeeksi aloittaa kokeilu vasta 4kk iässä. Että sinne taidetaan oottaa. Vaikka mies harvase päivä puhuukin potun aloittamisesta.
  Esikoisella ja juniorilla on soseet aiemmin alotettu. Mutta nehän söiki korviketta kans.
  Mitä teillä muuten neuvolassa sanottiin velleistä? Meidän neuvolassa suositeltiin että vellejä ei käytetä ollenkaan, vaan annetaan tissimaitoa ja tarvittaessa korviketta. Vellit ei kuulemma ole pienille tarpeellisia. Esikoinen meillä on kyllä velleillä kasvanu, mutta juniorille ei niitä annettu. Se söi korviketta ja soseita ja sitte puuroa muöhemmin.
  Meillä käytetään ostososeita. En jaksa alkaa askartelemaan niitä itte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta hienoa, että sulla riittää vielä tissimaito! Pääsee paljon halvemmalla!
   Neuvolassa sanottiin, että kolmen kk iässä, jos tarvetta.

   Mä oon jostain saanut päähäni, et tissimaidolla olleille ei sitä velliä ennen kiinteitä suositellakaan, kun korvikkeella olleille se ois ihan ok? En tiiä oonko keksinyt tuon vaan omasta päästä, koska en yhtään muista mistä oisin lukenut..

   Mä taidan ainakin koittaa tehdä noi kasvissoseet ite, mut marjat ja hedelmät ostan kyllä kaupasta. Menee muuten liian vaikeeksi. :D

   Poista
  2. Kullähän se niin on, että lapset kasvaa omaan tahtiinsa ja sen mukaan noi ruokahommat menee.

   Meillä on isommat pojat kasvaneet korvikkella. kuopukselle vaan oma maito piisannu.

   Reipas kyllä oot ko jaksat tehdä, mutta hyvähän se on tehdä kun poiijaat nukkuu niin hyvin :)

   Poista
 5. Meillä Roni aloitti vellit 3 kk ja soseet 4 kk. "suolaiset" soseet itse tekemiä ja hedelmät ostin kaupasta(omenaa ei pystynyt käyttämään). Peppi aloitti molemmat 3 kk iässä, ja soseet edelleen itse tekemiä. Peppi aloitti maisilla ja bataatilla, Roni perunalla ja porkkanalla. Ja miksi näin ajoissa; Pepillä refluksi, yösyötöt jätti ITSE pois 5 kk iässä. Roni kasvoi taas niin isona että yölläkin syötiin 1,5 h välein maidolla, ja Roni lopetti itse yösyötöt 6,5 kk iässä. Joo, neuvolassa sanottiin mulle kans että korvikkeella/rintsikalla puoleen vuoteen asti, kunnes mentiin 5 kk neuvolaan; neuvolasntäti sanoi että:" tämän kokoinen lapsi tarvii jo muutakin kuin maitoa, oikeassa olit". Eli luottakaa omiin äidivaistoihin ja kattokaa sitä lasta,mitä se teille kertoo <3 -Henna ps. paljon poikien syntymäviikot oli? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 36+0 oli viikot. Taitaa olla siis geeneissä tuo täyttävämmän ruuan tarve. ;)

   Poista
 6. Mä maistatin jotain marjoja 4kk iässä (puristin pikku tilkan suoraan marjasta). Varsinaisesti kiinteet alotettiin joskus 6kk iässä muistaakseni porkkanalla.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!