keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Homemade Äitiyspakkaus !

Säännöllisen epäsäännöllisesti, blogiini saavutaan googlen kautta hakusanoilla; "äitiyspakkaus" "äitiyspakkaus kaksosille" ja "onko äitiyspakkaus tarpeellinen". Käynnit kohdistuvat pääosin joulukuussa julkaistuun käyttökokemus-postaukseen meillä olleista äitiyspakkauksista.  Lopputulemahan postauksessa oli, että meidän käytöllä olisi ollut paljon käytännöllisempää ottaa kaikki kolme äitiysavustusta rahana, ja hankkia sillä itselle tarpeelliset jutut. 

Ajatuksenahan äitiyspakkaus on ihan huippu, on mahtavaa, että meillä Suomessa on mahdollisuus äitiyspakkaukseen! Kaikkialla sitä ei ole. Turha kuitenkaan lähteä kieltämään sitä tosiseikkaa, että pakkaus saattaa monelle osottautua melko turhaksi. Tai tarpeelliseksi muuten, mutta vaatteet saattavat jäädä syystä tai toisesta käyttämättä. Niin kävi ainakin meille.

Me otettiin pojista kaksi pakkausta ja yksi raha. Ei edes harkittu vaihtoehtoa, että pakkaus jätettäisiin ottamatta. Mulle äitiyspakkauksen saaminen oli päähänpinttymä, must have. Vähän kuin se liberolaukku saikulta lähtiessä. Äitiyspakkaus jotenkin teki raskaudesta ja vauvojen saapumisesta konkreettisempaa. Ja se jännitys sitä(niitä) avatessa! Ihan mahtavaa. Kaikessa ihanuudessaan, pakkaus jäi kuitenkin enimmäkseen pölyttymään kaappeihin. Haalari oli kovalla käytöllä, sillä se oli meidän kesällä syntyneille vauvoille juuri passeli koko talven. Kaikki muut vaatteet joko kävivät päällä, tai pysyivät lipastossa käyttämättömänä, josta ne sitten kerättiin kirppiskassiin. Vaatteet eivät vaan olleet sellaisia, jotka olisin pojille halunnut pukea. Aina laatikossa oli joku ihanampi Lindexin tai Kappahlin ostos, joka vauvan päälle laitettiin. Se pakkauksessa tullut oheiskrääsä, kynsisakset ja harjat yms. olivat ihan tarpeellisia. Toiselle tai kolmannelle lapselle nekin kuitenkin olisi jo turhia, sillä edelliseltä ne olisi säästössä jo.

Pakko sanoa, että harmittaa. Olisi pitänyt ottaa äitiysavustus rahana, 140€:lla saa kuitenkin jo aika paljon tarpeellista, ja ennen kaikkea mieluista vauvalle. Ei kauheasti ilahduta, että pakkauksista tarpeellisia olivat vain itse laatikot, haalarit ja makuupussit. Ja hiusharjat. Niitäkään ei olisi kahta tarvittu. 

Tästä lähtikin idea omasta äitiyspakkauksesta. Mitä kaikkea tuolla 140 €:lla saisi?

Uudelle vauvalle en enää ostaisi niin paljon pikkuvaatteita (44-50cm), kuin mitä pojille hamstrasin. Muutenkin vauvanvaatehankinnat pitäisin paljon kohtuullisempana kuin viimeksi. Vaikka ne minivaatteet onkin hurjan söpöjä, jää ne kuitenkin aika vähälle käytölle. Paitsi siksi, että vauvat kasvavat niin nopeasti myös siksi, että vauva ei kauheasti sotke.

kuvat H&M, Name it, Kappahl, Anton&NIna
 Kietaisubodyt koettiin meillä ihan huipuiksi. Varsinkin isi liputti niiden puolesta, sillä vaikka ne ensin vaativatkin vähän pyörittelyä, että tiesi mikä neppari laitetaan mihin, oli niillä vaan niin helppo pukea heiveröinen pikkuvauva. Nameitin käännettävät hihat olivat myös pitkäkyntiselle vauvalle ihan mahtavat, me ei oikein koskaan osattu pitää pojilla tumppuja käsissä. Ne sitäpaitsi lähtivät aina hetkessä pois. H&M:n puolipotkarit olivat ainoita terällisiä, joita me pojilla käytettiin. Joustavan vyötärön vuoksi, housut vaikuttivat mukavilta vauvojen päällä.

Harsot olivat ihan must puklaileville vauvoille. Meillä niitä oli parikymmentä, mutta yhdelle riittää varmaan 5-8. Harsot ovat lisäksi todella pitkäikäisiä, meillä ne ovat vieläkin käytössä naamanpesuliinoina.

Yllä olevan kuvan tuotteet yhteensä vähän vajaa 50 €.

Vaatteet Lindex, paitsi harmaan housut Kappahl


Vauvanvaateshoppailussa kannattaa ehdottomasti käyttää hyödyksi alet, ja kanttistarjoukset. Lindexissä on aina kauden alussa voimassa se osta 40€ saat 10€ alennusta. Alerekeissä myös aina löytyy suloisia minivaatteita isoilla alennuksilla! 

Jämäköiden resoreiden vuoksi, isompikokoiset kollarit menevät kevyesti pikkuisellekin. Turha siis hamstrata monia 50cm housuja, vauvalle kertyy niin nopeasti pituutta ja painoa, että 62cm housut ovat tosi pian hyvät!

Ylläolevan kollaasin saa hankittua n. 50€:lla. (siis jos käyttää sitä lindexin tarjousta..)

kuvat; Lindex, Kappahl, Kela, Netanttila
Meillä oli pojille hankittuna ihan liian monenlaisia haalareita ja pukuja talveksi. Käytössä oli kuitenkin vain windfleecet ja äippäpakkauksen haalarit. Jos uudelleen pitäisi valita, ostaisin  äitiyspakkauksen haalarin tutulta tai FB-kirpparilta,  siis jos vauva vaan sattuisi syntymään keväällä tai kesällä. Muuten olisi pakko varmaan satsata oikeankokoiseen haalariin kaupasta.  Myös makuupusseja löytyy todella kohtuuhintaan kirpparilta. Jos kuosi ei miellytä, voi sen aina tuunata mieleisekseen, kuten monissa blogeissa on tehtykin! Itse jos tuunaisin, hankkisin joko tuota aappa-kangasta tai jotain ihanaa mustavalkoista marimekkoa! Poikavauvalle marimekon Boboo olisi ihana! 

Ylläoleva kollaasi n. 40€, riippuen toppapuvun ja makuupussin hinnasta.

Nyt tuli siis 140€ täyteen. Aika monenlaista saa siis siihen summaan mahtumaan. Ja vieläpä kaikki uutta (tai ainakin uudehkoa) ja varmasti juuri sitä omaa makua. Näillä tuotteilla myös jälleenmyyntiarvo on vähän parempi kuin perus äp-pakkauksen tuotteilla. Eli pelkkää säästöä, eikö? ;)

Mitä muuta äitiyspakkaukseen sitten laittaisin?

Tutit ja pullo Ainu Mam, kuolalappu, neulepeitto ja sukat Lindex, täkki ja pyyhe Ikea.
 Vaikka moni toivookin imetyksen onnistuvan, saattaa vastaan tulla tilanteita joissa pullo on ihan hyödyllinen. Jos ei muuten, niin ainakin äiti pääsee käymään kaupassa, kun isi voi ruokkia vauvan pullolla. Myös tutit on mun mielestä aika pakollinen. Meillä pojilla oli niin kova imemisen tarve ihan pieninä, että ilman tutteja oltaisiin oltu pulassa.

Peitto lämmikkeeksi ja pyyhe kylpyhetkiin ovat myös aika tarpeellisia. Samoinkuin vauvan täkki ja minikokoiset sukat. Kuolalappu paljon puklailevalle ja kuolaavalle vauvalle on myös tosi hyvä! Säästyy edes vähän siltä ainaiselta pyykkäämiseltä!

Ylläoleva kollaasi n. 45 €.

Kuvat, Libero, Ainu Mam, Bepanthen
Liberon vaipat ovat aina sopineet meidän pojille parhaiten, joten pakkaukseen laittaisin myös yhden satsin niitä. Kestovaipat kunniaan, mutta mulla ei vaan mielenkiinto enää riittäisi niihin tutustumiseen, ja helpommalta tuntuu vaan jatkaa kerttisten käyttöä. Hiusharja, pikkuniistäjä (tai nenä-friida), sinkkivoide, pumpulipuikot ja bepanthen ovat oikeastaan olleet "kempparipuolelta" ainoita hyödyllisiä tuotteita. Muut pyörivät kaapissa edelleen. Näitäkin siis parempi ostaa tarpeeseen, kuin mitä-jos-tilanteisiin.

Kollaasin tuotteet n. 25€.

Eli summasummarum. Mun mielestä tärkeistä tuotteista ja kivoista vaatteista koostuvan äitiyspakkauksen saisi siis vähän reilulla 200 eurolla. Ei siis mikään paha summa ollenkaan, jos 140e siitä tipahtaa tilille Kelasta. Omasta mielestä ainakin paljon parempi vaihtoehto kaapissa pölyttyville äitiyspakkauksen vaatteille. :)

EDIT: Ainiin! Ainakin pussilakana, lakana ja kosteussuoja puuttuu tästä paketista. Eli Ikeasta hommattuna kerryttävät pottia n.30e! 

Jäikö jotain oleellista pois? Mitä sinä lisäisit vielä äitiyspakkaukseen? Löytyykö teiltä jonkin vuoden pakkaus, vai hankitko omaa silmää miellyttävät tuotteet rahalla?

26 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! Mä otin myös äitiyspakkauksen, jotenkin se vaan "kuuluu" siihen vauvanodotukseen. :D Mutta samaa mieltä oon siinä, että suurin osa vaatteista jäi käyttämättä, tarpeellisia oli mm. peitto, pyyhe, harja, kynsisakset jne. Toisen lapsen joskus toivottavasti tullessa ottaisin varmaan rahana, tosin haluaisin sen vuoden makuupussin jättää hänelle muistoksi. Mutta niitäkinhän tosiaan saa kirppareilta, eli fiksumpaa kyllä ottaa rahana! Mutta kyllähän siinä sen ensimmäisen lapsen kohdalla vaan on fiilistä ensin odottaa sitä pakkausta ja se hetki, kun pääset sitä avaamaan ja tutkimaan! Onhan sekin jo jotain. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sama homma! :D
   Ja toi makuupussi-juttu olisi tosiaan kiva. .Onneksi niitä makuupusseja tuntuisi saavan aika hyvin. Niitä siilimakuupussejakin oli lastentarvikkeessa myynnissä!

   Poista
 2. Me otettiin esikoiselle pakkaus, koska se jotenkin todella "kuuluu" siihen odotukseen. :)
  Nyt heinäkuussa syntyneelle neidille otettiin rahana, koska Tyypin pakkauksesta olin säästänyt kaikki huippujutut (toppahaalarin, hiusharjan, kynsisakset...) ja pääsin hyvillä mielin kiertämään kirppiksiä ja kyllä sillä 140 eurolla todellakin sai ainakin kirppis-uusina vaatteita aika reippaasti isomman setin, kuin mitä pakkauksessa on. Ja tytölle sopivasti viittä vaille kaikki vaaleanpunaisina!

  -Pinkki pingu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Kirpparilta varsinkin 140 eurolla saa isot pinot tavaraa! Ja suurin osa pikku vaatteista on vieläpä tosi hyväkuntoista! :)

   Poista
 3. Olin jossain vaiheessa sitä mieltä, että toiselle lapselle en pakkausta ottaisi. Mutta nyt kuitenkin kun toinen on tulossa olen asiaa pohtinut ja ainakin tällä hetkellä kallistunut siihen suuntaan, että pakkaus otetaan, koska siinä kaikkea on enemmän kuin mitä 140e saa. Mutta mieli voi toki aina muuttua! :)

  Sinun tekemä pakkaus on tosin paljon enemmän meidän näköinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on totta! Jos vaan vaatteet miellyttävät silmää, pakkauksessa on hurjasti enemmän kuin mitä sillä rahalla saa! :)

   Poista
 4. Ainakin näin esikoista odottaessa haluan ehdottomasti äitiyspakkauksen, vaikka rahalla saisikin käyttökelpoisempia vaatteita. Musta on ihana ajatus että valtio muistaa meitä äitejä tällaisella lahjalla. :-) Jos tulee seuraavia lapsia, ehkä niiden kohdalla otan rahat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se. Ja jotenkin se pakkaus vaan tuntuu liittyvän niin raskauteen, että sen haluaa varsinkin ensimmäisestä ottaa :)

   Poista
 5. Minä taas uskoin puheita joiden mukaan ihan pienillä vaatteilla ei tee mitään. Seuraus: kotiutumista seuraavana aamuna isä shoppaili vauvoille 44cm vaatteita, joita kyllä käytettiin (valokuvista päätellen) yli kuukauden päivät. Että niitä olisi meillä tarvittu kovastikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, no tämä mun postaus nyt olikin yhdelle lapselle. Kaksosille neuvoisin minäkin hankkimaan paljon enemmän pikkuvaatetta. Kaksoset kuitenkin keskimäärin syntyy aika pieninä, kun yksösistä suuri osa on jo syntyessään yli 50cm. :)

   Meilläkin 44-56cm vaatteet oli muistaakseni käytössä ekat kolme kuukautta. :)

   Poista
 6. Esikoiselle otettiin pakkaus ja tietyt jutut tuli tarpeeseen (haalari, makuupussi ja hoitovälineet nyt päällimmäisinä mielessä), mutta nekin olisi toki voinut ostaa erikseen. Sisävaatteista ei ole jäänyt mieleen yksikään, mutta kai niistä joitakin käytettiin... Harsotkin ostin erikseen, koska äitiyspakkauksen harsoilla ei mun mielestä yksistään pärjää. Muistan, kun esikoisen syntymän jälkeen näin Finlaysonin myymälässä edellisen vuoden pakkauksen makuupussia tarjouksessa ja mietin, että miks ihmeessä otin pakkauksen, kun olisin voinut ostaa nää kaikki tarpeelliset kilkkeet erikseenkin :)

  Kuopukselle taas ei otettu pakkausta, vaan harjan ja kynsisakset ostin kaupasta ja muut tykötarpeet olikin esikoisen ajoilta. Tarpeellisia hankintoja tuolloin oli seisomalauta rattaisiin ja toinen kylpyamme, näihin se 140 e upposikin :) Äitiyspakkaus on ajatuksena hieno, mutta sisällössä olisi petraamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Mä lisäisin siihen ehkä hieman valinnan mahdollisuutta. Tosin ei pidä valittaa, on hienoa että se on ja vielä hienompaa, että halutessaan voi ottaa pelkän rahan! Se mekin sitten varmasti seuraavasta otettaisiin! Ellei mieli nyt ihan täysin muutu, tai seuraavat pakkaukset ole ihan supersöpöjä! :D

   Poista
 7. Meillä kanssa on jäänyt äitiyspakkauksen vaatteet melkeen kokonaan käyttämättä, muutama body ollut joskus käytössä. Jos joskus vielä toisen lapsen saan, niin tuskin otan enää uutta pakkausta. Tuolla summalla rahaa saa tosiaan hankittua niin paljon kivoja juttuja ja ne ovat sitten varmasti itseä miellyttäviä :) Mutta tuo on totta että ensimmäisessä raskaudessa se pakkaus oli vaan jotenkin pakko saada, vaatteiden miellyttävyydestä viis :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! :D Me käytettiin sitä beigeä yöpukua varmaan eniten niistä vaatteista.. Mutta senkin kanssa samankokoisissa oli niin paljon muitakin kivoja vaatteita, että vähiin jäi senkin käyttö :/

   Poista
  2. Ihan sama juttu, meilläkin oli juuri se beige yöpuku eniten käytetty niistä vaatteista :D

   Poista
 8. Huippu postaus! Niin totta että kyllä tuolla 140€ saa jo paljon vaatetta lapselle, vieläpä sellaisia mistä itse varmasti tykkää. :)

  Meille nyt toinen tulossa marraskuun alussa ja tälle emme ottaneet pakkausta, koimme sen ihan turhaksi sillä esikoinen vielä pieni joten hältä kaikki tarvittava pakkauksesta saatava pikkukrääsä on tallessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D Mäkin tykkään hirveästi. Kovasti houkuttaisi lähteä shoppailemaan minivaatteita! :D

   Voi teillä siis h-hetki koittaa ihan pian! Tsempit loppumetreille! <3

   Poista
 9. Ehdottomasti kietaisubodyjä suosittelen kaikille yhtä "käsi" pukijoille kuin minä reilu vuosi sitten. Heleppoo, ei tarvitse pujotella ja väännellä...vaikka pienet lapset hyvin taipuukin 😃

  VastaaPoista
 10. yhdelle kolmesta on otettu pakkaus, ja sama peitto on sitten ollut käytössä, pari eri makuupussia (yläkerrassa, alakerrassa lattialla) joista yksi oli mun vanha =)
  oikeastaan kaikkia vaatekappaleita tuli pakkauksesta käytettyä, koska tytöt on puklanneet niin paljon (refluksi). koossa 56cm oli ehkä 13 bodyä? ja ei kyllä päivittäin pesty pyykkiä. esikoisella taas saattoi kaksi päivää pitää vaikka samoja vaatteita, ei ikinä likaantuneet kun oli vauva.
  nyt oon säästellyt yhden äplaatikon kaikkea 50-68cm kamaa+makuupussin (mun oma särkyi 25 jälkeen :D ) jos vaikka joskus tarve tulee. jossei tule niin saa muistoiksi sitten.
  oon paljon tykännyt mustasta ja valkoisesta, sekä tytöillä että pojilla, niin paljon on käytetty samoja vauvana. isompana sitten ei.. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OI, olispa ihanaa jos omakin makuupussi olisi vielä tallessa! POjille pitää ehdottomasti säästää nuo!
   Hyvä että teillä tuli käyttöä niille vaatteille!
   Meilläkin housuja käytettiin monta päivää putkeen, bodeja vaihdeltiin vähän useammin just ton puklailun takia.

   Jospa niille vielä tulisi käyttöä ;)

   Poista
 11. Kiva postaus!
  Itsekin otin ätiyspakkauksen, kun se on se juttu ja niin mahtava juttu onkin. Mutta suurin osa tuotteista on jäänyt käyttämättä. Lähinnä ollaan käytetty harjaa, kynsisaksia, makuupussia ja itse laatikkoa, jossa vauva on nyt nukkunut. Kaikki äitiyspakkauksen vaatteet ovat valitettavasti taineet jäädä käyttämättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Meillä vähän sama juttu.. Noi laatikot on kyllä ihan mahtavia! Nytkin ne on meillä vaatehuoneessa pinottuna, ja toisessa odottelee isommat vaatteet käyttöönottoa!

   Poista
 12. Me otettiin esikoiselle äitiyspakkaus (v.2009). Sen jälkeen ollaan otettu seuraaville rahana ja ostettu niillä jotain mitä ei ole ollut ennestään. Tälle uusimmalle kun oli jo kaikki ennestään niin pistettiin tilille se raha :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!