torstai 17. heinäkuuta 2014

Morsiussauna


Pari viikkoa sitten vietittiin Kasperin kummitädin polttareita. Ilma oli edellisen viikon sateista ja kylmyydestä huolimatta lopulta tosi hyvä, aamusta vain tihkutti vähän vettä. 


Polttarisankari itse nautti juhlistaan ja taisi meillä muillakin olla aika kivaa! Mitään huippunolaus-/örvellyspolttareita ei haluttu järjestää, ja siinä onnistuttiinkin hyvin. Polttarit huipentuivat mökillä vietettyyn saunailtaan ja siskonpetiyöhön. Mä itse lähdin jo loppuillasta kotia kohti, ihan vielä en ollut valmis olemaan erossa pojista koko yötä.
Polttaripäivään kuului maatilatöihin ja sen eläimiin tutustumista, moottoripyöräajelutusta, frisbeegolfia, hyvää ruokaa ja herkkupiknikkiä, karaokea ja ihanaakin ihanampi morsiussauna. Morsiamen ilta päättyi vielä nukkumaan käydessä rentouttavaan hierontaan.


Morsiussauna on mun mielestä ihan ehdoton juttu polttaripäivään. Vaikka sen toteutus on aika pikkujuttu, sillä on hirveän iso merkitys muuten. Moni kaipaa polttaripäivän hulluttelujen keskellä vähän jotain perinteitä ja vaikkei olisi edes taikauskoon taipuvainen, on morsiussauna silti monesti mieleenpainuva kokemus. Morsiussaunassa saunotaan menneisyys pois ja povataan onnea, iloa ja vaurautta tulevaisuudelle.


Morsian saateltiin saunaan kattilankansia hakkaamalla ja huudellen pahaa pois. Hänet riisuttiin ja saateltiin saunaan. Jokainen kävi vuorollaan läiskimässä häntä pahan pois vievällä koivu-katajavihdalla ja hyvää tuovalla koivuvihdalla. Paha vihta poltettiin saunan uunissa ja hyvän vihdan kanssa morsian juoksi saunan ympäri niin monta kertaa kuin entisiä heiloja oli. Näin perinteiden mukaan jätettiin hyvästit vanhoille rakkauksille ja keskityttiin vain tulevaan puolisoon. Kierrosten jälkeen morsian heitti hyvän vihdan saunan katolle. Jos se jää sinne, kertoo se hyvästä avioliitosta. Vihdan suunta taas kertoo siitä, kumpaa sukupuolta esikoislapsi on.Juoksulenkkien jälkeen suunnataan taas saunaan. Saunassa morsian pestään ensin suolalla. Suolalla pesun merkityksenä on se, että se estää vanhaa suolaa janottamasta. Suolauksen jälkeen morsian pestään jauhoilla, joka taas tuo varautta ja hedelmällisyyttä jauho myös valmistaa tulevaan avioelämään. Loppuun vielä varsinkin ylävartalo ja pää sivellään raa’alla kananmunalla joka sekin lupaa hedelmällisyyttä. Kananmunaa ei saisi sitten pestä pois, vaan se jätetään hiuksiin hoitamaan. Loppuun vielä morsien siveltiin hunajalla, jotta elämästä tulisi makeaa.


Saunanlauteille laitettiin eri puiden oksia muistuttamaan, ettei avioliitto aina ole ruusuilla tanssimista. Morsiussaunaan kuuluu myös sulhasen paidan kanssa saunominen, hopeakolikon saunan uuniin heittäminen vaurautta tuomaan, oluen kiukaalle heittämistä, morsiamen vaatteiden nurinpäin kääntämistä (tällä testataan tuleeko vihainen akka ;)). Kun morsian antaa saunotun paidan, josta hiki ei ole irronnut, sulhaselleen huomenlahjaksi, tulee parista uskollinen ja onnellinen.
Paluumatkalla saunasta mökkiin, morsiamen pitäisi kumarrella eri ilmansuuntiin.


Se, joka istuu morsiamen jälkeen hänen paikalleen, menee seuraavaksi naimisiin! Jos käki taas kukkuisi saunomisen aikana, se kertoisi kuinka monta rikasta vuotta parilel tulisi!
Toiveitaan morsiamen tulisi taas kirjoittaa paperille ja polttaa ne saunan pesässä. Polttaessaan niitä, morsian kertoo seurueelle toiveet ääneen, jolloin ne toteutuvat.


Nykyaikaiseen morsiussaunaan voi sitten lisätä vielä kasvonaamioita, hierontaa ja kylmiä juomia saunaan. Perimätiedon mukaan morsiussaunaa varten tehtiin oma puuronsa, jota seurue sitten söi. Sekaan laitettiin papu, ja se joka sen itselleen saisi menisi seuraavaksi naimisiin.


Vaikka nykyaikana morsiussauna voi tuntua vanhanaikaiselta ja soveltumattomalta ”ihannepolttareihin”, on se mun mielestä ihana osa perinteikästä polttarikulttuuria. Toisaalta traditioistahan naimisiinmenossakin on osaltaan kyse, joten miksipä ei niitä ottaisi osaksi myös polttaripäivää?


6 kommenttia:

 1. Mä olin myös pari vuotta sitten järjestämässä kaverin polttareita. Päivän ohjelmien jälkeen siirryttiin yöksi mökille, jossa järjestettiin morsiussauna. Polttarisankari tykkäsi kovasti ja tämä kaikkine perinteineen olikin hänen ainut toiveensa päivään :) Musta myös kiva traditio!

  VastaaPoista
 2. Itellä oli polttareissa morsiussauna. Ja melkeempä kaikki kohdat toteutui, paitsi tuo puuron syönti :) itsellä oli kyllä mieleen painuvat ja juuri oman näköiset polttarit. Ihanaa kun muut on nähny vaivaa. Kuullemma kivaa oli ollu polttareita suunniteltaessa ;) jos itse joskus saan kunnian olla mukana järjestämässä ja juhlimassa jonkun polttareita, on morsiussaina kyllä ehdoton ;)

  VastaaPoista
 3. Mä tykkään perinteistä, mun mielestä niitä pitää vaalia ainakin tietyissä asioissa! :)

  VastaaPoista
 4. Kuulostaapa tuo morsiussauna kivalta. :)
  Olen hieman katkera, kun menimme kohta neljä vuotta sitten naimisiin niin kukaan ei järjrstänyt minulle polttareita. :/ Vaikka olinkin raskaana niin olisin silti ne toivonut saavani. Pelkkä tuollainen morsiussaunakin olisi ollut huippu juttu. Noh nyt se on jo myöhäistä..

  VastaaPoista
 5. Ihania perinteitä, morsiussauna kuuluu ehdottomasti polttareihin :) Juuri tän tyyliset polttarit itsekkin haluan! Pitääkin vilauttaa tätä tätä siskolle, et laittaa muistiin ;)

  VastaaPoista
 6. mie en taas halunnut mitään perinteitä polttareihin, joitain kuitenkin tuli, eikä sinäänsä haitannut! Mutta tuo morsiussauna oli ehdoton nounou :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!