maanantai 4. elokuuta 2014

Rasmus ja Kasper 13 kk
Uskollisena vanhalle hyvälle tavalle julkaista nämä kuukausikehityspostaukset järestäin lähes kuukauden myöhässä, teen sen saman nytkin! Tosin, tavallaanhan poikien kuukautta myöhäisemmän kehitysiän vuoksi, en ole myöhässä ollenkaan! :D 


No, kehitysikähän on nyt vanha juttu jo, neuvolan mukaan keskoset saavuttavat ikätoverinsa niin kasvun kuin kehityksenkin suhteen vuoden ikäisinä. Pojillakin tämä on mun mielestä jo tapahtunut. Heillä tuo kehitysikä versus biologinen ikä ei mun mielestä koskaan ollut kovin iso juttu, olihan täysiaikaisuuteen kuitenkin matkaa vain kuukausi. Nyt tarkastellaan jatkossa niin neuvolassa kuin muuallakin ihan normaaleja kasvukäyriä ja kehitystaulukkoja.
Rasmus ja Kasper ovat kehittyneet aivan ihaniksi omiksi persoonikseen ja älykkäiksi pikkumiehiksi tämän vuoden aikana. En vaan voisi ihanampia lapsia itselleni toivoa! Huolta, murhetta tai harmaita hiuksia ei kumpikaan ole vanhemmilleen aiheuttanut, vaan pojat ovat olleet helppoja ja perustyytyväisiä vauvoja. Korvakierteet verottivat valitettavasti koko perheen voimavaroja kevään aikana, mutta niistäkin ollaan nyt onneksi selvitty ja meillä asustaa nyt kaksi nauravaista ja onnellista, ennen kaikkea tervettä ja hyvin kasvavaa taaperoa.

 


Rasmus 13kk


Rasmus on varovainen, energinen, herkkä ja temperamenttinen pikkupoika. Äidin rakas, jonka mielestä halailu on ihanaa ja jonka mielialat vaihtelevat hetkessä ilosta raivoon. Rasmus on erittäin tietoinen siitä, miten asioiden pitäisi mennä ja jos ne eivät niin mene loukkaantuu meidän pieni tuuliviiri verisesti. Silloin Rasmus kököttää lattialla ja karjuu naama punaisena. Houkutteluista huolimatta Rasmus ei tule syliin vaan haluaa että hänet haetaan. Välillä käydään koviakin tahtojen taisteluita siitä, kumpi joustaa. Äiti vai Rasmus.Iloisena Rasmus on oikea aurinko. Elämä hymyilee ja Rasmus hekottelee itsekseen. Syöminen on Rasmuksesta ihanaa ja ennakkoluulottomasti Rasmus maistelee kaikkia ruokia. Kaikki eteentuotu ei ole Rasmuksesta hyvää ja huonot hän heittelee lattialle. Banaani ja spaghetti ovat Rasmuksen suuria herkkuja.


Rasmus liikkuu vielä kontaten tai tukea pitkin kävellen. Kärryllä huristellaan jo kovaa mutta seinän tullessa vastaan Rasmus suuttuu. Rasmus nousee itse seisomaan sekä tuen kanssa että ilman. Kädestä kiinnipidettynä kävelee hienosti, muttei vielä ole uskaltautunut ottamaan askelia ilman tukea.
Maitoa Rasmus pyytää sanomalla ämmää tai maiskuttamalla suuta. Mopo on mopo ja rasmukselle kaikki lelut ovat mopoja. Äiti on ätih ja sitä hoetaan usein. Isiä Rasmus ei vielä sano. Koiraa Rasmus sanoo hauvaksi ja tuttia ”utii”ksi. Nunnua Rasmus kaipaa sanoessaan aijjj. Rasmukselta tulee paljon muutakin tekstiä, jonka merkityksiä voi vain arvailla.

Rasmus heiluttaa pyydettäessä ja on kova taputtamaan. Seisomaan noustessaan Rasmus heilauttaa kädetkin korkealle ilmaan ja huutaa hei, odottaen muidenkin tekevän niin. Kun niin tapahtuu Rasmus nauraa ja alkaa taputtaa :D Rasmus osaa hienosti inkkarihuudon ja tykkää sillä hauskuttaa varsinkin puuroa syödessä.


Leikeissään Rasmus keskittyy. Palikkatorneja tai palapelejä Rasmus voi koota pitkäänkin tai työnnellä autoa lattialla pötkötellen. Keltainen bussi on Rasmuksen rakkaus, jos veli sen vie tule kauhea huuto. Muiden lelujen suhteen Rasmus ei ole kovin fanaattinen.


Rasmus rakastaa sitä, kun joku piirtelee selkään tai silittelee hiuksia. Rasmus viihtyy usein sylissä pötkötellen rentona.


Rasmus tottelee kieltoja kohtalaisen hyvin, mutta saattaa loukkaantua siitä kovastikin. Silloin alahuuli väpättää ja Rasmus yrittää saada aikaan tekoitkun. 
Rasmus on oikea pikku koomikko. Meidän velmuilija, joka touhotuksellaan aikaan saa monet naurut äidille ja isille. Veli on Rasmukselle jo kovin tärkeä ja hauskinta onkin pelleillä Kasperin kanssa. Pojat konttaavat perätysten tai kurkkivat toisiaan verhojen takaa. Ja nauraa räkättävät. Tätä tiimiä on vaan niin ihana seurailla!


Rasmus on vähän flirtti. Kassaneideille hymyillään ja heilutellaan vaunuista. Lentosuukkojakin Rasmus lähettelee ja saa niillä kassatytöiltä ja mummoilta polvet veteliksi.


Rasmus on vaaleahiuksinen ja sinisilmäinen pikku-Eemeli. Isoine silmineen ja pitkine ripsineen hän on syötävän suloinen  pikkumies <3 Vaatekoossa Rasmus käyttää 80cm vaatteita. Rasmus on 77cm pitkä ja painaa 10200g. Rasmus kasvaa hienosti nollakäyrää, vaikka paino välillä pyörähtääkin miinuksen puolella. Rasmuksella on neljä hammasta alhaalla ja neljä ylhäällä. Hampaidenpesu on ihanaa ja hammastahna on Rasmuksesta herkkua. Kengänkoossa käytetään kokoa 20 ja vaipoissa Liberon tai muumin housuvaippaa.


Rasmus nukkuu täysiä öitä ja käy kiltisti nukkumaan iltasadun jälkeen. Päiväunet kestävät päivästä riippuen 2-3 tuntia.


Kasper 13kk


Kasper on meidän pikkuhömppä. Touhottaja ja pieni energiapakkaus. Kasper tuntuu olevan koko ajan iloinen ja nauravainen. Suu on jatkuvassa hymyssä tai virneessä, tai sitten Kasper ihmeissään tuijoottaa jotain suuauki. Hömppä vaan kuvaa Kasperia parhaiten. Kasper on kova poika pussailemaan ja halailemaan ja varsinkin äitiä ja isiä kohtaa osoitetaan suunnatonta rakkautta, joskin usein melko kovakouraista. Kasper haluaa aina välillä syliin halittavaksi ja tekee sen oikein selväksi silloin. Äidin pieni pehmoinen poika <3 


Kasper on iloinen perusluonteeltaan. Suuttuessaan suuttuu kunnolla, mutta suuttumus on hyvin lyhyttä. Muuten on erittäin omatoiminen pikkuinen touhutoope. Kasper rakastaa käyttää omaa ääntään! Tavuja ja äänteitä Kasper käyttää taukoamatta ja äänenvoimakkuuttaan säätelee kuiskauksen ja huutamisen välillä. Kasper ei useinkaan ole hiljaa ja toistelee jo hienosti perässä sanoja. Kasperin sanavarastoon kuuluu äiti, ishi, atoo(auto), heihei, anna, kato ja ei. Maito on Kasperille Mmmmm. Ja nunnu aijaijaii.
Kasper syö jo todella hyvin ja siististi lautanen tyhjenee usein aina, eikä ruoka useinkaan lentele lattialle. Kaikki kelpaa Kasperille juustosiivuja lukuun ottamatta. Mansikoita Kasper voisi mutustella ihan mielinmäärin ja muutenkin kaikki kirpeä maistuu pikkumiehelle kiiveistä ja nektariineista lähtien.


Kasper lähti kävelemään hetki sitten ja ottikin lähes ensi töikseen 10 askelta. Nyt askelia otetaan jo useitakymmenia peräkkäin mutta edelleen puolet liikkumisesta on konttaamista. Kävellessään Kasperilla on voitonriemuinen ilma, ja hän haluaa muiden huomaavan kävelyn. Kasper on kova poika tanssimaan ja varsinkin Cheek aiheuttaa Kasperille kovan tanssitarpeen. Vaippapeppu hytkuu kun Kasper tanssii.


Kasper tykkää kerätä palikoita laatikkoon ja purkaa ne jälleen. Lelut vaihtuvat lennosta kun Kasper kyllästyy ensimmäiseen ja siirtyy toiseen. Parkkitalon hissikuiluun on kiva asetella autoja ja ottaa niitä taas pois sieltä. Traktoria Kasper tykkää työnnellä ja yleensä Rasmuksen kädessä oleva lelu on se kivoin, vaikka kädestä ottamista yritetäänkin kovasti kieltää. Kiltäminen muutenkin kaikuu Kasperilla kuuroille korville. Tai Kasper kyllä kuulee, mutta virnuillen silti tekee kiellettyä. Jos minä ihan huomaamatta nostan tätä jalkaa pöydälle tai ihan vaan hengailen tässä tietokoneen lähellä, en ajatellut vetää sitä alas… :D 


Kasper ujostelee uusia ihmisia vähän ja piilottaa usein pään äidin tai isin kaulaan tai jalkojen taaksen. Hetken tutustuttuaan Kasper on jo hyvää pataa vieraidenkin kanssa ja mennä viipottaa kuin kotonaan. Kasper on kova nauramaan, ja Kasperin naurua onkin ihana kuunnella. Poika kutiaa helposti ja kiemurtelee nauraen karkuun. Tullen kuitenkin aina takaisin. On se vaan niin kiva leikki!

 

Myös Kasper on vaaleahiuksinen ja sinisilmäinen pellavapää. Kasperilla niskahiukset kihartuvat myös suloisesti. Vaatekoossa Kasper käyttää 80cm ja kengissä 20. Pituutta Kasperilta löytää lähes millilleen samanverran kuin Rasmukselta, eli 77cm. Painossa Kasper on hieman isoveljeään rotevampi ja vaaka näyttikin neuvolassa 10500g. Kasperillakin on kahdeksan hammasta neljä sekä ylhäällä että alhaalla. Myös Kasper rakastaa hampaiden pesua. Varsinkin kun saa tehdä sen ihan itse!


Kasper nukkuu täysiä öitä ja käy kiltisti itse nukkumaan iltasadun jälkeen. Joskus kaipaa vielä rauhoittelua ennen nukahtamista, mutta nukkuu sitten aamuun asti heräämättä. Päiväunilla uni maistuu 2-3 tunnin ajan.Sellaisia reilun vuoden ikäisiä nappuloita meillä on! Koska yksivuotispostaus jäi kokonaan välistä, tein nyt tämän 13kk postauksen. Mutta jatkossa kurkitaan poikien kehitystä ja tarkempia kuulumisia puolivuosittain !

17 kommenttia:

 1. Tätä onkin jo odoteltu! :) meillä aika samoja taitoja löytyy, tosin ei oikeaa puhetta juurikaan. Ainoa on "oho!" jota käytetään joka käänteessä :D kiipeileekö teijän pojat? Kun meillä Viljo ho alle vuoden ikäisenä pääs isoveikan sänkyyn, nyt myöhemmin nojatuoliin ja sohvalle.. Osaa niin hiljaa mennä ettei huomaa heti ja sitten tulee kiire nostamaan pois ku sieltä tultais pää edellä alas :D nyt kävelty aktiivisesti pari viikkoa, välillä meinaa juosta jo veikan perässä. Apua! :P hyvää loppukesää teille! -Laura

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta! Mielessä on ollut tän kirjottaminen pitkään, mutta aina se on jäänyt!

   Oho! Ihana :D
   Meillä ei ONNEKSI osata kiivetä vielä! Kaikki sängyt, sohvat ja tuolit on onneksi niin korkeita, ettei yrityksistä huolimatta niiden päälle päästä. Kauhulla odotaan sitäkin vaihetta :/ Pojat osaa onneksi aika hyvin laskeutua peppuedellä sohvalta, et jospa vältyttäisiin siltä putoilulta.. ?

   Voi teillä onkin kova meno sitten! :D Ihanaa loppukesää myös teille Laura! :)

   Poista
  2. Voi olla että säästytte vahtimiselta kokonaan :) musta tuntuu että meillä joutuu vahtimaan kahden edestä! ;D piti vielä sanoa et teillä ollaan ihan miehen mitoissa, meillä oltiin 1v neuvolassa 74cm ja 9,3kg :)

   Poista
 2. Olipa kiva lukea taas miten pojuset on kehittyneet. :-) Voin kuvitella Kasperin ilmeen kun köpöttelee itsekseen eteenpäin.. :-D V:n ilmeet ja käsien asento on hassun hauska kun se mennä kävelee pitkin kämppää :-D Viikon aikana V on alkanut kävelee jo tosi paljon,se on niin hassun näköistä kun tuo pirpana on vieläkin niin hirmu pikkuruinen. V:llä oli 1v. neuvola pari viikkoa sitten ja pituutta herralla oli 73,6cm ja painoa reilu 8,6kg. Selkeitä sanoja ei vielä ole tullut ja neuvolan täti sanoikin että voi mennä jonkin aikaa kun noi uudet liikkumis tavat vie nyt niin paljon mielenkiintoa puheelta..silti malttamattomana odotan koska se ensimmäinen selkeä sana tulee ja mikä se mahtaa olla :-) T:Tuire

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! On ne vaan niin ihania kun ne keskittyy ja on niin innoissaan taidoistaan! :D
   Ihana minimies siellä teillä! <3
   Varmaan ne ekat sanat sieltä ihan kohta tulee!

   Poista
 3. Ihanat pikkupojat teillä :)

  VastaaPoista
 4. Mainiot pojat, ja mainio ikä kun vauvoista rupeaa kuoriutumaan ihan oikeita ihmisiä omine persoonallisuuksineen. :)

  VastaaPoista
 5. Voi, miten suloiset ja ISOT pojat teillä! <3 Meidän Justus lähti kävelemään ilman työntökärryä 1v4kk iässä, kun on varovainen luonne. Jonatan taas vaikuttaa hurjapäisemmältä, sillä ottaa jo askelia tukea vasten 9kk iässä! Apuva! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonatanin pitää pysyä veljen perässä! :D Voi teidän menijää! Varmasti on tekemistä!

   Poista
 6. On ne vaan niin mukavia ja rakkaita <3

  VastaaPoista
 7. En kestä!! Ihanat pojat ja voi miten isoja jo <3 Mihin tää aika oikeen katoaa?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!