perjantai 10. tammikuuta 2014

Niin, siitä rahasta..

Alkaessani kirjoittaa blogia, tein tietoisen valinnan, että rajaan raha- ja talousasiat blogin ulkopuolelle. Mun mielestä se ei kuulu kenellekään, minkä verran rahaa mun pankkitilille tipahtaa kuukaudessa. Tai Henkan pankkitilille. Ja se on pitänyt aina tähän asti. Viime aikoina on kuitenkin tullut useampi outo kommentti liittyen meidän talouteen, joten puhun rahasta nyt toivottavasti ensimmäisen ja viimeisen kerran.

Olen äärimmäisen pahoillani, jos se että mulla on mahdollisuus jäädä lasteni kanssa kotiin hoitovapaalle, loukkaa jotain. Mä en vaan sille voi mitään. Se että kerron hoitovapaalle jäämisestä blogissa, ei ole leuhkintaa vaan puhtaasti sitä, että se aika oleellisesti kuuluu jokaisen äitiyslomalaisen elämään. Se valinta pitää jokaisen tehdä vauvan kasvaessa tiettyyn ikään. Mun mielestä ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa hoitaa lapset. Yksi jää kotiin toinen lähtee töihin ja kolmas jää osittaiselle hoitovapaalle. Se on jokaisen äidin ja perheen ihan oma asia miten lastenhoito hoidetaan ja meillä se satutaan hoitamaan niin, että mä olen poikien kanssa kotona. Mä en kritisoi niitä jotka lähtee äitiysloman jälkeen töihin, joten odotan, ettei mullekaan tulisi kuraa omasta valinnastani.

Se, että joku ei voi jäädä hoitovapaalle ei ole mun ongelma. Se, että mä voin ei tarkoita, että olisin syntynyt kultalusikka perseessä. Eikä varsinkaan sitä, että sitä pitäisi tulla julistamaan mun blogiin. En koe, että mun pitäisi selitellä kenellekään tekemisiäni, mutta valaisempa vaan sen verran, ettei mulle kaikki ole tullut hopeatarjottimella. Oon opiskellut ja tehnyt töitä samalla, jotta säilyttäisin tietyn elintason. Köyhyyttä en ole kokenut, se on pakko myöntää mutta se on täysin oma valinta. Kun muut biletti yliopiston bileissä, mä menin iltavuoroon kaupan kassalle. Mä olen gradua vaille valmis maisteri, mutta silti mulla on viiden vuoden työkokemus. Enkä kerro tätä leuhkiakseni, vaan jotta jokainen epätietoinen anonyymi nyt tietäisi millä rahoitan shoppailuni.

Ja on olemassa sellainen jännä juttu kuin säästäminen. Se, että voin ostaa kahdelle lapselle uusia lastenvaatteita, ei tarkoita että rahoittaisin ne pikavipeillä tai -lainoilla. Ja haloo, me ei elätä vain mun äitiyspäivärahalla! Meitä on tässä perheessä kaksi elättäjää, joiden tuloilla taloutta pyöritetään. Se, että mä olen kotona, ei tarkoita että eläisin siivellä. Meillä on eletty sekin, kun mä olin töissä ja Henkka kotona gradun kimpussa. JOten jokainen feministikin voi hillitä itsensä, ei se Henkka mua siihen hellan ja "nyrkin" väliin ole pakottanut.

Me tehtiin se valinta, että lapset tehtiin nyt, kun mulla olisi mahdollisuus olla heidän kanssaan kotona. Annettiin lasten tulla, kun talous oli siinä kunnossa, että vaikka olisin vuosia kotona, jääkaapissa olisi edelleen ruokaa, eikä jouduttaisi elämään kädestä suuhun. Jos joku päättää tehdä ne lapset silloin kun tietää talouden olevan tiukka muutenkin, se on ihan oma asia. Me odotettiin siihen, että ainakin Henkka on valmistunut ja saanut hyväpalkkaisen työn.

Jos meillä kerran on taloudellisesti mahdollisuus hoitaa lapset kotona, me todellakin tartutaan siihen. Ja se ei ole keneltäkään pois, jos me tehdään niin. Muut voi tehdä niinkuin itse kokee tarpeelliseksi. Eikä se myöskään kuulu kenellekään, millä rahoilla me se rahoitetaan. Varsinkaan jollekin anonyymikommentoijalle.

Jos me ostetaan lapsillemme uusia leluja tai vaatetta, se ei ole kritiikkiä ketään kohtaa, joka ne hankkii kirpparilta. Se että esittelen vaatteita blogissa, ei ole leuhkimista, vaan tiedon jakamista. Itse haluan nähdä uusimpien mallistojen lastenvaatteet käytössä ja kuulla siitä, minkä laatuisia ne ovat. Omalla blogilla pyrin tekemään tätä samaa. On siis turha vetää sitä haravaa peppuun.

Ja voi luoja. Jos me koetaan tarpeelliseksi hankkia ne kahdensadan tuolit, niin varmaan se on ihan meidän asia. Jos joku kokee sen loukkauksena itseään vastaan niin sille mä en yksinkertaisesti voi mitään! Ja se että ne esitellään blogissa, ei edelleenkään ole mainos että "meilläpä on rahaa!" . Ne esitellään koska se oli yksi iso päätös vauvahankinnoissa. Olisi esitelty, jos ne olisi mitkätahansa muutkin tuolit.

Blogi tulee jatkossakin esittelemään hankintoja ja vaateostoksia, jos joku kokee ne arvosteluna itseään kohtaan, voi ihan vapaasti jättää lukematta.

Ja niille, joita raivostuttaa se, että monikkoäidit saa äitiysavustuksen kolminkertaisena ja vanhempainrahaa 60 päivää enemmän, kehoitan nappaamaan laskimeen ja kertovan kahdella sen luvun minkä itse on käyttänyt yhteen lapseen. Jos sen jälkeen ihmetyttää vielä pieni extra jota monikkoäiti saa, kannattaa mennä itseensä ja miettiä kaipaisiko itsekin pientä avustusta siitä, että tekee kaksi vauvaa kerralla. Kaikki muu kelalla sorsii monikkoäitejä, joten tämä pieni plussa on ihan täysin oikeutettu.

Toivon, että tämä riitti nyt rahasta. Taloudenhoito on aika henkilökohtainen asia, ja jokainen tekee sen omalla tavallaan. JOten toivon, että kenellekään ei enää tule tarvetta kommentoida sitä mikä perseessä synnyin ja millaisella lautasella asiat on eteeni tuotu.

Kiitos, ja hyvää viikonloppua! Meillä on huomenna parisuhdepäivä! <3

82 kommenttia:

 1. Ei ole tarkoitus loukata,mutta sulla on semmonen tapa kirjottaa,että siitä saa tietynlaisen kuvan sinusta (ei tietenkään tarkota,että olisit sellainen oikeasti). Älä välitä "katkerista" kommenteista vaan jätä ne omaan arvoonsa :) minusta sulla on tosi kiva blogi ja oon seurannu sitä jo kesästä asti :) tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin varmasti saakin, ja kuuluu saadakin, sekai tässä on vähän pointtinakin. Mutta asiattomuudet on sitten asia erikseen! :)

   Kiva kiitti! :)

   Poista
 2. Voi hitto, onpa typerää että joku on mennyt tuollaisia kommentoimaan. Sanoisin, että kateellisten panettelua. Jatka vain samaan malliin, itse ainakin tykkään lukea sun juttuja :). Nimim. Ostan myös vaatteita uusinakin ja aion jäädä hoitovapaalle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinmpä nii.
   Onneksi meitä on ainakin kasi ;) Ja saattaa olla useampikin :D

   Poista
 3. Voi hohhoijaa taas! Ei taas ihan käy samaan tahtiin ajatus joidenkin kanssa. Jokainen varmaan priorisoi raha asiansa itsekseen, eikä sitä tarvitse kenenkään analysoida, millä mikäkin on maksettu.. Kaikkeen ihmisten täytyykin puuttua.

  Ja itse voin ainakin sanoa, että minusta nuo pienet etuudet ovat täysin oikeutettuja, joita monikkoperheille tarjotaan. Saisi olla paremmatkin etuudet. Omassa suvussa on useita monikkoperheitä, jotka ovat siitä puhuneet miten paljon ns. häviää, kun on kaksoset verrattuna siihen, että lapset syntyisivät eri raskauksista. Sitä ei varmaankaan tule ajatelleeksi nuo kommentoijat. Ehkä kannattaisi keskittyä niiden omien raha-asioiden huolehtimiseen, eikä käyttää aikaansa muiden talouden pohtimiseen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah :D NO ei. Näimpä.
   Ja joskus voisi tosiaan ajatella sitä omaa napaa pidemmällä. Eikai kukaan valita vaikka siitä, että veteraanit saa veteraanilisää. Se elämäntilanne, se tuki.

   HIhih, ihana Mari <3

   Poista
 4. Aivan mielettömän hyvä kirjoitus!! Hienoa! Asiaa! Ja oikein, oikein ihanaa vkonloppua ja parisuhdepäivää!

  VastaaPoista
 5. Minusta on vaan hienoa kun äidit jää pikkusten kanssa kotiin <3 Ei se oo keltään pois jos jotkut siihen pystyy :)

  VastaaPoista
 6. Anteeksi anonyyminä heti alkuun. Jotenki en vaa ole "osannu" tehä jtn profiilia? Mutta itselläni ei ole käyny edes mielessä tollaset arvostelut mitä valitettavasti olet saanut. Olen ennemmi mielellää vinkkejä ottanut. Esim syöttötuoleista, voisin sanoa et ku luin teidänkin mielipiteitä omatkin vahvistui ja mitä sisustukseen ym tulee iskee itsellekki vaa innostus uusia vähä kotona ilmettä ja saa kivoja vinkkejä kaupoista ym. itse kun aina pyörii samoilla sivuilla nii kiva lukea mistä muut ostaa jos ite ei oo hoksannut koko nettikaupan olemmassa oloa.
  Jatka vain samalla linjalla. Täällä ainaki yksi joka tykkää blogistasi ja tavastasi kirjoittaa :).
  Lastenvaatteissa kuin myös sisustuksessa näyttää mmuutenkin sama maku meillä.
  Ihanaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti en antanut sitä kuvaa tekstissäni, että anonyymikommentointi olisi huono, ei missään nimessä! Suurin osa anonyymikommentoijista on aivan ihania, ja perusteltu kritiikki on aina tervetullutta! Nyt ehkä sappi vähän kiehahti ei niinkään anonyymiyden, vaan kommentin vuoksi :)

   Anonyymikommentointi on edelleen täysin sallittua ja suotavaa! Profiileissa on vaan se kiva, että osaa yhdistää saman ihmisen kaikkiin hänen kommentteihin, nyt anonyymit vaan on yksi iso massa :D

   Kiva jos oot tykännyt, mun mielestä blogit on myös ihan mahtava väylä saada vinkkejä omaan arkeen! :)

   Ihanaa viikonloppua myös sinne! <3

   Poista
 7. Loistava kirjoitus! On Se kyllä käsittämätöntä, kuinka jotkut lukijat jaksaa nähdä niin paljon vaivaa asioista, jotka ei vaikuta niiden omaan elämään tai oo siitä pois :( ihanaa parisuhdepäivää huomiselle, nauttikaa ja rentoutukaa! :) <3

  VastaaPoista
 8. No huh! En tosiaan ole lukenut kaikkia kommenttejasi, mutta kyllä taas ihmetyttää. Itse en tosiaankaan ajattele, että "levittelet rahojasi". Etkä myöskään esittele hankintoja mitenkään erityisen paljon.

  Olen ymmärtämätön. Jatka samaan tahtiin!

  VastaaPoista
 9. Tästä kirjoitukesta saa sellaisen kuvan,että jotenkin väheksyt äitejä,jotka "tekee vaan yhden lapsen" kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valaisetko muakin, että mistä kohdasta sait sellaisen kuvan? Siitäkö, että toivoisin yhden lapsen vanhempien miettivän mikä määrä rahaa menee kahteen samanikäiseen? Kaikki tuplana?

   Poista
  2. Mun piti oikein lukea tämä postaus toiseen kertaan, jotta löytäisin tuon väheksyntä kohdan. En löytänyt. Jännä juttu... ;)

   T. Maikku

   Poista
  3. Hahahha :D Voi ei, mikä kommentti!!

   Poista
  4. Anteeks mut laitetaanko jossain rasti ruutuun kuinka monta lasta tehdään kerrallaan? Saako sen valita jossain? Mä oon luullu että se on ihan sattuman kauppaa kuinka monta vauvaa sieltä masusta sitten löytyy! Joten tuskin tässä ketään on väheksynyt niitä ketkä "päättää tehdä yhden lapsen kerrallaan".

   Poista
 10. Hyvä kirjoitus! En ole kauaa vielä seurannut tätä blogia, joten en tiedä kuinka paljon esittelet uusia ostoksia. Minusta tuollaiset ihmiset ovat vain ja ainoastaan kateellisia minkä vuoksi kiinnittävät huomiota tuollaisiin asioihin. Meillä on myös valmiina jo 3kk pojalle samainen syöttötuoli. Onhan tuo erittäin pitkäikäinenkin, siinähän pystyy melkein aikuinenkin istumaan.

  Tulipa sekava kommentti, lyhyesti ja ytimekkäästi olen samaa mieltä kanssasi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teitte kyllä ihan mahtavan valinnan syöttötuolin suhteen! Me on ainakin oltu tosi tyytyväisiä!

   Poista
 11. tän ku sain luettua tuli vaan huokaus, siis aivan päätöntä ajattelua joltain! :D te ootte kyllä ainsainnu just sen kaiken mitä saattekin ja se ei kyllä kuulu kellekkään muulle. Ja mä ainaki tykkään lueskella kaikista uusista ostoksista ja löydöistä ja tietenkin kokemuksista! Ja tuplatkaan tuskin on ollut etukäteen valittavissa, tietenkin nyt se on paras mahollinen lahja mitä vaan voi saada <3 pitäkää mukava parisuhde ilta, ottakaa kaikki ilo irti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 nii, aina ei voi ymmärtää kaikkien ihmisten logiikkaa :D

   Nii, no tuskin kukaan päättää, että teempäs kaksoset! Et eiköhän se yllätys/shokki ole kaikille. :D

   Hihii, otetaan!

   Poista
 12. Hienoa että uskallat kirjoittaa kuten äsken. En itsekkään ymmärrä miksi ei saisi tehdä valintoja jotka ovat omalle perheelle parhaaksi. Hienoa että teillä on asiat kunnossa ja voitte siltä osin nauttia :) Itse pidän blogistasi ja erityisesti vaate / materiaalipostauksista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, jokainen kuitenkin tekee itse ne perhettään koskevat päätökset :)

   Kiva kuulla! Niitä tulossa myös jatkossa! :)

   Poista
 13. Törkeää touhua taas. Omat raha asiat ei kuulu kenellekään, etenkään tuntemattomille. Itsekin aion jäädä hoitovapaalle tulevaisuudessa ja mies opiskelee. Aiomme silti pärjätä :). Jaksamista sinne tollasten idioottien kanssa! Olet aivan ihana bloggailija ja pidän tekstiesi lukemisesta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HIhii kiitos <3
   Ihanaa "lomailua" sullekin! Kyllähän jokainen varmasti pärjää, talouden suunnittelulla saa ihan varmasti hankittua kaiken mitä haluaa! :)

   Poista
 14. Oot niin ihana <3 :D Osasin kuvitella kuinka sauhuten oot tätä kirjotellu silmät suurella ;) Nojoo, mutta puhut niin asiaa. Muakin välillä ihmetyttää jotkut ihme kommentit samoihin juttuihin liittyen!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 Heheh, joo taisin hieman hermostua >:D

   No, jätetään ne kommentit omaan arvoonsa! :)

   Poista
 15. tää on tän ihanan harrastuksen se huono puoli, koska kaikkea vään netään ja käännetään ja mihinkään ei olla tyytyväisiä :D Jos kirjottaa blogiin yhtään mitään muuta kun, että "kävin tänään koulussa, sielä oli kivaa", niin aina löytyy joku ärsyttävä tekijä bloggaajasta. Ja auta armias jos kirjottaa mielipiteitään, niin sillon helvetti on irti :----D

  Mulla on vielä paaljon pienempi blogi kun sulla ja silti oon saanu jo hermoni menettää.
  Miten sen pitäis edes olla kehuskelua, että jäät vapaalle, sitä en ymmärrä !!!!
  mutta joo jatka samaan malliin, musta et kyllä ikinä oo kehuskellut. Et oo muutenkaan mikään " meijän lapset pukeutuu vaan mini rodiniin"- bloggaaja. JA vaikka olisitkin, niin mä lukisin silti tätä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta. Teet mitä vaan niin aina jonkun mielestä teet sen väärin :) Onneksi plussat on miinuksia suuremmat! :)

   Pakko myöntää etten tykkää siitä mini rodinista yhtään :D Eli sitä ei ainakaan tulla näkemään! ;)

   Poista
 16. Voi Nelli<3
  Pusut ja halit sinne ja murr ilkeille kommenteille!

  VastaaPoista
 17. Hihihi, hyvä Nelliiii! Jauhot vaan suuhun tuommosille kateellisille ;)

  Ihanaa huomista teille <33

  VastaaPoista
 18. Hohhoijaa. Tälläsiä kommenttejako on siis luvassa sitten kun itsekkin kirjoittelen blogissa aiheesta, pitää valmistautua siis henkisesti tollaseen kuraan :D mutta noi ikävät anot nyt pystyy mihin vaan ! Jatka samaan malliin Nelli <3

  VastaaPoista
 19. Ohhoh ja hitsi :D
  Olen päättänyt, että on aivan turhaa olla kateellisia toisilleen ja olen oikeasti siinä onnistunutkin aika hyvin!
  Jokainen käyttäköön rahansa miten haluaa.
  Minä en ainakaan ole missään vaiheessa saanut kuvaa, että "leuhkit" asioilla mitä olette saaneet tai mitä olette ostaneet.
  Ja yhden lapsen äitinä en uskalla edes ajatella miten paljon rahaa saa menemään kaksosiin ym. :D ei onneksi tarvitse!
  Ihanaa v.loppua!
  H&S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot niin oikeassa! Kateudella ei saa muuta kuin itselleen pahan mielen! Miksei mielummin olisi iloinen toisten puolesta ja onnellinen siitä mitä itsellä on!? :)

   Niimpä! Välillä kyllä kadehdin yhden lapsen vanhempia tossa, että kaiken sen rahan voi panostaa vaan yhteen lapseen! Onneksi se on vaan rahaa :D

   Ihanaa viikonloppua sinnekin! <3

   Poista
 20. Voi apua. Kummallisia anonyymeja :D
  Mun mies on ihan perus duunari ja silti oli varaa jäädä kaksosten kanssa hoitovapaalle mullakin.
  Ne on niitä valintoja.
  Jatka hyvällä omalla tunnolla shoppailuja, oot ne ansainnut. Ja pikkumiehet tietysti :)
  Ja erittäin ihanaa parisuhde iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu, meistä on moneen junaan, ja toiset on jääny asemallekin..

   Valintoja nimenomaan!

   Kiitos!

   Poista
 21. Kommentoin aiempaan postaukseesi ihmettelemällä äippälomasi pituutta. Ei ollut tarkoitus todellakaan loukata,ihmettelin vain kun en tosiaan tiennyt tuosta,että kaksosten äidit saavat vanhempainrahaa 60 päivää enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä huoli! En ottanut sitä mitenkään itseeni, kysyä aina saa! :) tää purkaus oli jo aiemmin tulleisiin kommentteihin, joissa aika kovin sanoin kritisoitiin monikkoäitien saamia lisäetuuksia. :)

   Eihän noita voisikaan tietää ennen kuin omalle kohdalle sattuu! :)

   Poista
  2. Hyvä! :) Oon kyllä sitä mieltä,että monikkoäidit ovat kyllä jokaisen lisäetuutensa ansainneet! :)

   Poista
  3. Nii, tosin noista hoitovapaan tuloista olisi kyllä sananen sanottavana. Halvaksi on arvioitu kotiäidin työ.. :D

   Poista
 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 23. Vitsi mun viesti ei tullut ekalla kerralla perille.....:( mut joo, älä välitä niistä kommenteista, osa ihmisistä on vaan kateellisia ja tulee aina olemaan, jätä ne aivan omaan arvoonsa. Kirjoita jatkossakin hankinnoista, vaatteista ym. Meille niistä on ainakin ollut suuri apu. :) kuten itse kerroitkin raha-asiat on jokaisen perheen henkilökohtaisia asioita ja ne ei kuulu muille, piste. Minulla olisi postaus toive: kodinhoitohuone. Olisi kiva jos kertoisit hieman käyttökokemuksista, mikä on toiminut hyvin lapsiperheessä, mitä muuttaisit ym. Aloitamme rakentamaan taloa keväällä ja kovasti mietin kodinhoitohuoneratkaisuja. Hei, mistä se musta penkki kodinhoitohuoneessa, jossa on laatikot alla on tullut hankittua? Oikein mukavaa viikonloppua teille kaikille ja tsemppiä ja älä välitä typeristä kommenteista! Siinäpähän on kateellisia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli se, mutta otin ton kommenttien tarkistuksen käyttöön, niin se näkyy vasta kun oon hyväksynyt kommentin :)

   Joo, kodinhoitohuonepostaus on tulossa seuraavana Esittelyssä Koti -sarjassa! Ilmestynee vielä tän kuun puolella! Penkki on Askosta, niitä on siellä vieläkin, toinen vaihtoehto taisi olla valkoinen? Toi meidän ei ihan musta ole, tosi tumman ruskea, näyttää käytännössä mustalta muuten paitsi auringonvalossa :)

   Poista
 24. Siis jokuko ihan oikeasti kehtaa kritisoida monikkoäitien saamia etuuksia!!? :D :D Sitä että kahdesta yhtäaikaa syntyvästä lapsesta saa yhteensä kolme äitiyspakkausta ja vanhempainrahakautta on pidennetty 60 päivällä, ei minun mielestäni voi kutsua edes miksikään etuudeksi! Onhan se nyt ihan naurettavan vähän! Kaikki lapselle tehtävät hankinnat täytyy tehdä tuplana, ja silloin ne myös maksaa tuplasti. Vauvojen synnyttyä perheen taloutta pyöritetään kelalta saatavalla tuella sekä perheeseen (toivottavasti) kuuluvan toisen osapuolen tuloilla (jotka vaihtelevat hurjasti riippuen ihmisten tilanteista). Kahdesta lapsesta äiti siis saa rahaa juurikin saman verran kuin yhdestä lapsesta ja tällä pitäisi pystyä kustantamaan kahden lapsen tarpeet. Ja vaikka vauva pieni onkin kyllä siitä menoja tulee: mahd. korvikkeet, vakuutukset, vaatteet, vaipat ym.

  Se että Kela on ajatellut antaa tähän monikkoäideille oikein 60 lisäpäivää ja sen ylimääräisen äitiyspakkauksen niin onhan se kivaa ja hienoa, enkä sitä etua pois antaisi, mutta onhan se samalla myös ihan naurettavan pieni avustus! Me kun saimme tiedon kaksosraskaudesta oletin, että kelalta saa myös isompaa vanhempainrahaa, ja vaikka mies onkin töissä ja saa aivan kivaa palkkaa niin se kyllä se aluksi vähän laittoi ahdistamaan kun kuulin ettei kelasta saakkaan isompaa tukea kaksosista. Juu ja tiedän että monessa maassa ei ole näin hienoa systeemiä kuin suomessa, eli turha valittaa vaan täytyy olla vain kiitollinen. Ja niin olenkin, mutta kun ajatellaan tätä asiaa ihan suomen sisällä vain, niin kyllä se silloin on vähän niin kuin Nelli sanoi, että kaksosia sorsitaan kelassa.

  Ja mitä tulee kommentoimiseen toisten ihmisten rahankäytöstä on myös ihan naurettavaa. Kukaan ei tiedä paljonko kenelläkin on rahaa käytettävissä ja minkälaiset tulot milläkin perheellä on ja miten he ovat budjetoineet omat tulonsa ja menonsa. Jokaisella on oikeus ostaa juurikin sellaisia vaatteita, huonekaluja ja syöttötuoleja kuin itse haluaa ja kustantaa ne kuinka itse on ajatellut. Suomalaiset on tunnetusti kateellisia, vaikkei sitä itse myönnetäkkään, ja toisia se laittaa ilmeisesti vituttamaan enemmän kuin toisia, jos ei itsellä ole varaa samaan tuotteeseen minkä joku bloggari on sattunut hankkimaan, ja joka vielä kehtaa olla kotona lasten kanssa! :D Mun mielestä on aina todella kiva lukea toisten ihmisten hankinnoista lapsilleen blogista, koska niistä saa itsellekin uusia vinkkejä ja näkökulmia, vaikka sitten itse päätyisikin halvempaan malliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ilmeisesti! :D

   Veit kyllä sanat suustani, niin hyvän kommentin olit kirjoittanut! Ei mee tosiaan kaikki nallekarkit tasan tossa kelan touhussa. Mutta minkäs teet!

   Kiitos ihanasta kommentista Jenni! <3

   Mä kans tykkään lukea ostospostauksia, aina niistä kuitenkin jotain vinkkejä saa itsellekin!

   Poista
 25. Vaikka itse en vielä äiti olekaan, oon lukenut sun blogia jo jonkin aikaa! En koskaan oo saanut omaan päähäni sitä ajatusta, että "leuhkit" yhtään millään. Vaikutat niin aidolta ja ihanalta ihmiseltä, tän blogin kautta ainakin. On mulla silti mielenkiinnosta ollut kiva lukea uusista hankinnoista jne, ilman ajatusta että nyt taas siellä esitellään niillä uusilla tavaroilla, millä se nelli siellä taas leuhkii, ehei! Jatka vaan samaan malliin. Hyvä että välillä tulee tämmöinenkin postaus, josta huomaa tunteiden kiehunnan mutta samalla jokainen asia perustuu faktoihin! Eipähän jää niille hölmöille anoille enää mitään hampaankoloon (; T. itsekin kaksonen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nii, no ei ainakaan ole tarkoitus ollut! :D

   Heheh, kiitos Mirlinda, kiva kuulla että oot tykännyt! <3

   Pitää sitä ehkä joskus vähän kiehahtaakin :D

   Poista
 26. voi herranjestas sentään.. jotkut ilmeisesti vaan syntyy harava persees.. Ei voi muuta sanoa! Apua tuo kommentti tuola ylhällä "Tästä kirjoitukesta saa sellaisen kuvan,että jotenkin väheksyt äitejä,jotka "tekee vaan yhden lapsen" kerrallaan." Voiko joku olla oikeesti tosissaan??!? Eiköhän se oo jokaisen oma asia paljonko laittaa rahaa ja mihin. Kyllä mäkin oon saanut "kivoja" kommentteja siitä miten kehtaan ostaa koirille satasen takit :D Eikö se oo mun asia prkl?? :D Ei pitäis olla keneltäkään pois! Ja se että monikkoäidit saa lisää avustusta, TODELLAKIN kuuluu saada. En ees tiedä mitä sanois, ei vaan voi käsittää joidenkin ihmisten asennetta ja kateutta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, oot kyllä oikeassa. Ja tosiaan, jokainen käyttää omat rahansa just niinkuin tykkää. Ei pitäisi kellään muulla olla varaa sanoa mihin niitä saa tai ei saa käyttää. Ihme touhua todellakin :D

   Ja jos lapsille ostellaan satasen takkeja niin miksei koirillekin? Kaikilla vaan on ne eri prioriteetit, pitäisi muistaa ettei kaikki jaa välttämättä sitä samaa näkemystä. Meitä on niin moneen junaan! :)

   Poista
 27. Anteeksi, olen anonyymi joka johtuu siitä etten hallitse nettiä vielä kovin hyvin. Tosi hyvä kirjoitus, sinulla on sana hallussa. Jotkut ihmiset ovat kateellisia, olen joutunut kokemaan sen ihan lähipiirissä. Minä jään myös hoitovapaalle, vaikka mies on ehkä aloittamassa opiskelut. Se on taitoa elää omien tulojen mukaan. Meilläkin on tripp trapp tuoli ja kaikkea saa kun elää viksusti =) Sinun blogi saa hyvälle mielelle. Onneksi jatkat samaan malliin.
  Taru

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei anonyymiys haittaa yhtään! :)

   Oot niin oikeassa, ei se rahan määrä, vaan se miten sen käyttää.

   Poista
 28. Ihana kirjoitus! Ei ole kyllä kenenkään muun asia alkaa arvostelemaan omaa lastenkasvatusta. Hienoahan se vaan on, jos pystyy jäämään kotiin lastensa kanssa. Ja ei se oo väärin, jos osaa pitää omat raha-asiat järjestyksessä. Minäkin jäin äippälomalle opiskeluista ja mieheni ihan perus duunissa ja silti meillä on varaa ostaa mieleisiä vaatteita pikkumurulle, asua hyvällä alueella kolmiossa ja ajaa uudella autolla :D (Hah tämä jos mikä varmaan on leuhkimista, mutta avainsana kaikkeen tosiaan on säästäminen ja turhan kulutuksen minimointi! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niin. Mutta onhan nää vaan niitä asioita, mitkä jakaa mielipiteitä ja herättää keskustelua. Rajansa kuitenkin kaikella :)

   Ja ehkä mussa on joku vika, mutta ei toi mun mielstä ole leuhkimista tuokaan. Faktojahan noi vaan on. Miksi ne pitäisi jättää sanomatta ettei vaan kenellekään vähäosaisemmalle tulisi pahamieli?

   <3

   Poista
 29. Törkeen hyvä kirjoitus Nelli! Mielestäni on ihanaa kun viitsii esitellä ostoksia ja kertoa käyttökokemuksia, erityisesti ulkovaatteiden ja käyttötavaroiden kanssa tämä (voi) auttaa monia. Ja mitä sitten jos jollain ei ole varaa ostaa samoja tuotteita? Pitäisikö hyssytellä jottei kellekään tule paha mieli? Ei niin voi elää, tai en minä ainakaan :D

  Kaksosetuisuus on todellakin niin minimaalinen etten jaksa edes avautua siitä. Sanon vaan, että monelle päättäjälle tekisi hyvää perehtyä monikkoarkeen ja miettiä sitten tukia.

  Hoitovapaa kuohuttaa aina. Kellä on varaa, kellä ei. Kuka haluaa jäädä, kuka haluaa töihin vaikka osa-aikaiseksi. Nämä ovat niitä valintoja, joita kukin perhe tekee. Ja jos ei ole varaa niin se on ikävää ja kurjaa, mutta ei silti tarvitse nälviä sellaista kellä on varaa. Puolensa on kotihoidolla ja puolensa päivähoidolla. Lapset ovat niin erilaisia.
  Ja on perheitä, joille töihin lähtö ei ole taloudellisesti se kannattavin. Ai milloin? No jos pk ikäisiä on monta ja hoitomaksut ovat suhteessa palkkaa melko kovat.

  Kiitti Nelli, taas. Rohkea aihe :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raila! <3

   Niimpä, mä ainakin helposti itse hankin jotain, jonka joku muu on jo todennut hyväksi. Siinä blogit on kyllä mahtava markkinakanava! :)

   Hahah, parempi olla vaan aloittamatta. Eihan näille mitään voi :D Onneksi edes jotain pientä :)

   Oot niin oikeessa. Ei se päivähoidossakaan olo ihan halpaa lystiä ole. Pitää kahteen kertaan miettiä kannattaako lähteä edes töihin. :)

   Kiitos itsellesi ihanasta kommentista!

   Poista
 30. Ennen tätä kirjoitusta pidin blogistasi. Mulle henkoh on aivan yks lysti teidän tilitiedot. Mutta tämän postaukaen kirjoitustyyli on hyvin hyökkäävä. Ja jatkoa ajatellen vinkkinä panosta enemmän valokuviin blogissa. Enkä tarkoita pahalla kommenttiani pahalla,sinusta olen saanut ailahtelevan kreisin kuvan vain 😃 Hyvää jatkoa 💜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitustyylin on tarkoituskin olla hyökkäävä, onhan kuitenkin kyse reagoimisesta ihan ihme kommentteihin.

   Itse en henk.koht tykkää blogeista, joissa on pelkkiä kuvia eikä yhtään tekstiä, joten sellaista blogia tästä ei koskaan tule. Teen blogia ennen kaikkea kirjoittamisen vuoksi. Kuvat on vaan lisänä, ja tällä hetkellä en ehdi niihin sen kummemmin panostaa, eli näillä mennään.

   Hyvät jatkot sinnekin!

   Poista
  2. Minä puolestani pidin tästä kirjoitustyylistä.

   Niin olin minäkin hoitovapaalla 9 kk:tta (tosin vain yhden lapsen kanssa) ja kyllä meillä oli varaa ostaa esikoiselle uusia vaatteita, jääkaappiin ruokaa, maksaa vuokrat ja auton lyhennykset ja jopa vakuutukset! Olen alkanut nyt suosia kirppiksiä, enkä näe siinäkään mitään pahaa. Jokainen tyylillään. :)

   Poista
  3. Onhan se tietysti tosi erilaista kun normaali teksti, mutta tällaisessa postauksessa mun mielestä voikin olla :)

   Nii, kyllä se on mun mielestä enemmän kiinni siitä miten ne rahat käyttää kuin että paljonko sitä on.

   Mä tykkään kans kirppareista, tosin 74-80 cm vaatetta siellä on tosi huonosti, tai sitte ne on niin kuluneita, ettei viiti sitä paria euroakaan laittaa.. Mutta monet lelut oon kirpparilta pojille löytänyt. Kyllä sieltä vaan joskus tekee tosi hyviä löytöjä!

   Poista
 31. Kateus on tän kansan perisyntti ;) Ihmiset yrittää helpottaa omaa oloaa mollamalla toisia..huhhuh.. Itellä oo ei nyt mahdollisuutta jäädä kotiin, koska en oo ns. normi duunissa, vaan seuran toiminta hyvin pitkälti lepää mun harteilla... mutta toisen lapsen kohdalla vakaasti harkitsen asiaa! Tää blogi on ihana <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuntuu olevan. Mutta silti yllättää miten kateellisia jotkut voikaan olla! :D

   Nää valinnat on jokaisen omia, eikä kellään pitäisi olla asiaa tulla niitä arvostelemaan!

   Kiitti Essi, tosi kiva jos tykkäät! <3<3

   Poista
 32. Hyvä Nelli!! Blokkaa kommentointi mahdollisuus anonyymeiltä, niin säästyt noilta häiriköiltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä viitsi, mulla on niin monta ihanaa anonyymilukijaa ja -kommentoijaa etten muutaman älypään vuoksi viitsi luopua muista hyvistä kommentoijista. Heiltä oon saanut valtavasti hyviä vinkkejä! :)

   Poista
 33. Pitäisköhän mun nyt oikeesti alkaa käyttää tota omaa profiilia..ärsyttää vaa että sen yhen kerran ku sen tein ni tein sen tolla google tilillä ja se oli hankalaa! Mut no allekirjoitan kuitenki aina juurikin sen takii että tiiät kuka on kyseessä :) Kyllä mä nyt aattelin myöntää näin julkisesti että oon hivenen mustis teijän ihanasta kodista (mun makuun ehkä liikaa vaaleeta,mut tyylillisesti magee!) ja miten jaksat panostaa itsees,kotiinne,poikien pukeutumiseen jne. Itestäni on tullu mahdoton laiskuri ja kaikki on hommattu kotiin mahd. edullisesti ja tällä hetkellä inhoon meijän sisustusta.. Rakastaisin shoppailua ja just kaikenlaisten yksityiskohtien viilailua niinkuin sinäkin,mut tällä hetkellä ei kyl pysty tekee niinkuin haluis :). Älä ota tätä mitenkään loukkauksena tai arvosteluna sulle,koska sitä tää ei missään nimessä ole! Todennäköisesti sitten kun saadaan se omakoti ostettua (kun olen palannut töihin ja saadaan kilpailutettua pankit) niin musta tulee samanlainen että olen hyvin tarkka sen sisustuksesta,sit sinne ei kelpaa mikä vaan, vaan se täytyy olla just eikä melkein..joten jotain pientä samaa meissä on. :D Itsekin ostelin KAIKKI A:n vaatteet uusina hennesistä,lindexiltä ja kappahlista..muutamat vaatteet sain. Kaikki kengät,ulkovaatteet ja mitä lie ostettiin uutena, mies meinas lentää persiilleen kun kerran ostin P.o.p.in välikausihaalarin alesta ja rakastin sitä,oikein harmitti kun se ei mennyt kuin hetken keväällä ja sit just vähän aikaa syksyllä,nyt ootan jo että V kasvaa niin saan sen käyttöön. Muuten en kyllä koskaan mitään järisyttävän kallista ostanut mutta uutena kaiken kuitenkin..se ehkä on se "juttu" kun saa ekan lapsen/lapset ni niille haluaakin ostella kaikkea <3 Ja sitä paitsi toi syöttis juttukin...jos tehtäis gallup kuinka monella lapsella tuo tripp trapp/vastaavat ("kalliit") tuolit on ni veikkaisin että vähintään neljänneksellä lapsi perheistä löytyy tuollainen kotoa! Tuleepas nyt romaani..anteeksi. Mutta siis lyhykäisyydessään sun ei tarttekaan perustella/selvitellä enempää teijän rahankäyttöä ja tilannetta ja iteki tykkään kyllä lukea mitä kivaa ootte hommannu pojille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mulle kyllä riittää oikein hyvin, että allekirjoitat ne kommentit, se on ollu tosi kiva, niin oon vähän tiennyt kuka puhuu. Tai siitä tietysti myös että mainitset poikien nimien ekat kirjaimet. JOtenkin kivempi ku tietää kuka anonyymi on kuka :D Mutta käyhän se täysin anonyyminakin kommentointi, silloin en vaan ehkä voi vastata kovin henkilökohtasesti :D

   Googleprofiili on joo vaikee, ja siinä on ärsyttävää kun pitää laittaa kaksosanen nimi.. :/ Mäkin vaihdoin siks bloggeriin, se on jotenki kätevämpi :)

   En tietenkään ota loukkauksena! Tottakai se imartelee jos joku muukin tykkää meidän kodista! Mä ite rakastan tätä, tosin voisin luopua kaikesta ruskeasta nyt :D Niinhän se on et oma on oma, ja siihen jaksaa panostaa ihan toisellalailla. Meidän vuokra-asunnot oli ihan kauheita, eikä sisustuksesta ollut tietoakaan! :D

   Mun mielestä on parempi ostaakin uutena vaatteet, sitte on ne on ainakin hyvälaatusia ja menee pitkään, kirpparilta kun ostaa taaperovaatteita, niin aina ne on ihan kulahtaneita ja polvet puhki.. Sit ne omat uudet saa paremmin myytyä eteenpäinkin! :)

   Joo, miehille ei aina kannata kertoa ;) Mäkin vaan aina sanon kun Henkka kysyy et onks toi uus, et ei joku aika sit alesta ostin ;) Vaikka se ale oliskin ollut vaan 10% niin alehan se silti on ;D

   Oot kyllä ihan oikeassa, noita tripptrappeja on ihan kaikkialla, joten vaikea uskoa että se määrittelisi ketään mitenkään, olis nimittäin aika iso porukka määriteltävänä :D

   Kiitti romaanista! Näitä on aina kiva lukea!

   Poista
  2. No hitto..jos sais nyt jotenkin vaik ton kakkos kommentin sit poistettuu.. :DDDD Siis juu huomasin ton hyväksymis jutun mutta mulla kävi niin että eka kirjotin ton romaanin ja sit vasta päätin kirjautua googleen ja sen kun tein ni oli koko teksti hävinny eikä tullut sitä että "teksti näkyy kun se on hyväksytty" joten siitä luulin että typerä kone hävitti tunteen puuskassa kirjoitetun teksini :)

   Poista
 34. Eikä tää vissiin sit poisti mun jätti romaani kommentin,nyt en ees muista puoliakaan mitä kirjoitin ku olin niin kirjoittamisen vimmassa..! Aargh! Mä en siis todellakaan aio kommentoida ton googlen kautta. Pyh! Mutta lyhykäisyydessään sun ei tartte tehä selvityksiä teijän rahoista. Sitä paitsi toi syöttis homma...tod.näk. koko Suomen kaikista lapsiperheistä varmaa neljänneksellä löytyy tollai tripptrapp kotoa! Ja myönnän näin julkisesti että oon vähän mustis teijän ihanasta kodista ja miten jaksat pitää itses ja kodin kondikses ja miettiä poikien pukeutumista jne. :D Itestäni ku on tullu suur laiskuri kaiken sellaisen suhteen vaik A:n vauva aikana olin aika tarkka.. Ehkä sit ku saadaan oma koti ni mustakin kuorituu taas tarkempi kaiken suhteen :) -Tuire-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli se!
   Otin vaan ton kommenttien tarkistuksen käyttöön noiden muutamien älyttömien kommenttien takia, niin nykyään kommentit tulee näkyviin vasta sitten kun oon ensin ite lukenut ja hyväksynyt ne :)

   Kun oot laittanut kommentin niin siihen tekstikentän yläpuolelle pitäs tulla palkki jossa lukee, odottaa hyväksymistä, siitä näkee et kommentti on lähtenyt! :)

   Poista
 35. Kyllä kateelliset jaksaa jauhaa, voi hyvä luoja sentään :D
  Todella hyvä kirjoitus, täyttä asiaa :) En ymmärrä miten ihmisiä voikaan kiinnostaa toisten taloudellinen tilanne niin kovasti. Kannattaisi mieluiten keskittyä ihan vaan siihen mitä se oman tilin saldo näyttää. Tosi asiahan on se että kaikkien äitien pitäisi olla köyhiä ja jos näin ei ole niin heti on synnytty kultalusikka perseessä, näinhän se automaattisesti menee :D Kyllä ihmiset on välillä tyhmiä, näin suoraan sanottuna!
  Kaikkialla toitotetaan sitä että lapset on yksilöitä, mutta välillä pitäisi joillekin toitottaa samaa aikuisista. Ei kaikki vaan voi mitenkään olla samalla viivalla.

  Ps. Minäkin olen ilmeisesti tosi rikas ja leuhka kun meinaan olla kotona lasten kanssa ainakin neljä vuotta :D Salaisen blogin hyvät puolet on ehdottomasti se että paskakommentit jää pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään..
   Muutenkin on ihan älytöntä hokea jatkuvasti tosta kultalusikasta, ihan kuin se, että on rahaa tarkoittaisi aina varmasti sitä, että rahat on vanhemmilta peräisin.. Ja ihan typerää sekin, että oletetaan että koska äitiysraha ja kotihoidontuet on pienet, äitien pitää olla köyhiä. Mutta onhan monessa perheessä se isäkin! Tuleehan siltäkin se palkka kotiin. (toivottavasti ainakin :D)

   Hihii, ollaan yhdessä ;) Totta, molemmissa omat hyvät puolensa!

   Poista
 36. Hyvä kirjoitus. Mä en ymmärrä miksi blogin kirjoittajalle tarvii antaa edes huonoa palautetta. Jos kirjoitukset/ulkonakö ym ei miellytä, ei ole vaikeaa olla lukematta? Se, että joku bloggaaja jaksaa ottaa kuvia perhe arjen keskellä ostoksistaan, on vain plussaa. Meillä kamera liitetään suunnilleen kerran viikossa koneeseen ja tyhjätään. Tietty kuvat on lähinnä lapsesta, mutta kuitenkin. Oma hommansa siinä aina on, kun on lapsia.

  Rahankäyttö, kenelle se kuuluu. Ei kenellekkään. Kaikki elää niillä rahoilla, millä haluaa. Mä jäin tytön syntyessä äitiysvapaalle ja sen jälkeen hoitovapaalle. Hoitovapaalta jäin äitiysvapaalle. Kelan tuilla minäkin menen, mutta silti, ei mekään eletä kädestä suuhun, sillä meidänkin perheessä on kaksi aikuista. Kusessa olisin, jos olisin yh, mutta en ole. Säästäminen kannattaa aina. Sitä moni ei tajua, ennen kuin oppii säästämään.

  Ja kelan tuet monikkoperheille. Melko surkeat mielestäni. Kahden samanikäisen lapsen kanssa kulut tuplaantuu, joten eipä nuo pienet edut paljoa lämmitä. Eikä sitä missään voi valita, tuleeko lapsia kerralla yksi vai yhdeksän. Huoh.

  Ehkä monella kommentoineista ei ole lukutaitoa tai sitten heillä ei ole omia lapsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en mäkään oikein. Täysin ymmärrän kritiikin ja eriävät mielipiteet, mutta sellanen asiaton päänaukominen.. Saako joku siitä oikeesti jotain mielihyvää?

   Totta, tuntuu että kaikki on paljon vaikeampaa nyt kun on lapsia. Aina vessassa käynnistä kauppareissuihin..

   Joo, en kyllä edes halua ajatella yksinhuoltajana oloa. Se tässä kai onkin, että ihmiset ei aina käsitä että kaikkien tilanteet on erilaisia. On hyviä palkkoja, huonoja palkkoja ja keskivertopalkkoja. Ja vielä se, miten sen rahan priorisoi.. On tosi outoa että oletetaan että äidin tulot on vaan ne kelasta tulevat.. Mun mielestä jos on yhteinen perhe, on myös yhteiset rahat :) JOten ei pidä unohtaa sitä miehen panosta :)

   NO joo. Kelasta ei kannata edes aloittaa.. Alkaa vaan ärsyttää :D

   Tosiaan, sisälukutaitoa ei ehkä voi treenata koskaan liikaa ;)

   Poista
 37. me on tehty myös sellaisia valintoja että oon ollut 7v tässä kotona kolmen lapsen kanssa putkeen ;) no nyt on lapset saatu pienillä ikäeroilla ja kerralla päästään sitten eroon vaipoista ja vauvakamasta, kerralla yöheräilyistä, korvatulehduksista sun muista.
  valintojahan ne on, ei muakaan juuri kiinnosta mitä muut valitsee, toivon vaan että tekee omalle perheelleen ne oikeat valinnat. ja ehkä vähän säälin niitä lapsia jotka menee hoitoon 9kk iässä täyspäiväisesti..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä. Kukin perhe tekee valinnat kuten itselle parhaaksi sopii!

   Mä en myöskään pystyisi laittaa poikia niin pienenä hoitoon. Kun eihän 9kk vielä osaa edes kertoa mikä on. Ihan vauvahan se vielä on. Mutta joidenkin vaan on laitettava lapsi niin pienenä hoitoon.

   Ollaan iloisia, että meillä on mahdollisuus olla lasten kanssa kotona ja seurata heidän kasvua ja kehitystä ihan lähietäisyydeltä :)

   Poista
 38. Nyt vasta luin tämä postauksen ja mitä ihmettä? Mikä ihmisiä oikeasti vaivaa?
  Tykkäsin sun tekstistä, kuulostit ihan minulta, kun kirjoitan savu korvista porisevana!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!