torstai 19. joulukuuta 2013

Rasmus ja Kasper 6kk + puolivuotisneuvola

Puoli vuotta tuli pojille mittariin viime perjantaina, ja eilen käytiinkin kuusikuukautisneuvolassa. Seuraavan kerran sitten vasta kahdeksankuisina.. Hui!

Neuvolassa ei sen kummempaa ollut. Perinteiset mittaukset ja juttelut. Kyseltiin hampaista ja saatiin pojille hammasharjat.

Mä ajattelin, että pojille ei kauheasti ole painoa tullut, kun pituutta ovat ottaneet niin reilusti. Mutta olihan sitä tullut. Mun painoveikkaukset meni ihan metsään, Henkka veikkaili enemmän oikein.

Eli niitä mittoja nyt. Suluissa 5,5kk otetut.

Rasmus:
Pituus: 69cm (67cm)
Paino: 8700g (8050g)
Päänymp. 45,7cm (44,9cm)

"Rasmus on hymyileväinen poika. Kasvaa tasaisesti, aukile +. Pomppii, varpaansa löytänyt. Suojelureaktio sivuille +, eteen tulossa."
Kasper:
Pituus: 70cm (69cm)
Paino: 8800g (8400g)
Päänymp. 44,5cm (44cm)

"Kasper on nauravainen huumorimies. Hyvin kasvaa, suojelureaktiot +. Peruuttaa taaksepäin ja nostelee peppua.


Eli pojat kasvaa tosi hyvin. Naurattaa aina se, että neuvolassa katsellaan niitä keskoskäyriä, ja pojat ei kyllä kokonsa puolesta ole keskosia nähneetkään. Ruoka maistuu hyvin, ja se näkyykin kasvussa :D

Rasmus alkaa nyt saavuttaa sitä isonveljen asemaansa, kun painoero pikkuveljeen on enää -100g ja pituusero -1cm. :D Jännä nähdä, että meneeko Rasmus jossain vaiheessa ohi, vai kasvaako pojat suurin piirtein samaan tahtiin.

Rasmuksen kasvukäyrät oli tasaisen nousujohteiset ja aika tarkasti nollakäyrää pitkin kiivetään. Kasperillä painokäyrä näyttää n. -10% alaspäin, mutta ilmeisesti ei ole syytä huoleen, kun painokontrolleja ei tarvinnut laittaa talvelle. Lasku suunta kai johtuu nopeasta pituuskasvusta.

Ei siis ole mitään höyhensarjalaisia meidän pojat, vaan miehen mitoissa. Ja äipällä haba kasvaa :D Ja mikä parasta, suloiset pullaposket löytyy molemmilta. Ja ne reidet <3. Ihanat pullukat.

Kuusikuisina pojat osaa jo hienosti kääntyä molempien kylkien kautta mahalleen, mutta vasenkylki on kummankin suosikki. Takaisin ei kumpikaan osaa kääntyä, vaan kun mahallaan olo alkaa kyllästyttää, huudellaan äidille ja isille. Apua tänne. Molemmat nousee suorien käsien varaan ja nytkyttää peppua ylös alas. Peruuttaminen sujuu jotenkuten molemmilta, samoin navan ympärillä pyöriminen. Eteenpäin ei oikeastaan vielä olla menty.

Rasmus on ollut viimeaikoina tosi laiska kääntyjä. Selällään varpaat suussa on kivempaa, ja sukkien repiminen on ihan huippua. Tässä asennossa Rasmus sitten keikkuu puolelta toiselle.

Leluihin tarrataan hanakasti, ja nyrkkiote on molemmilla hyvin hallussa. Maissinaksuihin osataan tarttua pöydältä, ja leluja siirrellä kädestä toiseen.

Kasper on kova pussailemaan, ja äidin kaulakuoppaan kumpikin tykkää painaa pään kun oma peilikuva vaikka ujostuttaa. Peilistä on kiva katsella itseä ja hyppykeinu on molempien ehdoton suosikki. Rasmus nostaa usein jalat ilmaan ja treenaa juoksemista, kun Kasper taas hyppii ja pomppii suu auki :D

Kumpikin on tosi sosiaalinen tapaus. Pientä vierastamista on molemmilla, mutta vierastuksen määrä riippuu kovasti väsymysasteesta. Jos vieras alkaa heti naurattaa poikia, ei kumpikaan muista enää vierastaa.

Juttua tulee. Kiljutaan, päristään, muristaan, karjutaan ja mämmämmäätä hoetaan moneen kertaan. Molemmat alkaa nauraa ja hymyillä tosi helposti, ja toisaalta harmikin näytetään yhtä vauhdilla. Molemmilla on reilusti temperamenttia, mutta Kasper on hieman rauhallisempi pojista. Rasmus toisaalta leppyy nopeammin.

Jos pojat kasvun puolesta eivät ole enää verrattavissa keskosiin niin motorisen kehityksen puolesta kyllä. Neuvolatäti oli sitä mieltä, että kehitys on kuusikuisen kehitysasteella, mutta oma mielipiteeni on, että liikkumisessa pojat etenevät korjatun iän mukaan. Eli viisikuisina. Sitä en tiedä, johtuuko aikaisin syntymisestä, mielenkiinnonpuutteesta vai kaksosuudesta, se ettei liikkeelle olla vielä lähdetty, mutta itseä ainakin helpottaa huomattavasti tieto siitä, että vielä ei tarvitsekaan. Omaan tahtiin. Ja helpottava on (itselle, muutenhan näillä ikäkausijutuilla ei kauheasti ole väliä) huomata, että sosiaalisessa kehityksessä pojat voittavat ikätoverinsa, siinä missä motorisessa häviävät.

Pitäisi olla iloinen, kun pojat vielä pysyvät melko paikallaan, ja tietää että kun ne jättää johonkin vessassakäynnin ajaksi, ne myös pysyy siinä. Mutta silti, kovasti odotellaan niitä ensimmäisiä ryömimis- ja konttausaskelia.

Kuusikuiset pojat nukkuvat useimmiten yöunia 19.30-07.00, päiväunia 9.30-12.00 ja 14-16. Molemmat päiväunet nukutaan ulkona vaunuissa. Vaunuihin nukahdetaan vauhdilla, usein vaunujen työntäminen terassille riittää ja kumpikin on jo unessa. Käytännössä koskaan ei tarvita yli 10 minuutin heijausta. Ihanaa! Kasper saattaa heräillä pariin kertaan päiväunien aikana, mutta vaunujen keinuttaminen riittää, että poika on unessa taas.

Yöllä syödään 1-2 kertaa. Molemmat syö 200ml maitoa 00-02 välillä. Jos vain toinen herää, laitetaan pullo myös toisen suuhun. Aamuyön syötöllä jos toinen ei herää annetaan nukkua. Esim viime yönä Kasper heräsi 04.00 maidolle, mutta Rasmus ei huolinut pulloa vaan jatkoi uniaan. Rasmus huuteli sitten maitohörppyä kuudelta, mutta nälkä ei kai ollut kun uni tuli muutamankymmenen millin jälkeen. Juurikin korjatun iän vuoksi, ei vielä väkisin lopetella pojilta yömaitoa. Molemmat on syömistä selvästi vähentäneet, joten tässä edetään poikien tahdilla ainakin yhdeksänkuisiksi. Sitten katsellaan uudelleen.

Pojat syö päivässä neljä ateriaa ja jos ehditään niin yhden välipalan. Useimmiten päiväunet ovat niin pitkät ja ajoittuvat juuri ruokailujen väliin, niin välipala jää syömättä. Marjat pojat saa aamu- ja iltapuuron seassa ja hedelmät lounaan ja päivällisen päätteeksi.

Pojat on kaikkiruokaisia ja vain puuro kelpaa joskus huonosti. Useimmiten pojat odottelee ruokaa suut ammollaan.

Vaatteissa on alettu siirtyä 74cm. Kaapissa on vielä kuitenkin myös 68cm vaatetta.

Hampaita ei kummallekaan ole tullut, mutta kuola valuu ja nyrkit on suussa koko ajan.

Rasmuksen uniongelmiin löytyi syy rauhattomista ja levottomista jaloista, joihin auttoi nukkuminen makuupussissa. Nyt jo kolmeyötä on mennyt ilman heräilyjä. Ilmeisesti heilyvat jalat herätti ja säikäytti Rasmuksen. Voi noita pieniä <3

27 kommenttia:

 1. Ihana kun pojat kasvaa samaa tahtia :) sanoin noille mein masuvuokralaisille, et voi ottaa sit oppii R:stä ja K:sta ;)
  Karoliina -- pieni suuri perhe

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :) Toisaalta olisi helpompi jos toinen olisi isompi niin voisi kierrättää vaatteet :) Mut käyhän se näinkin. Toivottavasti teilläkin pienet kasvaa nyt ja synnyttyään tasaisesti ja hyvin! :) <3

   Poista
 2. Ihania! Tuli niin hymy huulille tätä tekstiä lukiessa. :) ja tuosta liikkumisesta, meidän pian 7kk ikäinen poitsu on tyytynyt pelkkään peruutusvaihteeseen, että ei meilläkään ryömitä tai kontata vielä lainkaan. Mutta jokainen ajallaan! Tutun poika kääntyi ekan kerran mahalleen vasta 7,5kk iässä.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se peruuttaminen on kyllä söpöä :D Ja mikäs siinä, kukin tyylillään!
   Ai vasta silloin? No sitten noilla meidän poitsuilla ei taida olla mikään kiire. Mutta niinhän se menee, että kukin lähtee liikkeelle ja tekee noi jutut just sitten kun itse kokee parhaaksi :)

   Poista
 3. Voi miten ihanan pikkusia teidn pojat on:D Mä ihan haikailen kun Atte kasvaa porskuttaa hirveetä kyytiä!:) Jonin kaa ihmetelty miten se kasvaa noin pitkäks ku molemmat ollaan lyhyitä tai ei joni kovin lyhyt oo muttei pitkäkään.. Atte 5kk paino 10kg300g ja 71cm pitkä, kuulma mennään 8 kk ikäisten käyrillä:--) Niin ne kaikki on vaa erilaisii lapsoset:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ne vielä on aika pieniä <3 Vauvat kyllä kasvaa ihan hirveän nopeasti! :/
   Atte on saanut kaikki teidän hyvät geenit ;) Ja pitäähän pikkumiehillä massaa olla ;)

   Poista
 4. Awwww niin ihania❤️ ja molemmat taitaa olla pitempiä kuin Jasper 6kk ja suurinpiirtein samanpainosia!! Jännä että teilläkin on jo noin isoja poikia sielä! :p :) nehän on aina ollut muka niin pieniä verrattuna tähän mun peikkoon. ;) ja noi kuvat❤️ Tuli jotenkin "ikävä" kun ei ole oikein kerinnyt keskittymään kunnolla teidän elämään tässä kaiken kiireen ohella, toki oon jokaisen postauksen lukassu mutta kuitenkin! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin <3
   Mä oon miettinyt samaa kommentoinnin kohdalla, tuntuu et ei ehdi kommentoida muita blogeja kun hyvä kun ehtii lukea :D Kiire kiire. kauheeta.

   Ihana Meeri <3

   Poista
 5. Muista että _kaikki_ lapset kehittyvät omaan tahtiin, toiset nopeampaa toisella osa-alueella ja hitaampaa toisella. Minusta poikien kehitys kuulostaa oikein hyvältä. :) Eli älä turhaan mietiskele, tai mieti johtuuko joku keskosuudesta yms. Pojat kehittyvät hienosti omaan tahtiinsa ja osaavat jo paljon asioita! On ne vaan niin söpöjä. Olikos se nyt niin että teidän poijat eivät kuitenkaan identtisiä olleet? Ovat he kyllä niin samannäköisiä kuitenkin! :D Yritin vertailla noita kuvia, ja kyllähän niistä eroavuuksiakin löytyy, mutta jos olisit sekotellut tuohon sarjaan olempien kuvia uskoisin ihan täysin että kyseessä on yks ja sama poika :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan totta! Kauhean vaikea on vaan päästä yli siitä, että pelkään etten ehdi antaa molemmille tarpeeksi huomiota. Varsinkin kun kaikki lääkärit tuntuu olevan sitä mieltä et se nyt vaan menee niin :D Kakspset tulee jäljessä kehityksessä koska äideillä ei ole tarpeeksi aikaa molemmille.. Ärsyttävää :D

   Kiitos Jenni <3

   Ihan oikein, pojat ei ole identtisiä. Ja ihan hassua, kun omaan silmään ne on niin täysin erinäköisiä. :D Mutta kai se oma silmä on vaan niin harjaantunut :D Kosvasti on pojilla samoja piirteitä ja ilmeitä :)

   Hahah, oliskin pitänyt tehdä niin! :D

   Poista
 6. Nuo poikien posket on niin söpöt!!! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin on :D niitä tekisi mieli vaan puristella ja pussailla! :D

   Poista
 7. Ihania poikia teillä! Oon n. kuukauden seurannut blogiasi, mielenkiintoinen blogi. Ikävä sitä aikaa ku meidän pojat oli vauvoja, nyt he ovat jo 2,5 v. :) Itse odotin kovasti, että pojat alkaisi liikkumaan, ryömimään oppivat reilun 8 kk iässä ja kävelemään 1v. 3kk. Itsestä tuntui, että myöhään oppivat, mutta kaksoset saattavat tulla muita hieman jäljessä. Syntyivät 7 viikkoa etuajassa. Nyt ovat todella kehittyneitä motorisesti, pyöräilivät jo viime kesänä. -Miia-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin he ovat <3 kiva kuulla!
   Niinhän ne saattaa :) Ja eihän noilla vielä mikään kiire olekaan, ja tosiaan tavallaan hyvä ettei vielä liikukaan :D Kiva että kerroit teidän kehityksistä! Jännä nähdä milloin meidän pojat lähtee liikkeelle!

   Tsemppiä teidän monikkoarkeen!

   Poista
 8. Kiitos ihanasta Blogista! Oon jo pidemmän aikaa seurannut blogiasi :)

  Meillä on kaksi päivää vanhempi tyttö, kuin teidän ihanat pojat. Meidän neiti painoi 6kk neuvolassa 7360g, teidän poikiin verrattuna tyttö on ihan rääpäle;)

  täälläkään ei vielä olla lähdetty liikkeelle, nytkytetään vain peppua ylös-alas. Uskon hänen olevan erittäin mukavuudenhaluinen tyttö :) kovasti odotellaan liikkeelle lähtöä, mutta uskon että myöhemmässä vaiheessa tulee tilanne kun toivoisi lapsen hetken pysyvän paikallaan :)

  mukavaa ja rauhallista joulua teidän perheelle <3

  -sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii, no niin on :D Kasper taisi painaa ton nelikuisena :D Mutta onneksi noi painokäyrät antaa aika paljon liikkumavaraa niin kaikki lapset saa kasvaa omaan tahtiin. :)

   Luulenpa et olet oikeassa ;) Nyt olisi ihana nähdä niitä ryömintä- ja konttausaskelia, ja vielä tulee hetki kun toivoisi niiden pysyvän vaan paikallaan! :D

   Oikein ihanaa joulua myös sulle ja tytöllesi Sanna! :) <3

   Poista
 9. Haastetta kehiin! ;) http://sosetehdas.blogspot.fi/2013/12/haastetta-kehiin.html

  VastaaPoista
 10. Kauhee lukee että murehdit vauvojesi kehitystä jo tuossa iässä, oma poikani on yli 9 kk eikä liiku vielä mihinkään.. makaa vain lattialle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hym, no en sanoisi murehtivani :D Mutta kyllähän niitä uusia asioita oottelee malttamattomana, on ihana nähdä kun lapsi nauttii kun oivaltaa jotain uutta.

   Mutta eiköhän kaikki sitten ajallaan. Niin teillä kun meilläkin! :)

   Poista
 11. Nyt löysin sun blogin, ihanat pojat sulla ♥ Jään seuraamaan teitä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että löysit! Kiitos, he kyllä ovat <3

   Tervetuloa mukaan!

   Poista
 12. Teijän jäpikät on kyl toosi paljon isompia ku meitin V.. 5kk neuvolassa oli n. 65,2cm ja painoa oli 7070g..pituutensa puolesta tipahtikin miinus käyrälle,mut sehän on ihan tuuri peliä kuin hyvin noi pienet saa venytettyä siihen pituusmittaan ja enkä oo huolissani vielä ku ei mekään ton miehen kaa olla mistään pisimmästä päästä ;D Mahalleen käännytään molemmin puolin ja vahingossa vauhdilla selälleen takaisin ja navan ympäri pyörii :) Kovasti ois yritystä myös päästää liikkuu eteenpäin,mut ei oo vielä älynny ottaa käsiä mukaan. A ei meillä oikeestaan ollenkaan ryöminyt vaan aloitti konttauksen 9kk iässä.. V tekee taas lisää hampaitakin,kolmas on jo läpi ja sekin hassusti on tullut ylös kulmaan eikä eteen niinkuin "normaalisti kuuluisi" tulla :D -Tuire-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, kilon verran :D Mutta onhan ne noita kiinteitäkin syöneet vähän pidempään :)

   Meilläkin Kasper menee miinuskäyrillä, mikä on musta ihan hassua.. Siks suhtaudunkin noihin käyriin vähän varauksella. JOkainen kasvaa omaan tahtiin! :)

   Meillä toi sama, ettei kädet vielä tajua, vaikka jalat lähtisikin jo kovaa vauhtia eteenpäin :D
   Meilläkin noi nyt tekee sitä ekaa hammasta ja varsinkin Rasmus on aika kiukkunen :/ Kauan teillä kesti että se hammas puski ulos? Kun noilla vaan ikenet pullottaa..

   Poista
  2. Oisko menny pari viikkoo tai kuolausta ja kaiken jäystämistä kesti paljon kauemmin kun en ees uskonut että V tekee hampaita niin pienenä..sit olin ihan kauhuissani ku huomasin että eka hammas tuntuu ikenen läpi ja ikää oli 3,5kk! Nyt neljättä hammasta tehny jo "ikuisuuden" eli viime neuvola käynnin aikaa jo olil turvoksissa,pari viikko oon kytänny että joko on läpi,mut ei niin ei..välillä kiukuttaa niin mahottomasti ja joinain päivinä ei mitää.. -Tuire-

   Poista

Kiitos kommentistasi!