perjantai 21. helmikuuta 2014

KOTI VAUVATURVALLISEKSI !

Kun vauva(t) tulee kotiin, monee moni asia uusiksi. Tuulikaapin täyttää vaunut ja pyykkikorin vauvanvaatteet. Keittiönkaapit pursuu tuttipulloja ja muovilautasia ja lattioita koristaa kerros ruokaa ja leluja. Kaikki tämä on vielä pientä verrattuna siihen, mitä tapahtuu parisuhteelle ja omalle ajalle. Kuulostaako tutulta?

Monesti vauvan syntyminen pistää myös sisustuksen uusiksi. Pinnasängylle, hoitopöydälle ja vauvantavaroille pitää löytää tilaa. Myös kodin vaaranpaikat pitää kartoittaa. Tämä olisi meillä tiedossa nyt, kun pojat alkavat harjoitella liikkeellelähtöä.

Ihan ensimmäiseksi, kun pouhutaan kodin vaaranpaikoista, mulle tulee mieleen pistorasiat, veitset ja pesuaineet. Sitten kaikki rikkimenevä, koriste-esineet yms. Johdot olen vasta nyt tajunnut vaaralliseksi, kun olen useampaan otteeseen kiskonut niitä poikien suusta pois. Myös kuivuneet leivänmurut tai muut ruuat lattialla, voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Putoaminen, päänlyöminen, palovammat ja kuristuminen ovat asioita joihin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Apua! Voisiko sen vauvan pakata kuplamuoviin, ja pitää siinä seuraavan vuoden?

Viikonloppuna katseltiin tätä meidän kotia vauvaperspektiivistä. Meillä on pistorasiat monessa huoneessa näkyvissä. Veitsiä alalaatikoissa ja pesuaineita alahyllyillä. Lasipöytä olohuoneessa ja lasimaljakko eteisessä. Ei näin.Eniten päänvaivaa aiheuttaa leikkihuoneen pistorasiat. Onko tuollaiset uudenmalliset suojattu niin, että vaikka sinne työntäisi mitä, sieltä ei voi saada sähköiskua? Vai onko pistorasia koskaan 100% turvallinen? Ja jos ei niin millaiset suojat olette kokeneet hyviksi? Joka paikasta löytyy niitä valkoisia kulmikkaan C:n muotoisia tappeja, toimiiko ne? Tai Gracolla ainakin oli jotain pyöreitä jotka peittää ton koko kolon. Onko jollain ollut ne testissä? Entäs sitten noi kaapelin(?) paikat? Voiko niistä saada sähköiskun ja millä ne sitten suojaa?


Sitten ne veitset ja pesuaineet. Hyviä kaapinsulkijoita? Meillä on keittiössä niin vähän kaappitilaa, ettei noille ole muutakaan paikkaa. Eli ainoa vaihtoehto on estää poikia avaamasta noita laatikoita. Jonkun kepin voisi pujottaa kaikkien vedinten läpi, mutta se ei toimi roskiskaapissa, joka on yhtä isoa vetokaappia. Siivouskaapista pesuaineet saa onneksi ylemmäs.

 Lyhty lähtee melko pian, samoin käy pöydälle. Jo nyt siihen kolautellaan jatkuvasti päätä ja jos lähelle päästään, hakataan käsillä. Rikki mennessään, toi lasi ei mene palaksi, se on jotain turvalasia, eli menetys on enemmän esteettinen.. Eli varastoon.! Nurkan lasipöytä jää vielä toistaiseksi. Josko pojat jättäisi sen rauhaan. Tietokonetta on turha pitää enää näin, johdot on suussa ja kone pian lattialla. Tietokoneelle onkin jo uusi paikka makkarin tasolla.. Iittalan tuikku vaihtuu halvempaan. Kukkaruukku saattaa joutua kauemmas tai pois kokonaa, tai verhot joudutaan nostaa ylös. Aika näyttää.

Tasolle ja hyllyille sanotaan heipat, ne ei ole kovin vankkaa tekoa. Siinä missä sohvapöytä on turvalasia, maljakko ei. Eli pois sekin. Peikonpähkinäkään ei ehkä kestä liian kovakouraista kohtelua..

Syöttötuolit ovat onneksi kaatumattomin mahdollien malli, ja kun sinne vielä hankitaan valjaat, alas tuskin tullaan pääedellä. Lieden nappulatkin ovat lapsilukolliset ja sijaitsevat pöytätasossa, joten niihinkään pojat eivät pääse käsiksi. Ovenkahvoihinkaan eivät vielä hetkeen yletä.

Tuleeko teille mieleen vielä jotain, johon pitäisi kiinnittää huomiota?

46 kommenttia:

 1. Mun pitäis ostaa tulppia, tällähetkellä kaikki on teipattu läpinäkyvällä pakkausteipillä KAUNIISTI! :D

  VastaaPoista
 2. Meillä on pistorasioissa ollut jo kauan vauvatulpat, ikeasta hankitut! Noissa neliönmuotoisissa meillä oli jo ostohetkellä tulpat :)

  Eipä tuu mieleen ainakaan nyt mitään, nuohan voi teloa itsensä ihan mihin vain :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saakohan noihin neliönmuotoisiin ihan rautakaupasta.. Meillä vaan osassa on..
   Me ei taideta hankkia kuin vain niihin, katotaan jos pojat ei edes kiinnostuisi noista muista.. :D

   Niimpä, sehän se niin pelottavaa onkin!

   Poista
 3. Meillä on sohvapöydän reunoissa suojat juuri sen takia että kaatuessa niihin tuo mini helposti lyö päätään. Pistorasiansuojia on myös mutta ne mä olen kokenut aika turhiksi. Milaa ei ainakaan ole hirveästi pistorasiat kiinnostaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JOo, sellaset on kyllä hyvät!
   Okei, voi olla että meilläkin jää laittamatta..

   Poista
 4. Hyvällä mallilla asiat ja mietiskelyt =)))

  VastaaPoista
 5. Voi apua! Minäkin olen pikkuhiljaa alkanut miettimään, mitä kaikkea pitää tuunailla turvallisemmaksi.. Tänä viikonloppuna aloitetaan Einon huoneen raivaamisesta ja ehkä pienestä tuunailustakin ;) Mutta tosiaan - kaikki nurkat pitää käydä läpi. Ja meillä nuo koirien vesikupit tuottavat jatkossa päänvaivaa, että mihin ne oikein laitetaan..... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Miten sitä edes tietää mitä kaikkea ne voi keksiä?!
   Oih, ihana tuunailua! <3

   Poista
 6. Meillä 9kk konttaa ja nousee jo kaikkea pitkin ylös. Ollaan huomattu, että jos omistaa kirjahyllyn, niin se kannattaa ruuvata seinään kiinni ettei se kaadu vauvan päälle. Meillä on Clas Ohlsonilta ostettu pistorasuia suojat, toimivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, ne tulee kyllä muuten rytinällä alas!
   Kiva kuulla!

   Poista
 7. Tää ei liity mitenkään tähän postaukseen, mutta.. Oon lukenu sinun blogia jo raskausajalta asti ja sulla on kiva tyyli kirjottaa, et paljo kaunistele vaan sanot niinkö asiat on ja se on virkistävää. Tuntuu että nykyään on joka tuutissa niitä blogeja missä hehkutetaan ihan kaikkea, eikä missään oo ikinä mitään vikaa, kiva toki jos menee hyvin mutta voiko elämä olla aina yhtä auringonpaistetta ja ruusuilla tanssimista ? Rasmus ja Kasper on ihania jätkiä ja tuun jatkossaki seuraamaan tejän matkaa :)
  Alotin iteki kirjotteleen blogia, ihan on vielä alkutekijöissää, sielä höpinää vauva-arjesta ja treenauksesta.. :) http://hantskuhdreams.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, olipa ihana kommentti! <3 Kiitos Hantskuh! KIva kuulla, että olet viihtynyt! :) Ja en oikein usko, että kenelläkään elämä on sellaista kiiltokuvaa..

   TUlen käymään ehdottomasti vastavierailulla!

   Poista
 8. Meillä poika tykkäsi hangata kutisevia ikeniä tv tasoon ja sohvapöytään, joten tarkistin, ettei kodin pinnoille tarkoitetuissa pesuaineissa ole mitään myrkkyjä. Kauhean epätodennäköistä ja niin pieniä määriä myrkytykseen, mutta itse halusin kuitenkin olla tarkkana. :) Lisäksi oma mielipiteeni oli tavaroiden suhteen niin, että kaikkia tavaroita en laittanut pois, sillä halusin myös, että meillä opitaan olemaan alusta lähtien koskematta tavaroihin joihin ei ole lupa koskea. Vaatii aluksi tarkkana olemista, mutta äkkiä meni meillä ainakin oppi perille. Nyt tavarat saavat olla rauhassa vahtimattakin! :) Muista myös varmistaa, ettei kukat/viherkasvit ole myrkyllisiä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitti vinkistä! En ole tota tullut edes ajatelleeksi!
   Oon aika samoilla linjoilla.. Helpommalla pääsee itse, kun osan siirtää ylemmäs, mutta pitää lapsen kyllä oppia sekin, mihin saa koskea ja mihin ei! :)

   Mä onneksi onnistun tappamaan melkein kaikki viherkasvit :D Nytkin meillä on vaan toi yksi jucca :D

   Poista
 9. Noi pistorasiat on sellaisia, että pitäisi työntää kumpaankin täysin samaan aikaan, jotta voisi saada sähköiskua. Ja jos työntää vaan toiseen, niin mitään iskua ei saa. Voit kokeilla itse vaikka imurin johdolla (se on ainakin turvallinen) sitä, että se ei pistorasiaan mene, jos yrität vinossa työntää. Meillä laitettiin varmuuden vuoksi vain sähkövatkaimen vatkaimet pois lapsen ulottuvilta. Teillähän tää järjestyy sillä keittiövälinelaatikon lapsilukolla. Lisäks tietty ruuvimeisselit ja sukkapuikot kun on poissa, niin en kyllä keksi, että miten noista vois saada sähköiskua. Edellä mainituillakin erittäin vaikea saada, mutta ilman niitä ei kyllä onnistu. MUTTA jos oikeasti itsestä tuntuu siltä, ettei saa rauhaa, ellei noi pistorasiat oo suojattu, niin hae kaupasta jotkut suojat. Niiden hinta on pieni omasta mielenrauhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Elsa! IHanaa että joku vastasi tuohon mun kysymykseenkin! :D
   Ruuvimeisselit olinkin unohtanut..
   Totta! Mutta luulen että yritetään ainakin selvitä ilman! :)

   Poista
 10. Sen verran vielä jatkan, että ite koin fiksummaks olla suojaamatta noita rasioita. Pikkumies sai tutkia rasiat rauhassa vielä, kun koordinaatio ei riittäny siihen, että sais kumpaankin reikään täysin samaan aikaan tungettua jotain. Joskus ne suojatkin on poistettava ja ei oo kiva, että mielenkiinto herää siinä vaiheessa, kun ois mahdollista jo onnistua saamaan sähköisku. Isommalle lapselle tietysti voi selittää, että ne on vaarallisia, mutta sehän ei tunnetusti aina auta yhtään.. Eli ite oon sitä mieltä, että turhaa laittaa tulppia, mutta ihan kuten edell. kommentissa jo toin esiin, niin jokainen tekee itse ratkaisunsa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä pointti! Taidan matkia teiltä tuon idean! :) Kiitti kommentista!

   Poista
 11. Meilläkin on käytössä ikean tulpat ja ollaan tykätty niistä. Turvallisuus juttuihin tulee mieleen vielä sellanen, että kun pojat kasvavat ja alkaat kurkotella esineitä esim. Pöydältä niin kannattaa olla ruokaa laittaessa tarkkana, etteivät vetäse liedeltä kattilaa tai pannua niskaansa. Meillä pari kertaa ollut tosi lähellä, ennenkö vakiintui rutiiniksi kääntää kahva aina taakse niin, ettei se sojota lieden yli. Ja tietysti sit kaikki pienet esineet pois, ettei niihin pääse tulehtumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JOo totta! Nythän ne saa jo syöttötuoleilla keikutettua itsensä lähelle pöydän reunaa.. PAristi lennellyt leikkuulaudat lattialle. Onneksi ei mitään veitsiä kuitenkaan :/

   Poista
 12. Biltemassa on niitä tulppia ja ei maksa paljon! :) Olipas muuten kiva postaus!

  VastaaPoista
 13. Voieii, kohta pitää tuollasia itekin alkaa miettiään, kun Lilian päättää alkaa liikkumaan. Kattavan listan oot kyllä saanu aikaan :)

  VastaaPoista
 14. Varmistakaa, että hella on kiinnitetty seinään. Niis on yleensä mukana sellanen turvahihna joka ruuvataan seinää . Tää tuntuu ehkä hassulta, mut jos luukun saa auki (ja useimmat taaperot oppii sen lapsilukonkin) ja siihen vain pienesti nojaa, se kaatuu koko hella. Olen nähnyt lopputuloksen, kun hellan kaataja on pieni lapsi... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä on onneksi integroitu, eli jos ne sen saa irrotettua, niin ovat kyllä aika taitavia :D

   Poista
 15. Kaksosten kanssa saa kyllä olla kolme kertaa valppaampana, ne vaan ehtii kaikkialle ja vielä auttaa toisiaan - näin ainakin meillä. Tosi näppärästi työnsivät syöttötuolin kirjahyllyn, työpöydän tai keittiön tason viereen, joten mikään alle 160cm korkeudella oleva ei oikeastaan ollut turvassa. Keittiössä esim. repivät irti välitilan spottivalot useampaan kertaan, täyttivät kahvinkeittimen pippureilla, paahotivat mun kännykän laturin leivänpaahtimessa, tyhjensivät hedelmäkulhon ja kuljettivat omenat (joista oli kaikista haukattu) kirjoituspöydän laatikoihin...

  No, ainut oikeasti vaarallinen oli, kun toinen sai kylppärin peilihyllyltä hammastahnan ja söi sen (fluori on myrkyllistä), mutta oksensi onneksi pois, eikä jouduttu lääkäriinkään. Kaikki pesuaineet meillä on edelleen niin ylhäällä että mäkin joudun kurkottamaan. Lääkkeet on ylähyllyllä myös, mutta sen kaapin ovet oli myös kahvojen läpi pujotetulla vyöllä kiinni, se toimi pitkään.

  Esikoinen oli aikoinaan tosi rauhallinen, eikä ikinä kiipeillyt, mä luulin, että ihmiset vaan liioittelee, kun väittää että sekunniksikaan ei voi selkäänsä kääntää. No, sitten sain nää kaksi apinanpoikasta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh :D Voi ei!! Teillä on kyllä kunnon kaksikko siellä! :D
   HIhih, nauroin tolle omenajutulle muuten piiiiiitkään ;)

   Poista
 16. Meillä pistorasioissa ikean suojat, vaikkei kait tarvitsis olla. Onpahan ainakin varuilta suojattu! Meillä ei toiminut keppi systeemi laatikoissa, se oli pari sekuntia ja se oli nykäisty pois :D Olis varmaan pitänyt olla pidempi varsi. Otin sitten kuivauskaappiin suojaan terävimmät veitset (kuorimaveitsen unohdin ja se siirtyi ekan haavan jälkeen myös). Roskiskaappiin pitäisi nyt hommata (asentaa) lapsilukko, kun tavaroiden siirtely ja jemmailu ihmeellisiin paikkoihin on nyt pop! Ettei tartteis mahdollisesti sitten alkaa dyykkaamaan roskiksia kadonneiden tavaroiden takia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Teillä on sitten tehokas neiti siellä! :D Saa nähä toimiiko meilläkään.. Helpoin saattais olla nostaa veitset ylemmäs. Meillä vaan on niin kauhean huonosti tilaa!

   HIh, pikku roskisdyykkari ;)

   Poista
 17. Mulla on 1.5v pikkuveli ja porukoilla keittiössä paljon laatikoita (n. 20) äiti haki ikeasta lukot niihin kaikkiin.. :D itsekkin liikkumaan lähtöä kauhulla odotellessa. Nimim. Älyttömästi tavaraa vauvan ulottuvilla...

  VastaaPoista
 18. Meilläkin joutuu nyt jatkuvasti karsimaan sisustuksesta tavaroita joihin neiti alkaa ylttämään kun on nyt viikon verran jo noussut seisomaan tasoja vasten :D Jopa vähän raivostuttavaa vaikkakin tiedossahan tää oli ! :D Mulla on luonnoksissa kesken tällänen vähän samanlainen postaus, pitää julkaista kunhan vaan laiskuudeltani saan valmiiksi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, päivittäin aina huomaa, et aha tuokin pois.. JOhdot varsinkin on meillä kova juttu! :D
   Joo julkaise! Kurkin sitten mitä unohdin! :D

   Poista
 19. OT: Luen tätä blogia Bloglovinin kehyksillä miniläppäriltä, ja sen kanssa loppuosa tuosta tekstistä häviää aina tuon sivupalkin alle/sekaan... Onkohan muilla ollut samaa ongelmaa vai onko mulla vaan liian pieni resoluutio omassa koneessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JOku muukin mainitsi tuosta :/ JA ilmeisesti johtuu pienemmästä näytöstä :/

   Poista
 20. Meillä ei esikoisen aikaan suojattu mitenkään erityisesti. Likka ei ollut kiinnostunut keittiön kaapeista, vessasta, telkkarista eikä johdoista tms vastaavasta. Toki katsottiin vaaralliset tavarat pois. Ainoa turvatuote mikä ostettiin oli liesisuoja, tämäkin likan ollessa reilu yksvee. Hyvin pärjättiin eikä mitään sattunut. Kunhan meidän minit kasvaa niin voi turvatuotteet tulla tarpeelliksi kun ei silmät riitä kaikkialle.. mutta katsotaan sitä sitten :D
  Ja muuten ihan kuin joku yllä sanoinkin niin ei maadotetuista saa sähköiskua jos työntää yhteen reikään. Pitäisi työntää molempiin ja tämä vaatii jo paljon taitoa. Mielenrauhan vuoksi voisin ostaa kuitenkin tulpat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolmessa on kyllä ihan kauheasti vahtimista! TUntuu että kaksikin on liikaa, ja pojat ei vielä edes kovin kovaa liiku! :D

   Joo, kiitti tiedosta! En taida laittaa noihin meidänkään. :)

   Poista
 21. Meillä on kaikissa pistorasioissa Prismasta ostetut muovitulpat, olisko olleet Emma-merkkiset ja sitten Ikeasta haettiin kulmasuojat tv-tason ja sängyn (Ikean Malm) kulmiin, ettei poikasen pää mene ihan halki jos/kun kaatuu. Ja joku tuosta hellasta jo sanoikin eli se voi oikeasta kaatua päälle. :/ Mun sisko ja veli olivat vissiin 1v. ja 2v. ja avasivat sen alaluukun ja menivät siihen päälle seisomaan ja jäivät kaatuvan hellan alle molemmat. Ei onneksi sattunut pahasti, mutta hirveä tilanne oli kyllä!

  VastaaPoista
 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 23. Ihan pakko kommentoida. Pitkään oon lukenu sun blogia, tykkään! Mutta laiska oon kommentoimaan, ja eka kertaa siis nyt. Mutta asiaan. Tiedän tapauksen, aivan lähipiirissäni, että keittiön laatikossa säilytettiin puukkoja, siis leipäveitsiä yms, niinkuin yleensä. Tässä laatikossa oli kuitenkin sellainen lapsilukko. Siitä huolimatta onnettomuus pääsi tapahtumaan, kun äiti lasten kanssa tiskikonetta tyhjäsi. Pieni 1,5v lapsi leikki lusikkalaatilla, ja yhtäkkiä laatikko rojahti lattialle, lapsi siihen päälle mahalleen. Tämä laatikko sisälsi niitä puukkoja. Yksi puukoista lävisti lapsen mahan, kaikki sisäelimet, sydänpussinkin, ja siihen pysähtyi, noin milliä ennen sydäntä. Kiitos suomalaisen huippusairaanhoidon, lapsi pelastui kiireellisellä leikkauksella. Mutta se oli hyvin hyvin pienestä kiinni.

  Tämä on itselleni iskostunut niin syvälle, että vaikka tapahtumasta on kohta 20 vuotta aikaa, en vieläkään uskalla säilyttää puukkoja keittiön laatikossa. VAIKKA meillä on ne lapsilukot. :) voihan se olla ylireagointia, mutta toisaalta, voiko koskaan olla liika varovainen? Itse säilytän leipäveitsiä kivassa korkeassa posliiniruukussa/maljassa pöydällä. Kaiken varalta.

  En missään nimessä tahdo kuitenkaan pelotella! :) Lapsilukotkin on varmasti hyvä ja turvallinen ratkaisu...
  Ja edelleen, sulla on oikein kiva blogi ja suloiset pikkumiehet!<3 Käy vilkaisemassa minunkin blogiini, mikäli tylsyys joskus iskee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui apua! Ihan hirveetä!

   Käyn ehdottomasti vastavierailulla! :)

   Poista
 24. ei oikeastaan suojattu mitään, ehka pari kuukautta oli keppihevonen keittiön vetolaatikoissa.
  ja portti rappusten kummassakin päässä :) pistorasiat oli huonekalujen takana, sohvapöytä vietiin varastoon jotta saatiin lisää leikkitilaa alakertaan. mitään kulmasuojia/ovenavaus-stoppareita ei meillä käytetty, tosiaan esikoinen ei yksin koskenut mutta 1v3kk nuoremman pikkusiskon hiukan kasvaessa katastrofin ainekset olivat irti ;) ihan pari (luetaan kaikki) on päivitelleet miten meidän lapsilta ei virta lopu, no, ei lopu ei.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!