keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Kuusi asiaa helpottamaan muuttamista



1. Aloita ajoissa

Kaiken a ja o on ehdottomasti ennakointi ja ajoissa muuttorumban aloittaminen. Tavaraa kannattaa toki karsia ilman muuttoakin, mutta erityisesti muuton alla kannattaa heittää kaikki turha kierrätykseen tai kirpputorille. Vaikka meillä edellisestä muutosta onkin vast areilu vuosi aikaa, sai tätä tavaran karsimista tehdä silti. Kaapeista löytyi vielä edellisenkin muuton aikana säilytettyjä ”jos vielä joskus tarvitsen” -tavaroita, joista nyt kyllä jo surutta luovuin.

Konmaritus on muutossa tosi bueno, mutta vähemmälläkin karsimisella pärjää. Hyvä muistisääntö on, jos en ole tarvinnut tätä vuoteen, en tarvitse jatkossakaan.


2. Pakkaa teemoittain

Siskoni sai makeat naurut, kun kerroin että tää laatikko on nyt aktiviteettilaatikko, tää taloustavara ja tää harrastelaatikko. MUTTA. Olipa purkaessa helppoa, kun yhdestä laatikosta tuli tavaraa vain yhdelle hyllylle tai yhteen huoneeseen. Teemojen mukaan pakkaaminen on hyvä siksikin, että tavaraa sisään kantaessa voi muuttomiehelle laatikon nähdessään kertoa mihin huoneeseen se tulee. Tällöin säästyy laatikoiden edestakaisin raahaamiselta purkuvaiheessa. 

Ei ole yhtään hullumpi juttu pakkailla tavaroita laatikoihin pienissä laatikoissa. Kaikki kynät yhdessä muovilaatikossa, askartelupaperit toisessa ja muovailuvahat kolmannessa. Kaikki nämä yhteen isoon muuttolaatikkoon ja purkaessa nostelet ne vain hyllylle.


3. Palkkaa apua

Sukulaisia, ammattilaisia you name it. Mutta yksin muutosta ei kyllä selviä kukaan. Suosittelen ehdottomasti ammattilaisapua, jos muuttamassa on koko perhe tai muutto on kauemmas. Meillä ammattilaisapua on käytetty nyt jo neljässä muutossa peräjälkeen ja tullaan käyttämään jatkossakin. Ammattilaismuuttajissa on se hyöty, että heillä on tiedossa kuinka se sohva pyöritellään kätevästi ahtaassa rappukäytävässä. Miten pakataan tavarat autoon, ilman että kuljetuksessa tulee vahinkoja. Ja millainen suojaus tvlle on tarpeeksi. Ammattimuuttajilta löytyy myös oikeat välineet muuttoon, nokkakärryt ja kiristekalvot mm. 

Ja hinnat, no ne ei ole hyötyyn nähden kovinkaan kummoiset. Kannattaa tiedustella tarjousta, sillä meidän käyttämä Niemi esimerkiksi tekee ilmaisen arviokäynnin, jossa käydään läpi mitkä kaikki tavarat tulisi suojata, kuinka ja paljonko aikaa muuttoon mahdollisesti vierähtää. Samalla saa hinta-arvion muutolleen. 

Sukulaisia ja perhettä kannattaa toki myös pyytää apuun. Meillä kolmen ammattilaismuuttajan lisäksi muuttoa oli tekemässä meidän kahden lisäksi viisi aikuista. Määrä oli aika sopiva, ja varsinkin omakotitaloon kannettiin tavarat puolessa tunnissa sisään! Lisäksi meillä oli tietysti lastenhoitoapu, sillä jaloissa pyörivät lapset eivät varsinaisesti helpota muuttoa..




4. Oikeanlaiset välineet

Banaani- ja pahvilaatikoissa ei varsinaisesti ole mitään vikaa, mutta ovat ne paljon epäkäytännöllisempiä kuin pinottavat muovilaatikot. Muovilaatikot saa pinottua sisäkkäin tyhjinä ja korkeiksi pinoiksi täysinä. Pinotessa täysinä, laatikot jäävät pari senttiä sisäkkäin, jolloin ne myös pysyvät hyvin pinossa. Tyhjinä ne taas saa pieneen tilaan sisäkkäin ladottuna. 

Kun Niemeltä vielä tilaa toimituksen ja noudon laatikoille, ei tarvitse miettiä mistä laatikoita saisi, millä ne kuljettaisi ja miten niistä pääsisi eroon. Samaan laatikkotilaukseen kannattaa lisätä lattiansuojapaperit, käsikiristekalvot, kuplamuovit pakkauspaperit, sekä halutessaan jos jonkinlaista suojapussia ja laatikkoa. 




5. Kiristekalvo

Tälle ihan oma osionsa, sillä mikään ei ole niin kätevää kuin tuo kalvo. Sillä saa pyöriteltyä kaikki mailat yhdeksi kasaksi, suojattua sohvatyynyt, kiristettyä kaapinovet kiinni kalusteisiin ja kiinnitettyä kuplamuovit kalusteisiin. Kalvo on siis kelmua, joka pyöritettynä tarttuu itseensä kiinni. Kolhuilta se nyt ei varsinaisesti suojaa, mutta pitää esim kaapinovet kiinni lipastoja kuljettaessa. 


6. Rento asenne

Ei oo niin justiinsa, jos koko päivän syö pelkkää pitsaa, juo limsaa ja hörppii kahvia. Tai että laatikoita on ympäri asuntoa, eikä alkuun tiedä mistä alottaisi. Tai että juuri kun luulit tyhjentäneesi viimeisenkin keittiönlaatikon, löytyy jostain vielä yksi, eikä tavarat enään menekään yhtään loogisesti laatikoihin. Muutossa menee helposti ainakin yksi juttu pieleen, mutta ei siitä stressiä kannata ottaa.

Kyllä se muutto ihan kohta on hoidettu!


* Muutosta ja muuttotarvikkeista saatu alennusta.

Yhteistyössä: 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!