perjantai 7. maaliskuuta 2014

Kotiruoka vs Purkkiruoka !

Tämä on varmasti aihe, joka herättää keskustelua ja ajatuksia. Äitimyyttien mukaan ajatellaan, että hyvä äiti tekee vauvanruuat itse ja huono äiti ostaa kaupasta purkkiruokaa. Mutta eihän se niin mene. Kyllä se äitiyden hyvyys määritellään ihan muilla areenoilla, kuin ruokalautasen ääressä. Vauvanruuissa ei varmasti ole sitä yhtä ja ainoaa oikeaa tapaa toimia. On vaan tapoja, jotka sopivat juuri sinulle ja sinun perheellesi.

Mulle oli jo heti ihan alusta selvää, että teen suurimman osan poikien ruuista itse. Syitä oli monia, ja edelleen voin seistä useimman niiden takana.

 Itsetehty ruoka on monipuolisempaa, terveellisempää ja halvempaa kuin purkkiruoka.

Purkkiruuissa on nykyään tosi paljon vaihtoehtoja. Varsinkin Hipp ja Semper ovat yhdistelleet vähän erilaisia ruokia, kuin perinteiset karjalanpaistit ja lihaperunasoseet. Silti, itse tehdessä vain taivas on rajana. Vaihtoehtoja on lukemattomia, ja itse tehdessä tietää ruokien alkuperän ja laadun. 

Purkkiruuissa on usein kasvisten osuus 20-30%. Kun itse tekee, ei ruokaa tarvitse jatkaa vedellä, vaan kasvisten osuuden voi laittaa mieleisekseen. Ruoka on tuoreempaa, kun sitä ei ole ensin purkitettu ja sitten säilytetty x- aikaa kaapissa.

Purkkiruuissa ei voi tietää, onko vitamiinit edelleen mukana ruuassa, vai onko ne valmistusprosessin aikana kadonneet. Itsetehdessä höyryttäminen on varma tapa varmistaa vitamiinien säilyvyys.

Yksi iso lihasosepurkki maksaa 1,30-1,50e. Viikossa niitä menee n. 14 kpl. -> 22e. Kahdellakympillä saa aika ison satsin vihanneksia ja lihoja hankittua.

Vauvanruokiin ei ole lisätty säilöntä- tai lisäaineita, vaan pitkä säilymisaika taataan umpioinnillaja sterilisoiduilla purkeilla. Silti mun ymmärrykseen ei vaan uppoa, miten se ruoka enää voi olla tuoretta kuukausien purkissa olon jälkeen. Mä en itse sitä pistäisi suuhuni, joten en tarjoa sitä pojillekaan kovin mielelläni. 


www.semperlastenruoka.fi ; www.hipp.fi


Itsetehdyn ruuan voi maustaa oman mielen mukaan, jolloin yhteisiin ruokiin siirtyminen on helpompaa.

Siitä asti, kun pojat siirtyivät syömään liharuokia, olen maustanut heidän ruokansa. Aluksi ihan kevyesti, nyt reilummin. Koska omasta mielestäni maustamaton jauheliha ja peruna ei maistu yhtään miltää, haluan tarjota myös lapsilleni hyvältä maistuvaa ruokaa. Nyt ei kuitenkaan ole kyse siitä, että ruuan oma maku kadotettaisiin maustamalla se piiloon. Kyse on makumaailman kasvattamisesta ja eri makujen korostamisesta mausteilla. Uskon, että pojat syö niin hyvin siksi, että ruoka maistuu. Kaupansoseet on monesti maustettu vain valkopippurilla tai paprikamausteella. Itsetehdessä mausteita ja yrttejä voi lisätä omien mieltymysten mukaan. Näin vauvalle annettu ruoka muistuttaa makumaailmaltaan paljon sitä, mitä vanhemmatkin syövät.

Ja kyllä. Vauvanruokaa SAA maustaa. Kyse on määristä ja mausteseosten suolattomuuden tarkistamisesta. Ruoka-aine se yrttikin on siinä missä perunakin! Toki kannattaa muistaa, että mausteillekin voi olla allerginen siinä missä mille tahansa muullekin.

Itsetehdyssä ruuassa ei ole lisättyä sokeria.

Moniin hedelmä- ja marjasoseisiin on lisätty sokeria. Myös niissä hedelmää ja marjaa on monesti vain 50% ja muu on vettä, riisitärkkelystä yms. Muussaamalla ja raastamalla tuoreet hedelmät, sose on varmasti juuri sitä, mitä sen haluaakin olevan. Bonnen sosetetrat ovat mielestäni Pilttejä ja Bonia parempi vaihtoehto. Niihin ei ole lisätty sokeria ja niissä on hedelmää tai marjaa 100%.


www.bonnejuomat.fi


Tällä hetkellä en halua antaa pojilleni ollenkaan kaupan lihasoseita. Tähän asti he ovat syöneet niitä silloin tällöin reissussa tai kaupoilla ollessa. Olen kuitenkin viimeaikoina huomannut, että kaupan ruuat aiheuttavat pojille vatsanväänteitä, pulauttelua ja röyhtäilyä. Ei siis tunnu kovin hyvältä vaihtoehdolta. Kaupanruuat eivät tunnu myöskään maistuvan heille, joten nyt niitä syödään vain hätätapauksessa.  

Valmispuuroja (tetrat ja hiutaleet) ei myöskään syödä muuten kuin silloin, jos hiutaleiden mukaan ottaminen on hankalaa. Mun mielestä joku vadelmapuuro on liian makeaa aamu- tai iltapalaksi. Lisäksi siinä ei pahemmin ole rakennetta, joten tuntuu ettei se oikein pidä nälkää. Hinta on myös ihan kamala. Yksi tetra puuroa maksaa yli 1e, ja molemmille puuroa tehdessä niitä menee kaksi kerralla. Puurolle tulee siis päivässä hintaa 4e! Vähän toista kun ostaa paketti kaura- tai neljän viljan hiutaleita ja tehdä niistä puuro. 1,50e paketista riittää kymmenelle päivälle.

Hedelmä- ja marjasoseissa käytetään nyt ihan vain muutamaa tuotetta. Luumusosetta laitetaan silloin tällöin puuroon ja Muksun vadelma-omenasose on poikien herkkua. Myös Piltin rahkaisia pojat syö paristi viikosta, ne on heidän mielestä vaan niin hyviä! Puurossa menee enää harvoin marjat, voisilmä tuntuu olevan poikien suosikki lisäke, oli kyse sitten kaura- tai neljän viljan puurosta. Valipalalla syödään sitten hedelmää ja jotain marjasosetta.

Mä höyrytän kasvikset ja keitän lisäkkeet ja lihat. Soseutan ne ja pakastan jäähtyneinä. Nostan aamulla sulamaan ja lämmitän mikrossa. Prosessinakin se tuntuu helpommalta kuin purkkien kotiin kantamien ja kaappeihin säilöminen. Sieltä lautaselle ja mikroon ja vielä lasipurkkien pesu ja kierrätys. Mutta tästäkin voi olla montaa mieltä.

Sormiruokailu meillä on aika väheistä. Kokeiltu on, mutta siitä tulee niin hirveä sotku, että mä olen laittanut sen jäähylle siksi aikaa kun pojat on vähän isompia ja tajuavat jotain syömisestä. Sormiruokailu toteutetaan tällä hetkellä siisteillä ruuilla. Sämpylää, talk-muruja, maissinaksuja, riisikakkuja, kurkku- ja paprikatikkuja. Nyt syöttäminen tuntuu vaan helpoimmalta. Ehkä jos vauvoja olisi vain yksi, aika ja jaksaminen riittäisi paremmin sormiruokailuun.

Tällainen on se meidän tapa. Toimii ja sopii meille ja meidän lapsille. :)  

Millainen ideologia teillä on lastenruokien suhteen?

50 kommenttia:

 1. Täällä yksi 4kk ikäisen pojan äiti kyselee neuvoja kiinteiden itse tekoon. Lapsi on minulle ensimmäinen ja kaikki on uutta ja ihmeellistä minulle. Voisitko tehdä postauksen jossa kerrot miten valmistat esim lihasoseita? Millaista lihaa käytät siihen? Teetkö itse myös hedelmä ja marjasoseet? Haluaisin oppia tekemään lapselleni itse soseita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miepä teen näistä oman postauksen tässä lähiaikoina! Kiitti vinkistä! :)

   Poista
 2. Loistava postaus, kiitos! Meillä aloitetaan kiinteät viikonloppuna, joten kaikki vinkit ovat tervetulleita. Aion myös itse tehdä soseet, juurikin samoista syistä kuin sinäkin teet. Mitä mausteita oot käyttänyt vauvanruokiin? Taidan itsekin ihan kevysti maustaa soseita, yrtit ovat varmaan aika hyviä siihen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa kysyisin minäkin, millä maustat ruuat? :)

   Poista
  2. Pataruokiin oon laittanut sipulia ja maustepippuria sekä laakerinlehtiä, keräillyt ne vaan pois ennen soseutusta.
   Yrtit oon ainakin ite kokenut hyviksi! Basilika käy tosi hyvin kanaan ja vaikka oregano jauhelihaan! Broileriin oon laittanut currya tai sitten sitä broilerimausteseosta joka on suolaton! :)

   Poista
 3. Moikka! Meilläkin aiotaan tehdä mahdollisimman paljon itse, mutta tietysti reissussa täytyy turvautua varmasti valmisruokiin. Meidän poikanen vasta aloittelee soseita ja äidilläkin on ihan alkutekijöissään tämä homma, joten tämä oli kiva ja valaiseva postaus, etenkin nuo mausteet ja bonnen hedelmäsoseet tuli uutena vinkkinä:) Totta et valmissoseisiin öisätään ihan törkeänä sokeria, miksi pitäisi olla ollenkaan kun hedelmät muutenkin niin maukkaita.Ehdottaisin et voisit postata teidän sosereseptejä niin sais lisää ideoita ja varmasti monelle hyödyksi:) T. Elisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, laittelen postausta tulemaan lähiaikoina!
   Toi on kyllä hyvä että käyttää sekä koti- että valmissoseita! Oppii lapsi kaikenlaiseen ruokaan! Ja reissussa paljon helpompaa! :)

   Poista
 4. Suurimmasta osasta oon taas sun kanssa samaa mieltä (yllätys..?). Mäkin olen alusta lähtien tehnyt pojille itse ruoat ja nythän meillä kaikki syödään jo samaa ruokaa. Poislukien tietysti paljonmaustetut ja ihan selkeät inhokit :D Meillä suurin syy itsetehtyyn ruokaan oli nimenomaan sen kallis hinta. Tuntuu ihan älyttömältä laittaa yli euroa siihen purkkiin, ja hyvällä lykyllä se yksi purkki per naama ei edes riitä meidän suursyömäreille. Hedelmäsoseet sen sijaan ollaan aina ostettu kaupasta, ne kun on aika edullisia enkä yksinkertaisesti jaksa nähdä sitä itsetehdyn vaivaa niissä.

  Purkkiruokia en kuitenkaan ihan täysin boikotoi. Aina kun poistutaan kotoa ja ollaan pois ruoka-aikaan, niin meillä syödään kaupan mömmöjä. Ensinnäkin ihan säilytyssyistä, mutta myös siksi, että meidän sällit vähän kapinoi ja protestoi muualla (esim. mummilassa tai kerhossa) syömistä, joten silloin päästään helpomman kautta, kun annetaan purkista "herkkua". Mutta näitä tilanteita on loppupeleissä tosi harvoin! Ne Piltit isot purkit (Taapero mikälie) on muuten ainakin meidän Prismassa suhteessa aika halpoja...

  Mistä kaupasta sä ostat tota Bonnea? Oon koittanu metsästää sitä, mut en löydä.. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heheh, ylläri ylläri! :D
   Valmisruuat on ihan hirveän kalliita! Hedelmäsoseet mekin ostetaan kaupasta, niitä tulee monesti itekin syötyä rahkassa! :D
   Totta, purkit on tosi paljon helpompia! Ei tarvi olla tiskaamassa aina niitä omia muovirasioita!

   Bonnea ostan prismasta, nyt huomasin et persikka ja mango oli tulleet lähikauppaankin! Ovat siellä hillohyllyssä, mikä mun mielestä on tosi epälooginen paikka!

   Poista
 5. Aika pitkälti samoilla linjoilla sun kanssa. Hedelmä-ja marjasoseet tosin on poika saanut aina purkista ja sitten jos on lounas/päivällisaikaan oltu pois kotoa niin saa valmisruokaa.
  Noi on tosi kalliita ostaa valmiina nuo lihasoseet kun yhdestä paistijauhelihapaketista saa annoksia noin 40 eli periaatteessa kolmen vkon lihatjos pelkästään sitä syöttää! Erittäin paljon edullisempaa :).

  Meilläkin tykätään paljon enemmän äidin tekemistä ;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Purkkihedelmäsoseet on paljon kätevämpiä! Meilläkin vaan banaani ja omena tulee tuoreena! :)

   Totta, vihannesruuat oli paljon kohtuuhintaisempia!

   Äidinruoka parasruoka! <3

   Poista
 6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Meillä on sekä omatekoista että kaupan purkkiruokia. Tosin meidän tytöillä menee sellainen 8 tai 12kk purkki yhteensä. Isot sosepurkit (siis ne 1-3v) on tosi kalliita. Nuo 8-12kk lihasoseet ovat kohtuu hintaisia (prismassa 79-99senttiä). Meillä suositaan couscouspohjaisia ruokia, ne maistuvat ja ovat mukavan "kiinteitä". Onneksi meidän tytöille ei ole tullut mitään ruuasta mitään oireita vaan voidaan huoletta syödä mitä vaan.
  Miksi meillä on purkkiruokaa? Kolmen lapsen kanssa on aika ajoin hektistä ja nuo pikkulikat eivät malta odottaa ruokaansa vaan se pitää olla nyt heti nyt. Lisäksi me käydään melko paljon kavereilla yms enkä viitsi kantaa omatekoista mukana (vaikka tupperin rasiassa kestäänkin vuotamatta kassin pohjalle).

  Musta on tosi hyvä juttu jos on aikaa ja viitsii tehdä lapsille itse ruokaa. Siinähän he oppivat syömään perheen kanssa samaa ruokaa. Meillä likat monesti syövätkin samaa ruokaa kuin mekin, tosin suolattomana :) Ymmärrän kuitenkin niitäkin ketkä ostavat ruoat valmiina, tosin he eivät ehkä kotona tee ruokaa itsellekään.. mutta silti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meilläkin pojat vetäisee sen 2-3dl sosetta kerralla, ei siis ne pienet purkit riittäisi mihinkään!
   Couscousia pitäisi koittaa tehdä kotonakin! Ainakin se kaupansose tuntuu maistuvan meidänkin pojille! :)

   Kaupanpurkit on tosiaan paljon helpompi ottaa mukaan!

   Kukin tyylillään! Hyvä vaihtoehtohan ne kaupankin ruuat on, kuitenkin tuotekehittely viety aika pitkälle! Mutta niin, aika pieni vaiva se itsetehty kuitenkin on.

   Poista
 8. Täällä kohta 1,5 vuotias pikku poika ja oon ihan samoilla linjoilla sun kanssa. Alusta asti olin sitä mieltä, että meillä tarjotaan kotiruokaa ja näin onkin ollut. Itse ajattelen asian niin, että enhän minäkään syö kaupan eines ruokia niin miksi antaisin niitä lapsellekkaan. :)

  VastaaPoista
 9. Mä olin aikoinaan esikoiselle ajatellut tehdä soseet itse, juuri noista samoista syistä mitä luettelit, mutta kun se sitten syntyi pikkukeskosena ja soseet piti aloittaa tosi aikaisin (kehitysikää oli 1kk), niin itsetehdyistä soseista oli vaikea saada tarpeeksi sileitä ihan pienen vauvan syötäväksi. Mentiin sitten sekä kaupan että omilla soseilla. Mä olen halunnut syöttää lapsille mahdollisimman paljon luomua, ja esikoisen vauva-aikana ei luomupurkkeja vielä niin hyvin ollut tarjolla - ja varsinkin luomussa itse tekeminen tulee tosi paljon halvemmaksi.

  Kaksoset onneksi syntyi täysiaikaisina, ja kun esikoisen syöttäminen oli ollut niin hankalaa, niin olin tosi tyytyväinen kun saatoin vaan imettää ne ekat 6 kuukautta. Sitten kun soseet aloitettiin, niin tein ne itse, tuplasatsi purkkeja olisi tarkoittanut niin kamalaa raahaamista ja kamalaa hintaa. Reissussa syötiin jonkun verran valmispurkkeja, ja hedelmäsoseista osan ostin valmiina.

  Meillä kaikki lapset on olleet pienikokoisia ja pieniruokaisia, ja itse tehdessä voi lihaa tai kalaa laittaa vähän reilummin soseeseen, niin että proteiinia tulee varmasti tarpeeksi. Samoin mä olen valikoinut energiapitoisia vihanneksia ja tehnyt aika tiiviitä soseita joita olen sitten pöydässä vaikka jatkanut maidolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä kiva, että nyt löytyy muutamat luomuruuatkin valmisruokapurkeista!
   Se lasipurkkien raahaaminen kaupasta kotiin on kyllä vähintäänkin yhtä iso projekti kuin niiden soseiden itsetekeminen! Ja se kaappeihin säilöminen?! Ei meillä ainakaan mahtuisi!

   Totta tuo proteiinin määräkin! Niissä kaupanpurkeissa kai noudatetaan aika tarkasti sitä 10%:a..

   Poista
 10. kolmosen alkaessa syömään kiinteitä, aloitettiin ne luomupäärynäsoseella. sitten raahasin kaupasta uuden blenderin, pieniä pakastekippoja ja lusikoita ja pari ruokalappua, ja nokkamukit :)
  meille ei ole kuin max 5 sopivaa valmisruokaa, käytetään niitä kyllä reissun päällä, vaikka ihan just V on kolme vuotta. ns aikuisten valmiseineksissä ei ole mitään sopivaa, että voitaisiin edes koko perhe syödä. hampparipaikassakin V saisi syödä vain ranskalaisia, joten eiei..
  meillä on maito korvattu soijalla (tyttö), ja usein sekoitan yhden hedelmäsosepurkin soijajugun sekaan. samoin saatan ostaa vaikka omenasosetta, ja sen sekaan raastaa kokonaisen omenan. jotain vaihtelua :)
  eli 90% on itse tehtyjä, se loppu 10% tulee hedelmäsoseita jotka ostan valmiina ja parista isosta purkkiruuasta jota kuukaudessa menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, noi allergiat tuo kyllä ihan omat haasteensa! Tsemppiä!

   Poista
 11. Mulla teki ihan pahaa syöttää Nellalle yli viikko pelkkiä purkkiruokia! Ne maistuu niin kamalalta. Siis ainakin omasta mielestä, mut kyllähän nuo neidille uppoaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DD Nii ja ne monet haisee tosi voimakkaalle! Ja sellaselle esanssiselle.. Mutta toi oli kuitenkin niin lyhyt aika! Ja aika projekti olis alkaa raahata itetehdyt ruuat sinne, tai alkaa siellä tekee! :)

   Poista
 12. Meil enimmäkseen sormiruokaillaan joten kaikki tulee lähestulkoon tuoreena. Ihan sose sosetta meillä ei oikein syödä, aika karkealla ruoalla mennään, yleensä syö samaa mitä mekin :)

  Reissussa ja kaupungilla syö toki sitten jotain kaupansosetta.

  Mie en osta ollenkaan niiyä hedelmäsoseita, banaani ja omppu sekä päärynä menee sellaisinaan :)

  Sormiruokailu toki sotkee mutta olen huomannut sen olevan hyvä apu lusikan käyttöä ajatellen :) adella on yleensä oma lusikka syödessä kädessä, muuten hermostuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on hyvä kun on hampaita niin paljon jo, että uskaltaa karkeampaa antaakin! :)

   Mä en ookkaan päärynää muistanut antaa pitkään aikaan.. Pitäs ostaa! Hedelmä- ja marjasoseista syö koko perhe, niin taidan ostella noita tetroja jatkossakin! :)

   Toi lusikankäyttö varmaan riippuu niin lapsesta, kun vaikka meillä ei hirveästi sormiruokaillakaan niin lusikankäyttö on jo näppärää. Vielä pitäisi ehkä antaa ruokaakin siihen lusikkaan, en vaan viittisi kun se sotkee niin kauheasti! Ja vielä tuplasotku kahdesta sotkijasta! :D

   Poista
 13. Tämä voisi olla ihan mun kirjoittama. Ihan samaa mieltä siis olen sun kanssa.
  Suurin syy tehdä kaikki ruuat itse on juurikin se, etten itsekään syö eineksiä, millaisina siis kaupan vauvanruokia pidän, joten miksi antaisin niitä lapsellenikaan. Ja se, etten oikeasti jaksaisi kantaa niitä lasipurkkeja edestakaisin kaupasta kierrätykseen. Siinä tulee ihan hirveä määrä lasia!
  Ja vielä tietysti se, että tuleehan se aika paljon kalliimmaksi käyttää pelkästään kaupan ruokia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! OLinhan se vähän kaksinaismoralistista antaa lapselle valmista, ja syödä itse tuoretta :D
   JOo! Ja jotkut vielä heittää ne lasit roskiin! Mun ajattelumaailma sotii niin kovasti sitä vastaan!

   Hyviä pointteja Susku! :)

   Poista
 14. Meillä on syöty molempia. Alkuun tein kaiken itse, sit jossain vaiheessa noin parin kuukauden ajan syötiin purkkiruokaa ja nyt muuton myötä oon alkanu taas tekemään itse, kun saatiin iso pakastin johon mahtuu! Ja isompi keittiö jossa jaksaa värkätä. :D Nytki tuosa äskön just tein italialaista kanaruokaa pakastimeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Soseiluun tarvii joo aika tilavan keittiön, ainakin jos tekee isot satsit kerralla! :)
   Oi nami, kuulostaa hyvältä!

   Poista
 15. Meillä on alusta saakka syöty purkkiruokaa ja syötiin n 1v ikään asti jolloin lapsi siirtyi normi ruokaan, samaan mitä me syödään.
  Meillä purkit sopi hyvin, koska kumpikaan en minä enkä mies olla mitään keittiössä viihtyjiä tai kokkauksesta nauttivia. En myöskään tuon takia halunnut edes alkaa pikkuvauva aikana stressaamaan soseiden tekoa, vaan keskityin 100% vauvan kanssa olemiseen.
  Lapsi söi myös n 1v asti muksu jauhepuuroja. 1vnä rupesi kelpuuttamaan normi puuron. Ja edelleen puuro on yksi neidin lemppareista :)

  Nyt lähempänä 2v syö kaikkea hernekeitosta lohikeittoon suuremmin nirsoilematta.
  Perus terveenä on pysytty vaikka purkkeja meillä alle 1vnä vain syötiin. Minä siis kannatan purkkejakin, jos itse ei niin kiinnosta se mössöjen valmistaminen. Kyllä ne vauvat niistä purkeistakin saa kaiken tarvitsemansa ja kasvaa yhtälailla kun oma tekemistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, kukin tavallaan! :) Toi onkin tosi hyvä ratkaisu teidän tilanteessa, jokainen tekee sen valinnan omien mieltymysten ja voimavarojen puitteissa! :)

   Terveellistä ruokaa on purkeissakin, totta! :)

   Poista
 16. Täällä ollaan kohta aloittamassa kiinteät ja kaipaisin myös neuvoja niiden tekoon... Myös siis ihan jotain peruna-porkkanasosoita... Lähinnä niiden pakastamisesta ja tarvitseeko löysentää vedellä tai korvikkeella, ja tehdäänkö se ennen pakastamista. Itse syödään ihan kotiruokaa eikä eineksiä ja nautin ruoan laittamisesta, mutta nyt oon jotenkin ihan hukassa, kun pitäisi vauvalle alkaa tekemään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen postauksen tämän viikon aikana, jospa siitä olisi teillekin apua! :)
   Mä olen löysentänyt vedellä joko ennen pakastusta tai maidolla sulatuksen jälkeen. Kai ihan makukysymys! :)

   Poista
 17. Tuli kyllä vähän kurja olo tästä kirjoituksesta.. Meillä syödään purkkiruokia, lapsella ikää nyt 1v 4kk. Saamaton ja väsynyt äiti :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan turhaan! Tarkoitus ei tosiaan ole ollut arvostella, vaan kertoa miten meillä tehdään ja miksi! Omat voimavarat ennen kaikkea! Purkkiruuallakin kasvaa! :)

   Poista
  2. Voin lohduttaa, että neiti 7kk syö Bonaa, Pilttiä, Hippiä, sormiruokaa ja tissiä. Tuo kohta 2-vuotias vetää edelleen Muksun tetrapuuroa ;)

   Poista
 18. Itsetehtyä! Kun lukeekin purkkiruokien etikettejä, tulee vähän fiilis että mitäs järkeä näissä on :D Päärynäsosepurkissakin ei ole pelkästään päärynää, kun taas menee tasan 1min kun kuorii päärynän ja survaa sen koneella muusiksi. Lihasoseita tein ison satsin kerralla pakkaseen, pakastin yhden annoksen yhteen pussiin niin oli helppo sulattaa. Nykyään meillä 4v ja 2v saa välillä noita purkkihedelmäsoseita itse halutessaan herkuksi luonnonjugurtin sekaan, mutten kyllä anna heillekään niitä edes paria kertaa viikossa. Vauvalle en antais missään nimessä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Meilläkin pidetään sosetalkoot parinviikon välein, ja tehdään varastoon. Ei tarvi sitten joka päivä väsätä jos ei huvita! :)
   Hedelmä- ja marjasoseita oon kyllä käyttänyt, vaikka niissä sitä itse hedelmää ei 100%:a olekaan.
   Sä olet kyllä ollut tosi tehokas!

   Poista
 19. Suosittelen luomuruokaa lapselle - kirjaa kaikille joilla on inspiraatio hukassa. Meidän tytöille kelpaa tosi monet sapuskat siitä kirjasta ja niitä voi syödä itsekin. Minestronekeitto ei uponnut varmaan liian palsternakan takia(jota muuten käytin ekaa kertaa). Sisältää hyviä ohjeita ihan ensisoseista lähtien. Ja sit vaan sauvasekottimella lihasoseet pieniksi jos ei vielä osata pureskella. Sitten tosi hyviä vinkkejä miten käyttää spelttiä, tattaria ym. muita erikoisempia hiutaleita. Me siirryttiin pikakaurahiutaleista myllärin luomu kaurahiutaleisiin ja muihin saman valmistajan hiutaleisiin ja ai että ne on paremman oloisia, siis ihan jo se värikin. Ei mitään valkoista "puppua" niinkun nyt tuntuu kun vertaa siihen mitä ennen annoin. Ja hinta ei päätä huimaa jos on 30 senttiä kalliimpi kun se mitä ennen osti. Mä tarviin just tollasia käytännön vinkkejä mitä toi kirja sisältää joten tutkailkaapa opusta:) ja älköön kukaan nyt poteko huonoa omaa tuntoa omista ruuanlaittotaidoistaan/taidottomuudesta. Kaikki voi oppia jos vaan on kiinnostusta. Mäkin opin! Ja en oo ennen lapsia ollu mikään ruuanlaittaja. Kun jaksaa pari kertaa viikossa tehdä ison satsin ruokaa niin sit saa "lepopäiviä". Meillä tytöt söi koko viikonlopun esim makaroonilaatikkoa ja lauantai ja sunnuntai oli keittiövapaita päiviä, jee. Ja täytyy sitä itsekin koittaa syödä jotain joten tehkää vaan sellasta ruokaa jota kaikki voi syödä esim iso lohikeitto 2 l niin riittää pari päivää 4 hengelle. Hups tää kommentti nyt vähän paisui mutta kokkailun intoa kaikille! Niin ja pilttipurkkeihin muuten itse pakastin lasten soseet silloin kun olivat pieniä, kätevää ja kun teki paljon kerralla niin oli näppärä sieltä ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Joku tollainen ruokaohjekirja olisi kyllä kätevä! TUlisi tehtyä monenlaisia ruokia, eikä aina niitä tuttuja jaturvalisia!

   Mä en kans noihin pikahiutaleisiin oikein syty.. Luomua en oo kokeillut, mutta elovena ja neljän viljan hiutaleet on ainakin tällä hetkellä poikien suosikkeja!

   Ja tosiaan, kyllä sen oppii! Tuttuja asioita vähän toisella tavalla tehtynä vaan! :)

   Pilttipurkit oli joo hyviä, mä jätin vaan ne pois kun ei saanut pinottua.. Muoviset tuntui sitten kätevämmiltä :)

   Poista
 20. Vauvoulle suunnatut puurot ovat hintavia myös siksi, että niihin on lisätty kivennäisaineita ja vitamiineja enemmän kun tavallisissa puuroissa on. Niitä suositellaan käytettäväksi imeväisiän ihan jo senkin takia, että vauva saa tarvittavan määrän tärkeitä aineita, esim. rautaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mutta niistäkin saatavat vitamiinit ja kivennäisaineet kattavat vain viidesosan tuonikäisen päivänsaantisuosituksesta. Eli monipuolinen ruokavalio takaa varmasti riittävän vitamiinien saannin ilman noita vauvojen valmispuuroja! :)

   Poista
 21. Tulin ehdottamaan postausta resepteistä, mutta aiotkin jo näköjään tehdä sellaisen, kiva! :)

  Isabella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sellainen on tulossa! Kiva kuulla että sille olisi kysyntää! :)

   Poista
 22. Missä iässä pojat aloittivat soseiden maistelun?

  VastaaPoista
 23. Mitä pojat juovat? vettä? maitoa? mitä maitoa? Taisit lopettaa imetyksen aika aikaisin? onhan korvikkeetkin teollisia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pojat juo ruuan kanssa vettä ja aamulla, illalla ja välipalalla maitoa. Ja semperin 2 maitoa tai nan2:sta. Niimpä taisin. Onhan ne ainakin tissimaitoon verrattuna. Mutta niinhän se on ihan normaali rasvaton maitokin niin kovin kovin teollista. Silti siihen taitaa jokainen lapsi siirtyä ennemmin tai myöhemmin. Kamalaa.

   Poista
  2. Sillä vaan lähinnä tuon teollisen mainitsin, kun kauhistelit sitä, että bonat ja piltit on niin teollisia että hyi. Niin että tositeollisten vastustaja antaisi omaa maitoaan ;)

   p.s. Suuri kiitos sinulle siitä, että blogisi päivittyy usein eikä tää oo mikään "markkinapaikka", joka on tehty pelkästään yhteistyökumppaneiden kanssa! Mukavaa, että täällä ei oo piilomainontaa, eikä rehellistäkään mainontaa.

   Poista
  3. Piti ihan lukea tuo oma teksti useampaan kertaan, mutta en vieläkään löydä kohta missä sanoisin että ko. ruuat olisi teollisia. Kerroin miksi meillä ei niitä syödä. Teollinen valmistustapa on vain yksi syy.

   Tositeollisten vastustaja varmasti antaisi omaa maitoa jos se olisi mahdollista. Vaikka mitä tekisin, niin mun tisseistä ei sitä maitoa enää tule, joten se ei vaan millään ole mahdollista, vaikka kuinka haluaisin. Purkki- ja kotiruokien välillä jokainen voi kuitenkin valita.

   Poista

Kiitos kommentistasi!