torstai 19. syyskuuta 2013

Vielä yhdet rotinat

Mulle sana rotinat oli ihan vieras kummipojan syntymään asti neljä vuotta sitten. En ollut kuullutkaan. Etelässä en ole ainakaan koskaan törmännyt kyseiseen sanaan ja äidiltä kysyessä, ei hänkään ollut siitä kuullut. Eli olisiko tältä suunnalta? Varpajaiset on kyllä tuttu käsite, mutta Henkan puhuessa rotinoille menosta, mulla löi ihan tyhjää. Siis minne menosta??!!

Rotinat on karjalainen tapa tuoda synnyttäneelle äidille terveellistä ja ravitsevaa ruokaa. Nykyään perinne on muuttunut niin, että mukana tuodaan ruokaa, leivonnaisia, piirakoita tai lahjoja vauvalle. Rotinat sana tulee venäjänkielestä ja tarkoittaa lapsivuodetta. Näin kertoi Wikipedia.

Meillä rotinoilla käytiin enimmäkseen sen parin ekan viikon aikana mitä kotona ollaan oltu. Sen jälkeen oli ihan normaalia kyläilyä. Yleisimpiä rotinatuliaisia olivat kakut, karjalanpiirakat, suklaa, sämpylät ja pullat. Tuli mansikoita, lihapiirakkaa ja punajuuriakin. Lisäksi pojat saivat aina jotain pientä. Lenkkareita, villasukkia, vaatteita tai leluja. Eilen saatiin kylään kenties viimeiset rotinavieraat, onhan pojat kuitenkin jo kolmekuisia. Henkan täti ja setä kyläilivät iltakahvien merkeissä.

Mukana suolaista piirakkaa ja kääretorttua. Lisäksi pojat sai satukirjan, jossa on satu vuoden jokaiselle päivälle. Eli nyt pitäisi sitten alkaa lukemaan iltasatuja..

Omasta mielestä rotinat on kiva ajatus. Kyllähän sitä ehkä ehtii ja ehkä viitsii leipoa jotain tai hakea kaupasta tai leipomosta valmiina, mutta on se vaan niin paljon helpompaa, kun joku tuo itseleivottuja herkkuja. Tai miksei kaupastakin ostettuja. Monesti niitä on vielä niin paljon, että jämät voi säilöä pakastimeen ja kaivaa sitten jollekin muille vieraille tarjolle, tai herkutella iltapäiväkahvilla itse.

Tästäkin piirakasta jäi mulle vielä lounas.

Tällä herkuttelen vielä iltapäiväkahvilla ja loppupätkä menee pakastimeen.7 kommenttia:

 1. Herkullisen näköistä! Ja hienosti tekstattu kortti:) uusi fontti on hieno, mutta hankala lukea varsinkin pieneltä Ipadiltä, joten pyydän nöyrimmästi paluuta selkeämpään edelliseen.:)

  VastaaPoista
 2. Ja nyt huomasin, että fontti muuttuukin samaksi kuin ennen, ei ymmärrä, tekeekö tämä kone omiaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti jatkossakin pysyy oikeana.. Jos ei niin en kyllä tiedä yhtään mistä johtuu.. Mobiililaiteversiossa pitäisi olla vielä selkeämpi fontti kuin selaisversiossa. Hassua :D

   Poista
 3. Me karjalaiset ollaan tosiaan rotinakansaa :) Itse vien aina rotinoille jotakin itse neulottua pehmeää ja jotakin kahvipöytään :) Ja jos perheessä on esikoinen/esikoisia niin pientä muistamista heillekin. Taidan tosiaan kuulostaa kajahtaneelta karjalaiselta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No et :D mutta on toi silti mun mielestä kiva perinne! :) Ja tosiaan kiva muistaa isommatkin sisarukset, he kun saattavat siinä vauvaa ihastellessa unohtua..

   Poista
 4. Anoppi on Savitaipaleelta ja siellä ainakin rotinoita vietetään. Ja mummoa kutsutaan nimellä vanh'äiti. Meille tuotiin rotinapullaa. Miehen serkku toi lisäks betonista valetun kahvikakun. Ja mä en keksi mihin sen heivaisin kun ei kai betonia voi roskikseen laittaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus noiden tuomisten kanssa saa tosiaan olla helisemässä.. betoni?! no tollaiseen me ei onneksi törmätty ! :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!