torstai 21. marraskuuta 2013

Kolmista päiväunista kahteen siirtyminen.

Ihan alkuun pakko hehkuttaa, että tänään koettiin aikamoinen riemuvoitto ulkopäiväunien kanssa. Oon vähän laiska ollut viime aikoina laittamaan poikia vaunuihin päiväunille, kun tuntuu että se on niin paljon vaikeampaa kuin sänkyyn laittaminen. Tänään otin itseäni kunnolla niskasta kiinni ja pistin pojat vaunuun ja ulos. Rasmus oli jo niin väsynyt, että nukahti heti, mutta Kasper, joka oli ollut hereillä vasta 1,5h tuijotteli kirkkain silmin vaunun luukusta. Vartti siinä meni, mutta sitten sammui Kasperkin. Huippua! :)

Rasmus


Se ongelma mistä lähdin kirjoittamaan, on toi kolmista päiväunista kahtiin siirtyminen. Aiemminhan poikien rytmi on mnnyt niin, että heräävät 8.30 menevät nukkumaan10.30 heräävät 12.00 nukkumaan 14-15 nukkuvat 1h, vielä yhdet unet 17-18 ja yöunille 20.00. Tämä sujui ihan ok, tosin nukahtamaan saaminen oli joskus työlästä.

No nyt tilanne on se, että jos pojat herää 8.00 tai sen jälkeen, päivärytmi menee hyvin. Puoli 11 ollaan jo niin poikki, että mitään nukuttamisia ei tarvita ja kumpikin sammuu kiltisti sänkyyn. Unet jatkuvat 12-12.30 asti. Unet on sen verran pitkät, että virtaa riittää sitten ainakin kolmeen, jolloin otetaan uudet unet taas 1,5-2h. Ja sillä nukkumisella selvitään taas seitsemään, jolloin väsy tulee ja viimeistään kahdeksalta kumpikin on valmista kauraa yöunille.

Kasper


Ongelmia tulee siinä vaiheessa kun pojat herääkin jo 6-7 aikaa, eivätkä maitopullonkaan jälkeen käy enää takaisin nukkumaan. Silloin ovat jo ihan poikki 9 eikä siitä tule mitään, että molempia yrittäisi valvottaa puoli yhteentoista.

Vielä vaikeampaa on silloin kun toinen herää kuudelta ja toinen nukkuu sikeästi kahdeksaan. Pitäisikö silloin se nukkujakin herättää vai antaa jatkaa unia? Kun silloinhan ensin herännyt haluaa päiväunille jo yhdeksältä kun jälkimmäinen ei ole valmis nukkumaan vielä pariin tuntiin. Eli pitäisikö näissä tilanteissa pitää kiinni yhteisestä rytmistä, yhteisestä unirytmistä vai vaan yhteisestä ateriarytmistä?Tähän asti olen aika vapaasti antanut poikien nukkua päiväuniaan. Jos toinen herää tuntia ennen kuin toinen, en ole herättänyt toista. Kunhan ruokailut on samaan aikaan. Mutta pitäisikö? Noinhan se menee sitten helposti siihen, että pojat on koko ajan eriaikaan hereillä.. :/ Apua!!  

Miten te tekisitte? Teksti oli nyt taas tällaista rytmi sitä ja tätä, toivottavasti saitte ideasta kiinni! :D

14 kommenttia:

 1. Heippa! Olen jo jonkin aikaa lukenut blogiasi, kirjoitat hyvin ja aiheet ovat kiinnostavia. Itselläni on 7kk ikäinen poika. Kaikki kunnia sinulle kun jaksat noin upeasti kahden kanssa :-) unirytmiin en siis osaa kaksosten kanssa kommentoida kyllä mitään =/ tuo 2 uniin siirtyminen on aiheuttanut meillekin päänvaivaa koska aamuherääminen ei tapahdu aina samaan aikaan. Itse tein sen päätöksen että kun aamu alkaa todella aikaisin niin nukutaan 3 unet ja muutoin kahdet. Meillä tosin ei unet ole kuin n 30min kerrallaan. Ystävälläni on kaksostytöt ja hän herättää aamuisin toisen jos toinen herää. Muutoin käy tosiaan niin että hän ei päivällä saa hetkeäkään hengähtää. Päikkäreitä antaa molempien nukkua omaan tahtiin. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! :)
   Olisi tosiaan aika paljon helpompi, jos vauvat heräisi samaan aikaan joka aamu :D Mutta ehkä se tulee sitten ajan kanssa. Kuulostaa aika loogiselta toi sun toimintatapa, voisin ottaa saman käyttöön meillä. Kun ei noita oikein väkisin saa pidettyä hereillä.. :/

   Kiva kun kerroit tuosta ystävästäsi! Voisin kokeilla meillä samaa, kun päikkärit usein on toisella aina pidemmät kuin toisella. Seuraavilla unilla taas toisin päin :)

   Poista
 2. Itse varmaan tekisin tyttöjen kanssa niin, että herättäisin toisenkin jos ei meinaa herätä.. Viimeistään ehkä n. 30min päästä siitä, kun toinen on herännyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, se vaan on niin vaikeaa! Ne kun nukkuu niin suloisina! :D

   Poista
 3. Minäkin ehkä herättäisin toisen, jotta olisivat taas sitten samaan aikaan väsyneitä uudelleen. Eihän siitä mitään tule, jos toinen nukkuu silloin kun toinen on hereillä. Ei myöskään sinulle jäisi sitten omaa aikaa. Itse pitäisin kiinni ruokarytmeistä, ja uskoisin, että unirytmikin sitten ajan kanssa sopeutuu siihen ruokarytmiin. Välillä joudun herättelemään tuota poikaakin päiväunilta, jos meinaa nukkua esimerkiksi iltaunilla liian pitkään..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei niin :/ Kyllä sen itsestä huomaa, että jos ei saa edes sitä puolen tunnin hetken rauhaa kahvikupin kanssa, niin on itse niin paljon uupuneempi, eikä jaksa poikien kanssa samalla lailla kuin muuten.

   Poista
 4. Minä olen pitänyt pojat samassa unirytmissä. En tietenkään minutilleen. Se helpotti minun arkeani, ja siten pystyi ennakoimaan mitä millonkin pystyi tehdä "helpoiten" (e. automatkat, kauppareissut yms.) Meillä olivat kolmilla päikkäreillä pitkään, yöt oli mitä oli ja aamut alkoivat aikaisin. Myös päiväunet eivät koskaan olleet mitään 2h, vain pätkiä.

  Nykyisinkin aamulla puolen tunnin säteellä toinenkin poika herätetään. Tai oikeastaan, en ole koskaan saanut pidettyä toista poissa sitä puoltatuntia toisen pinnasängyn vierestä :D Ja yleensä heräävät samaan aikaan. Meille tämä unirytmissä pitäminen toimi. Siellä joku saattaa ajatella, että nyt taas kaksosia riepotellaan, kun ei ole lapsentahtisuudesta tietoakaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, ihanat pojat! <3
   Kaksosten kanssa toi lapsentahtisuus vaan on aika paljon vaikeampi toteuttaa kun yhden kanssa..
   Mä niin toivon että meillä päikkärit pysyy näin pitkinä kuin nyt, ehtii itsekin tehdä jotain muutakin kun vaan viihdyttää poikia!

   Poista
 5. En tiiä onko se sitten helpompi jos toinen herää aiemmin ja nukahtaa suurin piirtein kun toinen herää. Periaatteessa kyllä mutta sillon se viimenen nukuttaminen voi mennä hankalammaks jos ite oot umpiväsyny ja toinen ei malta nukahtaa millään..ristiriitasta mutta ehotan sun tekevän niinkun susta tuntuu parhaalle ja helpoimmalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, veikkaan että tolleen työläämpää kun aina toinen on hereillä. Iltaunista pidän kyllä kiinni, että kumpikin on unessa kahdeksalta! Se iltahetki omassa rauhassa on vaan parasta <3

   Poista
 6. Minä itse tekesin samalla tavalla kun yllä mainitut että herättäisin toisen puolen tunnin sisään. Meillä Atte opetettiin että jos herättiin aikasemmin että nukutaan sitterissa 9-10 välillä pikkuiset unet kestää max 30min joskus toinen nukkuu tunnin mutta harvemmin ja yritän ns kitkutella aten kanssa 12-13 asti ja sitten laitan sen kunnon päikkäreille tämän tarkoituksena oli että saadaan yksi pidempi pätkä unta ja nykyyään pitkälli päikkäreillä nukkuu sen 2-3 tuntia joskus enemmänkin ja illalla käyn vielä yleensä tunnin lenkillä 5-6 aikaan joskus sattaa olla 6-7 ja sillon nukutaan yleensä sen lenkin ajan. Näin oon todennu meidän pojalla parhaimmaks unet niin yöunet on saanut paremmin jaksuja:) mutta tee niinkuin ite parhaaks näät! sun oma vaisto kyllä kertoo millon oot oikeessa:) mut luulis helpompi olla jos pojilla ois mahdollisimman sama rytmi:) tsemiä!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvältä kyllä kuulostaa toi teidän rytmi! Meillä jos pojat nukkuu 6-7, niinkun joskus käy, niin ilta venyy hirveen pitkäksi ja sit niitä ei meinaa saada yöunille, mut sekin voi sitten isompana muuttua. :)

   Niin mäkin luulen, et helpommalla pääsee (ainakin itselle..) jos ovat samassa rytmissä. Edes suunnilleen. :)

   Poista
 7. Mä kuulun niinhin kurjiin ja ei-lapsentahtisiin vanhempiin, kuka herättää toisenkin, sen söpösti nukkuvan vauvan kun toinen on valvonut puolisen tuntia. Etenkin aamulla on pakko herättää toinenkin likka, jotta saan päiväunille yhtä aikaa. Ja todellakin toimin näin. Tämä on todettu toimivaksi, oikein tai väärin -mutta toimii meillä. Päiväunilta sama homma, toistaiseksi, etenkin jos ovat nukkuneet ulkona jo pidemmän pätkän. Sisäpäikkäreissä (lyhyitä pätkiä) annan toisen nukkua, paitsi ihan illalla, sitten herättelen jotta yöuni maistuu. Oh, tulipas sekava. No ehkä Nelli tajuut kuitenkin :) Ps. söpöt vesselit teillä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkaan että varmaan melkein kaikki kaksosäidit kuuluu ;) En tiiä kestäisikö oma pää, jos koko ajan olisi toinen hereillä tai kaksi rytmiä mitä seurata.. Onneksi on mukautuvia vauvoja! :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!