maanantai 20. tammikuuta 2014

Vauvojen pakkaspukeutuminen

Ulkopukeminen on mun mielestä aina ollut vaikeaa vauvoille. Ite oon kauhea vilukissa mutta pojat tuntuu peineen Henkan kuumaverisyyden. Aluksi puin heille aina liikaa vaatetta ulos. Syksyllä pojat nukkuivat vielä vaunukopissa, jotka tuntui pitävän lämpöä vieläpä ihan erityis hyvin. Vaikka ilma oli nollassa ja pojilla vaan makuupussit ja windfleecet, he olivat silti ihan kuumia herätessään.

Pakkasten tultua homma vähän helpottui. Luovuttiin vaunukopista ja tilalle tuli toppapussit. Silloin tuntui lähes heitteillejätöltä laittaa pojat pelkissä villapuvuissa päiväunille. Mutta minkäs teit. Jos laittoi haalarin, niillä oli kuuma.

Syksyllä tappelin viikon verran poikien kanssa ulkonukkumisesta. Kuumana kesänä syntyneet vauvani olivat tottuneet nukkumaan päiväunensa sisällä. Useimmiten nukutus sisälle oli helppoa. Sitten alkoi tulla niitä puolen tunnin ja tunnin väsytystaisteluita, jolloin päätin, että pojat oppivat nukkumaan ulkona.

Nyt kolme kuukautta myöhemmin, he nukahtavat joko puettaessa tai viimeistään työnnettäessä vaunut terassille. Tähän asti, kaikki päiväunet on nukuttu ulkona vaunuissa.

Vauvoillehan pakkasraja on -15 astetta. Raja ei ole siksi, etteikö vauvaa voisi pukea lämpimästi kylmempäänkin  säähän, vaan siksi, että kylmempi pakkanen on liian kylmää vauvan keuhkoille.

Mä itse pidän pakkasrajaa ulkonukkumiselle -20 asteessa. Ulkoillessa se on toi -15 astetta, vähän tuulesta riippuen. Nukkuessa korkeampi siksi, että vaunukopassa on aina se 5-10 astetta lämpimämpää kuin ulkona. Kiitos vaunun suuaukon peittämisen. Tässä en lähde ketään neuvomaan, kukin tekee niinkuin parhaaksi näkee.

Tänään ulkona oli pakkasta -23 astetta, joten myös mun mittapuulla liian kylmää poikien nukkua ulkona. Alkoi siis projekti Sisäpäiväunet.

Kasperin kohdalla pääsin aika helpolla, raukka  oli jo ihan poikki aamusta, ja uni tuli hetken pyörittyä ja muutamalla tutin nostolla sekä silityksellä. Rasmus olikin haastavampi tapaus. Rasmus ei kai ollut yhtä väsynyt, tai sitten hän reagoi helpommin muuttuneisiin olosuhteisiin. Uni ei tullut millään, ja voitte vaan kuvitella haasteet kahden vauvan nukuttamisessa samaan huoneeseen.. Koko ajan oli pieni pelko, että Kasperkin herää. Onneksi ei ja nyt puolen tunnin nukutuksen ja tuttien nostelun jälkeen, molemmat nukkuu.

Tulevaisuuden kannalta olisi varmaan fiksua opettaa pojat nukkumaan päivittäin yhdet unet sisällä. Voi olla, etteivät he enää kesällä mahdu vaunuihin nukkumaan. Nyt kuitenkin tuntuu, että saatan mennä sieltä missä aita on matalin, eli jatkossakin nukuttaa heidät päiväunille vaunuun. Harjotellaan niitä sisäpäiväunia sitten kesällä..

Mutta sitten siitä pukemisesta. Eilen ulkona oli -18 astetta, eikä tuullut. POjat lähtivät päiväunille seuraavissa vaatteissa.

-sukkahousut, body, collarit
-villasukat, lapaset, kypärähattu, villapuku
-toppahanskat, -tossut, -puku ja villapipo
-toppapussiLisäksi vaunuissa oli pohjalla lampaantalja ja päällä villapeitto. Vaunujen suuaukko oli peitetty vielä Fleecellä.

Molemmat veteli kahden tunnin unet, ja sormet ja varpaatkin olivat pysyneet lämpiminä. Viime viikon päikkäriennätys samoilla pakkasilla ja pukemisilla oli neljä tuntia yhteensoittoon. Eli aika luksusta ;)

Mikä teidän pakkasraja on? Nukkuuko teillä vauvat paremmin ulkona vai sisällä?

33 kommenttia:

 1. Heitänpä yhen vinkin tähän väliin..:) viime talvena kovilla pakkasilla tein niin, että otin vaunut sisälle, laitoin yhden kerroksen vaatteita (esim kypärähattu, villasukat,lapaset ja villahaalari) ja nukutin pojat vaunuihin kämpän viileimmässä paikassa. Esim eteiseen...Ei tarvinnut kuunnella väsykitinää eikä muuttaa rutiineja. Sillon asuttiin vielä vuokralla eli lämmitys oli melkein ilmaista, joten välillä saatoin avata toisesta makkarista ikkunan ja pukea pojille ulkovaatteet. Onnistuiskohan teilläkin tämä kovien pakkaspäivien varalle..?:)

  On tää kyllä jo vähän liian kylmää..hyrrr...silti ollaan kyllä ulkoiltu, vaikka pukemiseen menee puoli tuntia ja ulkona tarkenee olla vartin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaisi hyvältä.. nyt nimittäin päikkärit kesti Kasperilla 45min ja Rasmuksella 20min..

   Nyt onneksi pakkanenkin laskenut alle kahenkympin, joten seuraavat päikkärit vetästään kyllä ulkona! :D

   On joo ihan liian kylmä.. semmonen 10 astetta on mulle ihan maksimi! Mut tosi hyvä et ootte ollu ulkona silti, hirvee homma, mut jospa se teidän tehokaksikko siitä vähän väsyisi! :D

   Taitaa toi meidän tuulikaappi muuttua päikkäripaikaksi jatkossa kovilla pakkasilla.. :D

   Poista
  2. määkin tein tollei nytku tuli liia kylmä! :D toimiii!

   Poista
  3. kummipoikasi on nukkunut ulkona 1v. ikään asti, kovalla pakkasellakin, vaunun päällä ja suuaukolla viltti/peitto. lämpömittari näytti + 10 astetta vaunussa...ja hyvin nukutti, 4-5 h. Tai sitten sisällä eteisessä, vaatteita silleen että pysty muutaman kerran työmänn vaunua pakkasessa -Henna

   Poista
  4. Pitääkin kokeilla!

   Joo, monesti siellä vaunussa onkin paljon lämpimämpi. Ja hyvä niin :)

   Poista
 2. Meillä on viimeksi kesällä nukuttu sisällä päikkäreitä.. Joten saapa nähdä miten tänään käy kun laitan pinnikseen nukkumaan :D Veikkaan tunnin, max puolentoista unia! Ulkona kun eilenkin veteli sen 4h. :D Mullakin on pakkasrajana -20.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on teilläkin sitte hetki aikaa :D

   Meillä oli kolmet alle tunnin unet. Ei näin..

   Poista
  2. Yritin tuota vaunut eteiseen- kikkaa.. 30 min siellä viihdyttiin :D niin ja nukahtamiseen meni melkein 2h. :D huhhuh

   Poista
  3. samoin.. Mä nukutin puol tuntia ja sit Rasmus nukku sen puol tuntia.. Kasper vartin pidempään. Ei mikään riemuvoitto..

   Huhhuh. Voi meitä :D

   Poista
 3. Heippa, meillä 3kk pakkasrajana on n.15, ehkä ensi talvena sitten se mikä teilläkin 20.
  Myös minun mielestäni vauvan ulospukemisen opettelu on ollut vähän hankalaa, siis liikaa on tullut puettua. Joskus jopa ihmettelin että "miksei se tänään nuku..." no vastaus selvisi kun nostin hikisen vauvan vaunuista, eli opettelua on ollut. Meidän pukeutumisopettelun pelastus on kyllä olleet laadukkaat alusvaatteet.
  Mutta näitä pakkaspaivityksiä lukeneena ihmettelen miksei teilläkään ilmeisesti ole villaisia/silkkisiä bodyja+potkareita/aluspukuja käytössä? (esim.ruskovilla, pop, joha, näitähän löytyy..) No sinä et sentään kertonut että vauvat ovat hikisiä kun tulevat päikkäreiltä, hiki ja puuvilla kun eivät ole mikään miellyttävä yhdistelmä, saati pienelle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on muutamat villaiset bodyt, mutta tällä hetkellä koen liian työlääksi poikien uudelleen pukemisen aina bodista lähtien.. Ja kun ne nyt ei ole hikisiä olleet niin en ole nähnyt tarvetta :) Ulkona nukkuvat kuitenkin niin pitkiä pätkiä, että tuskin on epämukavaa. Tosin harjoitteluahan toi pukeminen on vaatinut :)

   Poista
  2. Meillä ainakin merinovillanen (reiman) koko päivän päällä normi bodyn alla. On tosi hyvä, ei kutita. Ja kerran kun vaippa oli fuskannut, päällimmäinen oli märkä, mutta toi reiman Body ihan kuiva! Meinaan tilata samaa sarjaa myös housut, kun näytti olevan alessa reimalla. :) -Laura

   Poista
  3. :)
   meillä noille kuumakalleille ei voisi ikinä pukea kahta bodya päällekkäin. Et en tiiö oisko se ratkaisu. PItäs joskus kokeilla :)

   Poista
 4. Mä en oo koskaan nukuttanut ulkona, aina sisällä. Toki silloin kun muutoin ulkoillaan, niin on nukkunut sitten kans ulkona, mutta yksinään en jätä koskaan pihalle nukkumaan. Hoitolapsi mulla sen sijaan nukkui aina ulkona, vanhempien ohjeistuksella pakkasrajaa ei ollut vaan nukkui säällä kuin säällä ulkona. Aika samoilla varusteilla meni kuin teidänkin pojat, ja aina oli lämpimänä. Itteä hirvitti, mutta pakko oli tehdä niinkuin käskettiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etkö? Saanko kysyä miksi? Ei siis millään pahalla, vaan ihan mielenkiinnosta! :)

   Poista
 5. Itse olen nyt viikon nukuttanut vaunuihin sisälle. Olen laittanut äitiyspakkauksen makuupussiin ja on nukahtanut melkein yhtä helposti kuin ulos. Meillä siis tähän mennessä ei ole sisäpäikkäreitä nukuttu. Meillä vaunut on aina alakerran ulko-oven edessä valmiina. On myös nukkunut aika lailla samoin kuin ulkona, vaikka pelkäsin toista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin kokeilla huomenna tota, jos vielä on näin kovat pakkaset.. Pitää ehkä meilläkin vaihtaa noi toppapussit äp:n pusseihin :)

   Poista
 6. Meidän poika on myös perinyt isänsä kuumaverisyyden ja ei ole kyllä pelkoa että tulisi ulkona kylmä. Täällä ei ole tainnut päiväuni aikaan ollakkaan yli 20 pakkasta luojan kiitos. Tosin tuo 3 kk jätkä nukkuu aamupäivän unien lisäksi parit lyhyemmät yleensä sisällä (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassuja noi pojat. :D Jos ite menisin nukkumaan ulos, niin tarvisin kyllä useamman untuvakerroksen :D

   Te onnelliset! Täällä oli tänään ekan kerran.

   Poista
 7. V on myös aikamoinen hikoilija..hikoileee huomattavasti helpommin kuin A vauvana. Käydään tiistaisin ja torstaisin seurakunnan perhekerhossa ja oli järkkyä mennä viime viikolla ku oli niin kylmä! V:lle laitoin bodyn, puolipotkarit, villasukat, collarihaalarin, kypärämyssy, neulepipo, toppatumput ja töppöset ja äp:n haalari joka on suht reilu vielä. Ja vaunuissa äp:n makuupussi ja laitoin vielä villapeiton niin että se oli V:n alla ja päällä. Pakkasta oli n. -15º ja matkaa ei nyt kyl oo ku 10min verran. :-) En oo opettanu kumpaakaan poikaa nukkuu ulkona ku asutaan sellasen tien varressa että autoja ja prkln mopoja pärrää (kesällä) ihan sikana yöt ja päivät ni ihan mahotonta saada rauhaisaa unta tos terassilla ja meijän yksös vaunut on ilman renkaita eteisen yläkaapissa kun ei mahu missää säilyttää ja tuplat ei mahu terassin ovesta kulkee ees. Tuleehan taas romaania.. :-) -Tuire-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi raukkaa! Mä en oo ainakaan vielä huomannut et pojat hikoilisi, mutta kadet niillä on aina ihan kuumat. Tai siis aina silloin kun tulkitsen et niillä on kuuma :D

   Voi, toi on tosi harmi.. Meillä nimittäin piteni unet tuplasti sen jälkeen ku aloitettiin ulkounet. Ärsyttäviä noi mopot!!

   Meilläkin vaunut mahtuu ainoastaan etuovesta ja väliovista sisään. Terassinovesta ei puhettakaan..

   Poista
 8. Juu aattelin myös ehdottaa samaa,että pojut vaunuihin sisällä. Meillä toimii niin,että puen haalarit ilman alempia kerroksia,myssyt päähän,vaunuihin ja ikkuna auki toiseen huoneeseen (keodinhoitohuoneeseen tms) ja vaunut ikkunan viereen! Tietenkin silleen että peitän esim huivilla vaunut vielä,niin ei tuule suoraan naamalle ja huijaus on täydellinen:) myöhemmin lapset nukkuu helpommin sisällä,joten turha stressata:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, kiva tietää! Pelkään ihan kauheasti sitä hetkeä, kun ei voi enää ulkounia nukkua vaunuissa..

   Kokeillaan! Toivottavasti meilläkin huijaus toimii!!

   Poista
 9. Pienten pukeminen voi kyllä olla niin vaikeaa. Meillä pari ollut oikeaa kuumakallea, eikä ulos ole voinut pukea paljoa päälle ja taas kahdelle muulle on saanut pukea paljon enemmän. Mutta kokeilemalla sitten selviää paljonko kenellekkin on pitänyt pukea.
  Meillä ollut pakkasrajana se -15 mutta asutaan niin aukealla paikalla, että tuuli osuu tähän välillä tosi kovana, siksi en kovemmilla pakkasilla ole sitten vienyt ulos nukkumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! Onneksi virheistä oppii, ja seuraavalla kerralla on aina helpompi pukea!

   Tuuli on kyllä hankala, sitä on niin vaikea arvioida miten kylmästi se käy.. :/

   Poista
 10. meillä kohta 3v nukkuu vaan rattaissa, sisällä valvoo viimeiseen ja nukahtaa päikkäreille esim neljältä iltapäivällä istualteen sohvalla ;)
  tänäänkin 12:10 kuului "haluan rattaisiin nukkumaan", pakattiin isosiskon&veljen kerhokassi, puettiin, käveltiin kerhono ja 12:45 tyyppi oli unessa.
  meidän oli pakko vielä ostaa syksyllä uudet rattaat, koska entisissä otti pää kuomuun ja tila loppui kesken. noh nyt on p&t vibet, niihin mahtuu nukkumaan hyvin kun tilaa jää paaaaljon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, voi suloisuus <3 Hän sitten tykkää nukkua vaan vaunuissa. Kyllähän se varmasti ulkona nukuttaakin paljon paremmin! Ja saa vielä raitista ilmaa, joten mikäs siinä! :D

   Ihana kolmivuotias teillä!

   Poista
 11. Meillä tyttö nukkunut aina ulkona ja edelleen 1v 7kk iässä nukkuu :) Joskus kuumana kesäpäivänä tai jos harvoin ollut yli -20 pakkasta joutunut laittamaan sisälle ja se vasta on ollut yhtä tuskaa saada nukahtamaan sänkyynsä.
  Ainakin vielä tämän talven ja kevään ja mahdollisesti kesänkin saa nukkua ulkona :) sen jälkeen voipi jäädä jo rattaat ahtaaksi kun tulee enempi taas vaatetta...sitten katotaan kuin käy, jättääkö päikkärit kokonaan nukkumatta vai oppiiko sisälle nukkumaan. Meillä tosin tyttö pphoidossa, joten voipi olla että siellä nukahtaisi sisällekin...

  -M ja tyttö 1v 7kk-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa aika tutulta!

   No sittenhän sen näkee! Hyvä että kuitenkin vielä voi ulkona nukkua, kun kerran viihtyy siellä niin hyvin! :) Helpompihan se on siksikin, ettei tarvi sisällä olla hiljaa. Ja ulkona tottuu vähän meteliinkin :)

   Poista
 12. täällä hoidokkini neiti 1 v 2 kk nukkuu yhet 2-3 h päikkärit päivässä ja nukahtaa kans lasitetulle parvekkeelle vaunuihin nii nopsaa et joskus jo puettaessa nukahtaa... aika samat vaatteet näillä pakkasilla puetaan päälle ku teillä. :) toivottavasti ei ulkona pakastuis kauheesti lisää (ollut semmosta max. -15 astetta) en kans tiiä miten hyvin nukahtaa sisälle päikkäreille :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana! Meilläkin pari kertaa käynyt niin, että puettaessa nukahtaa. On ne lapset vaan niin suloisia, kun se väsy tulee, niin se tulee! :D

   Meillä siitä sisällä nukkumisesta ei ainakaan tullut mitään.. TOivon tosiaan, ettei enää tule noin kylmiä päiviä..

   Poista

Kiitos kommentistasi!