lauantai 27. helmikuuta 2016

MONEY TALK



Vajaa pari vuotta sitten kirjoitettu "Kotihoidontuella"-postaus on keikkunut julkaisustaan saakka suosituimpien tekstien kärjessä. Raha, talous ja säästäminen siis selvästi kiinnostaa. Aihe on toisaalta taas ollut se asia, jonka olen itse tietoisesti jättänyt blogista pois. Meidän perheen raha-asiat ovat juttu, joka ei mun mielestä ole julkista. Toisaalta lukija ei myöskään mielestäni tee mitään sillä tiedolla, minkä verran tileillämme rahaa on. Vaikkakin, huomaan että itsekin luen raha-aiheisia postauksia. Onko se sitten siitä juuri, että tabuutensa vuoksi se on yksi mielenkiintoisimmista aiheista!

Rahan käyttö, tuhlaus, säästäminen ja muutenkin kaikki rahaan liittyvä kuitenkin monia kovasti kiinnostaa. Onhan se ihan loogista. Kaikki sitä käyttää, kaikki sitä tarvitsee ja kellään sitä ei taida olla liikaa. Karinan postauksen innoittamana, kirjoitan nyt omia ajatuksiani meidän taloudesta ja kuluttamisesta.

Me ollaan Henkan kanssa eletty parisuhteemme lähes kymmenvuotisen historian aikana hyvin erilaisissa rahatilanteissa. Talous on ollut välillä ihan kuralla, on eletty kädestä suuhun ja laskettu euroja kaupan kassalla. Toisaalta taas on säästetty, matkustettu ja sijoitettu. On oltu molemmat opiskelijoita, vanhempainvapaalaisia ja työssäkävijöitä. Työttömiä ei olla oltu vielä kertaakaan, ja kovasti toivon ettei tulla olemaankaan.

Meidän yhteiselo alkoi tilanteesta, jossa mä olin juuri kirjoittanut ylioppilaaksi ja saanut ensimmäisen kunnon työni kaupan kassalta. Henkka taas oli vakituisessa työsuhteessa ja juuri valmistunut ammattikorkeasta. Henkalla oli omistusasunto, asuntolaina ja auto. Sekä vahva tieto siitä, millainen oma talous oli ja kuinka siinä pystyi kuluttaa. Mulla vanhempieni säästämä pesämunarahasto, uusi työpaikka, omat siivet vasta levitettynä, eikä mitään käryä siitä, mitä eläminen oikeasti maksaa.

Yhteiselon alku oli meillä siis paitsi opettelua yhteisasumiseen, mulla ihan sitäkin että miten siitä omasta taloudesta huolehditaan. Onnekseni olen valtavan pihi luonne, joten omilleni muuten jälkeen avasin heti ASP- ja säästötilit. Asumismenot jaettiin vähän sinne päin. Henkalla oli laina, joten mä maksoin sitten enemmän liikkuvia menoja. Kaupassakäyntejä ja sähkölaskuja. Ei olla ikinä oltu sellaisia "sun ja mun" -menot ihmisiä, eikä kovin tarkkoja edes siitä, että kumpi nyt on tarjonnut useammin raflaillan.

Vuoden yhteiselon jälkeen mä aloitin opiskelut ja vuosi siitä Henkka seurasi perässä. Omistusasunto myytiin ja muutettiin vuokralle. Tällöin avattiin myös eka yhteinen tili. Huomattiin, että rahasta tuli helpommin riitaa, joten yhteistili tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Sinne meni kummankin opintotuet ja sieltä maksettiin vuokra ja muut kiinteät menot. Sinne kumpikin laittoi vielä palkastaan 200e, jolla sitten ostettiin kuukauden ruuat ja taloustarvikkeet. Loppu oli sitten molemmille omaa rahaa. Käytiin kumpikin opintojen ohessa töissä, joten onneksemme rahaa mukavuuksiin oli. Me matkusteltiin, omistettiin auto ja harrastettiin. Säästettiin vähemmän pitkällä tähtäimellä ja sijoitettiin enemmän lyhyen tähtäimen hankintoihin. Juuri niihin matkoihin tai muuhun.

Kun sitten tuli yhteinen asuntolaina ja lapset, ei meillä ollut mitään kipuiluja rahan suhteen. Mentiin hyvin samalla kaavalla kuin aiemminkin. Ainoa erotus vaan oli, että ekaa kertaa mun tienestit oli reilusti Henkkaa pienemmät. Tätä tasoitettiin sitten sillä, että päädyttiin laittamaan kaikki raha yhdelle tilille, josta se sitten tilipäivänä jaettiin muille tileille. Taloustilille, säästötilille, ruokatilille ja molempien omille tileille. Perhe on meidän yhteinen yritys, joten tuskin kummallakaan kävi edes mielessä, että kumpikin lyhentäisi samaa summaa yhteisestä lainasta. Mun työ oli kotiäitiys kotona ja Henkan ansiotyö työpaikalla. Henkka sai siitä vaan konkreettisemman palkan, joka oli toki tärkeä. Kuitenkin yhtä tärkeä oli se mun työpanos, josta ei vaan konkreettista rahaa tullut.



Mä näen meidät tosi tasavertaisina paitsi vanhempina myös leivän pöytään tuojina. Isoin syy uskon siihen olevan se, että on elette sekin vaihe, kun mä olen ollut töissä ja Henkka lasten kanssa kotona. Henkan koti-isyys vanhempainvapaani perään kavensi ihan valtavasti meidän sukupuolten välistä kuilua. Mä näin sen työssäkävijän puoliskon tilanteesta ja Henkka taas kotonaolijan. Kummankaan osa ei ole helppo tai kevyt. Eikä toisaalta toisen osaa arvokkaampi.

Nyt ollaan taas pitkästä aikaa siinä tilanteessa, että tuodaan molemmat se leipä meidän pöytään. Kumpikin on yhtä paljon poissa kotoa ja kumpikin osallistuu kotitöihin yhtäpaljon. Parin vuoden tiukkuuden jälkeen, pitää taas opetella siihen, kun rahaa onkin yllättäen reilusti. Enkä nyt sano tätä mitenkään lesoillakseni, onhan se vaan fakta ettei kotihoidontuella elellä herroiksi tai säästetä.

Tää mun pitkä alustukseni taitaa olla selitys siihen, miksi uskon meidän selvinneen niinkin sujuvasti kotiäiti/isi+hoitovapaa ajasta. Raha on aina ollut yhteistä. Se on budjetoitu tiukasti ja menoja seurattu koko ajan kuukausitasolla. Varmaan silmiä avaavinta on oikeasti tilinauhalta napsia kaikki menot listalle ja jakaa ne karkeasti ruokaan, harrasteisiin, talousmenoihin ja vaatteisiin. Välillä voi tuntua, että mihin kaikki raha oikein katoaa?! Kun tililtä laskee menot yhteen, tulee take-away kahveistakin helposti monta kymppia, vaikka eihän pari euroa nyt oo mitään. Pienistä puroista tulee iso joki, joten ihan niihin parin euron juttuihinkin kannattaa kiinnittää huomiota.




Kotihoidontuelle jääminen ei ole aina vaihtoehto. Mä olen valtavan kiitollinen ja onnellinen, että meille se oli. Mutta ei se olisi onnistunut ilman tiukkaa budjetointia ja säästöjen käyttöä. Asuntolaina, kaksi lasta ja auto. Niistä vaan tulee menoja, vaikka kuinka yrittää kitkutella. Mun vinkit on, että ennen hoitovapaata kannattaa säästää. Töissä tienaa oikeasti ihan järjettömästi verrattuna kotona oloon. Varsinkin jos ei tarvitse maksaa lasten hoidosta. Toinen säästöerä on ruoka. Väitän, että melkein jokainen voi karsia omalta ruokalaskulta 100e / kk, ihan vaan suunnittelulla ja kausituotteiden ostolla. KOlmanneksi kannattaa karsia turha shoppailu. Itselle ostin ihan mitättömän määrän vaatetta tai tavaraa hoitovapaan aikana. Ei ollut salikorttia eikä kampaajakäyntejä. Lasten vaatteita tuli shoppailtua aleista ja kirppareista. Ei puhettakaan, että olisin voinut sijoittaa satoja euroja kuukaudessa lastenvaatteisiin !

Mutta se oli ehdottomasti sen arvoista. Säästöt meni, mutta toisaalta mieletön määrä muistojakin tuli. Oon tosi iloinen että päädyttiin mun jäämiseen hoitovapaalle. Jäisin kyllä uudestaankin jos sama valinta pitäisi tehdä uudelleen.

Karina kirjoitti blogissaan menettävänsä hoitovapaan aikana 9000e. Ihan jäätävän iso summa! Mä en ole koskaan laskenut mitä hoitovapaalla olo tuli ansionmentysten suhteen mulle maksamaan, joten päätimpä tehdä sen nyt. Jos en olisi jäänyt hoitovapaalle silloisesta työstäni 13 kuukauden ajaksi, olisin sinä aikana tienannut pyöreästi käteen 25 000. Hoitovapaalla ollessani palkkani Kelalta taas oli vajaa 6000e käteen. Toisaalta töissä ollessa olisin maksanut myös päivähoitomaksuja kahdesta lapsesta 6500e. OIkeasti olisin siis töissä ollessa saanut käteeni 13 kuukauden aikana 18 500e. Hoitovapaa maksoi mulle siis 12 000e. Aika tarkasti 900 e / kk. Toki tuosta pitäisi vielä vähentää työmatkat ja toinen auto, mutta ymmärrätte varmasti pointin näinkin.

Vaikka se nytkin luettuna ja konkreettisesti summa nähtynä tuntuu isolta, väitän että se on antanut ainakin tuplasti tuon rahan verran. Enemmänkin. Ikinä mistään koskaan milloinkaan en saa ostettua rahalla niitä hetkiä, joita lasten kanssa kotona tuli koettua. Enkä millään rahalla saisi tehtyä sitä sidettä lapsiini, joka nyt on aikaan saatu.

Miten on? Saako teidän mielestä rahasta puhua blogeissa? Kiinnostaako teitä raha-asiat? Millaisia kompromisseja itse teitte, jotta hoitovapaa olisi mahdollinen?

Kävittekö jo lukemassa Karinan postauksen aiheesta? Karinahan on pitkäaikainen ystäväni Joensuussa asumisajoilta! Karinalta löytyy vähän poikia vanhempi Olivia-tyttö ja puolen vuoden ikäinen valloittava Alex. Karinan blogista kannattaa käydä lukemassa myös ruokalaskun pienentämisestä kertova postaus!

torstai 25. helmikuuta 2016

No apinamemua ! +kilpailu

Apinamemu. Sillä nimellä meidän lapset näitä kutsuu. Ihan loogistahan se tavallaan on, löytyyhän purkin kyljestä muiden tuttujen eläinten lisäksi apinakin ! 

Mulla oli pitkään ongelmana mehuhyllyllä se, ettei mistään tahtonut löytyy ilman lisättyä sokeria olevia pillimehuja lapsille. Lastenruokahyllyssä pari on, ja niitä ollaankin käytetty sitten enimmäkseen. Ne vaan ovat niin mauttomia, ettei se mitään herkkua ainakaan omaa suuhun ole.

Syksyllä Rasmuksen ollessa kipeänä bongasin Raikastamon mehut meidän lähikaupasta. Ostettiin muutamat testiin. Ihan parasta! Pillimehu, luomu ja vielä ilman lisättyä sokeria! Kaikenlisäksi maut olivat vähän spesiaalimpia kuin ne perinteiset mansikat ja vadelmat.
 

Lapset tykästyi näihin ihan täysillä ja maistui nämä myös mun mielestä hyvälle, vaikka oma ehdoton suosikki onkin tuo Raikastamon tuorepuristettu omppumehu! Sitä juodessa oikein maistaa sen, kuinka se on täynnä omenaa! Vähän kirpeää ja nam niin herkullista kylmänä. Ja lasipullo on vieläpä valtavan söpö!

Varsinkin pillimehut tuli meille jäädäkseen. Ei ne arjessa varsinaisesti ole mukana, janojuomana kun käytetään silti vielä vettä ja maitoa. Mutta spesiaalihetkissä, viikonlopun välipaloilla, saunan jälkeen ja retkellä on kiva antaa lasten käteen se terveellisempi mehu.


Yksi huippujuttu mun on vielä noista mehuista mainittava, pilli on nimittäin malliltaan sellainen, ettei siitä kovin helposti lorahda mehut syliin, edes silloin kun purkkia puristaa. Jokainen äiti varmaan tietää syyn, miksi tämä pieni yksityiskohta on niin huippuhieno!

Lahdesta Raikastamon pillimehuja löytyy jo aika kivasti ainakin isommista kaupoista, mutta kannattaa omassakin lähikaupassaan vinkata näistä kauppiaille. Mehuja on kyllä saatavilla, mutta kauppa ei syystä tai toisesta ole ottanut niitä vielä valikoimiin! Palautetta vaan vetämään niin jatkossa saattaa sitten löytyä muitakin pillimehuvaihtoehtoja kuin vaan sokeri- tai aspartaamilitkuja!

Ja nyt jos innostuit noista mehuista kannattaa käydä klikkaamassa itsensa Raikastamon instassa seuraajaksi ja jättämässä viikon raikkain kommentti kisakuvan perään! Raikastamo nimittäin palkitsee raikkaimman kommentin kolmella laatikollisella mehuja !

yhteistyössä: RAIKASTAMO

sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Raitarakkautta

Ei liene kenellekään epäselvää, ainakaan niille jotka pidempään ovat blogiani lukeneet, että rakastan paitsi lasten myös omass avaatetuksessani raitoja! Täydellinen raitatoppi on vaan tähän saakka uupunut kaapistani, edellinen vero modan paita, kun alkoi olla jo aivan liian nukkaantunut julkisilla paikoilla käytettäväksi! Viime viikolla kaappiini muutti uusi raitatoppi, erityisesti kesää silmällä pitäen, mutta miksipä tuo toppi ei kävisi jo nyt neuleen alla käytettäväksi! 


Toppi eroaa malliltaa vähän tavalliseen ja sen selkäpuoli laskeutuu kivasti yläselälle. Toppi on aika lyhyt ja kaivaessani sitä House of Brandonin* paketista, pelkäsin sen olevan liian lyhkänen. Pelko osoittautui onneksi turhaksi, ja mitta on juuri sopiva farkkujen kanssa käytettäväksi!

Paita on Vero Modan Ester Tank top ja löydät tuon topin täältä*. Myös nuo muut värit ovat aika herkullisia ja harkitsenkin vielä josko tilaisin lisäksi tuon tummansinisen!

Topille kaveriksi tilasin myös tuon ihanan Vero Modan super pitkän neuleen, jonka perään olen haikaillut jo pitkin syksyä! Vinkkasinkin tuosta neuleesta jo viikko sitten täällä, ja nyt sen viimeinkin sain myös omaan kaappiini. 




Neulos on tosi ohkaista, mutta lämmittää silti kivasti. Tykkään tuosta Willow Long Cardigan* -neuleesta kovasti erityisesti siksi, että sitä voi hyvin käyttää pelkkien legginsien kanssa, jotka mulla onkin jalassa ehkä vähän turhan usein.. Neuleen pääset klikkaamaan omaan ostoskoriisi täällä*!

Muistuttaisin teitä vielä tänään voimassa olevasta House of Brandonin alesta*, jossa kaikki tuotteet saa tilattua itselleen -20% alella ! Tuo on aika tuntuva ale esimerkiksi Consseissa*, jotka itse tilaukseeni klikkailin. Alennus ei koske Dr. Denimin tuotteita, mutta muuten taivas on rajana! Ja koodihan oli tuo vanha tuttu, HBR2


vaatteet saatu
* sisältää mainoslinkin

torstai 18. helmikuuta 2016

Terveellistä herkuttelua iltapalalla

 
Kovasti toivotte aina meidän ruokajuttuja, joten nyt yksi iltapalauutuus, jota inspiroiduttiin testaamaan ihan yllättäin!

Meidän lasten iltapalathan ovat niitä hyvin perinteisiä, puuroa, talkmuruja+jugua, smoothiea, leipää, hedelmiä. Välillä kuitenkin innostutaan tekemään jotain muuta ja uusimpia testejä ovatkin juustosarvet ja tuorepuuro. Tänään kokeiltiin "suolaisia" muffinsseja ja vedettiinkin melkein koko satsi kerralla! Ihan superhyviä ja mikä ehkä parhainta, myös terveellisiä!


Halusin tulla jakamaan reseptin teillekin, josko joku muukin näistä innostuu. Päälle voisi ripotella vähän kookoslastuja tai siemeni, mutta meiltä ei löytynyt nyt kumpiakaan.

Iltapalamuffinssit
 
1 dl ruisjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
2 tl kanelia
 
2 munaa
200-250g turkkilaista jugua
1 prk vadelma-omena Muksusosetta
1/2 dl rypsiöljyä
1/2 dl siirappia (muscovado/cane)
 
2 dl marjoja 
(me käytettiin vadelmia)
 
1. 
Sekoita jauhot keskenään.
 
2. 
sekoita toisessa kulhossa kaikki muut aineet paitsi marjat.
 
3. 
Yhdistä seokset ja sekoita joukkoon vielä marjat. 
 
4. 
Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista uunissa 180 asteessa n. 30 min.

Raikastamo-pillimehut saatu.


Ohje on sen verran helppo, että sen voi valmistaa vaikka yhdessä lasten kanssa. Meillä molemmat pojat ovat valtavan innostuneita ruuanlaitosta ja leipomisesta, joten olen yrittänyt saada ujutettu viikkoihin ainakin pari ruuanlaitto/leipomiskertaa heidän kanssaan. Välillä meno on aika vauhdikasta, eikä desimitalliset ole ihan täysiä. Jauhoja lentelee ja sotku on sen mukainen.. Mutta kyllä se lasten innostus silti palkitsee. Mutta muistimpa kuitenkin taas tänään, että kyllä leipomiset olisi vaan kivempi stressittömämpi hoitaa kaksin yhden lapsen kanssa :D.
 
 
Tykätäänkö teillä leipoa?

maanantai 15. helmikuuta 2016

Viikonlopun TOP 3

1. Valo, aurinko ja koti

Ihanimpia juttuja mitä kevät tuo tullessaan, on ehdottomasti valo! Meillä on aika pimeä asunto, ja talvella tämä on tuntunut entistä pimeämmältä. Nyt kun valonmäärä taas lisääntyy, tuntuu kotikin kivemmalta. Tai ehkä se on tämä mieliala joka piristyy valon myötä!

Lauantaina saatiin nauttia myös ihanista auringon säteistä! Oi kevät!

Kotijutut on edelleenkin pinnalla, nyt kenties vielä enemmän kun meidän molempien koeajatkin ovat ohi. Jokohan kohta voitaisiin alkaa laittaa tätä vanhaa kotia pakettiin ja suunnitella uutta kotia? Vieläkin ollaan vähän auki sille, ostetaanko jo valmis talo, vai ruvetaanko sittenkin tontin metsästykseen. Vaikka eihän meistä rakentajiksi ole, eihän?


2. Perhe

Viikonloput on tulleet nyt töiden aloituksen myötä entistä tärkeämmiksi. En oikein arkena raaski lähteä mihinkään lasten luota, näkeehän heitä muutenkin niin kovin vähän! Nyt myös tuntuu, että lapsillakin on vähän eri ääni kellossa uhman suhteen, ja moni asia tuntuu paljon sujuvammalta. Vai onko se vaan se oma piristynyt mieli, joka tuohonkin vaikuttaa? Mene ja tiedä!

Pojat kuitenkin ottavat hurjia kehitysharppauksia jatkuvasti ja sanavarasto laajenee hurjaa vauhtia! On aika huippua seurata, millaisia persoonia heistä kehittyy.

Tänä viikonloppuna ei ollakaan tehty oikein muuta kuin oltu. Molemmat on saatu hetki myös omaa aikaa, kun lauantaina karattiin kumpainenkin vuorotellen salille ja jumppaan. Oon nyt aika innostunut tuosta uudesta kuntokeskuksestani, aika huippua oli vatsa/pakara -jumpan jälkeen suunnata saunanlauteille!

 3. Hyvä ruoka

Ollaan koko porukka melkoisia kulinaristejä ja viikonloppuisin kokkaillaankin aina vähän spessumpaa ruokaa. Arkena sitten oiotaan ja valmistetaan niitä pikaruokia, joten viikonloppuisin on kiva vähän panostaa.

Tänä viikonloppuna tehtiin nyhtöpossua konjakkikastikkeessa. Ai että oli herkkua!

Sunnuntain ja ystävänpäivän kruunasi vielä treffit ihan kaksin, kun saatiin hoitajat tänne kotiin poikien seuraksi. Tuollaiset kahdenkeskiset irtiotot on kyllä ihanimpia. Taas jaksaa arkeakin ihan toisenlaisella energialla!






sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Y S T Ä V Ä N P Ä I V Ä N alekoodi House of Brandonille

 I H A N A A ystävänpäivää kaikki !
Millainen päivä teillä on ollut? Tuliko kukkia tai suklaata?

Tälle päivälle julkaisinkin vihdoin tuon kysymyspostauksen jo aamulla, mutta tulin vielä ystävänpäivän kunniaksi kertomaan teille yhden alevinkin !

House of Brandonilla on nyt ystävänpäivän ja HOBn synttäreiden kunniaksi koko mallisto -20 % alella (ei koske DR. denimiä)

Alen saat käyttöösi koodilla HBR2 !
Alet ovat käynnissä nyt tasan viikon, eli ensi sunnuntaihin saakka.

Mulla on ollut nyt jo jonkin aikaa projektina siivoilla vaatekaappia ja keräillä sieltä kaikki turha pois. Aika hyvällä mallilla ollaan ja vaikka kaapissa on vaatteita aika vähän, on ne sen verran monipuolisia että käyttöä tulee paljon. 

Kevään aikana pitäisi päivittää kaappiin vielä pari perusvaatetta, muutamat kengät ja trenssi! Tuo trenssi on ollut ostoslistassa jo pari vuotta !


Beigen trenssin* lisäksi kerroinkin jo edellisessä vaatepostauksessa, että nuo beiget housut on kyllä kevääksi saatava. Myös tuon oikean puoleisen trikooneuleen* esittelin siinä samaisessa postauksessa.

Nuo ihanat minttuconssit* ostin jo viime keväänä, niiden kaveriksi tarvitsisi vielä valkoiset*, niin tennaririntama taitaisi sitten olla aika sopiva. Uudet saappaat tulisi myöskin tarpeeseen. Edelliset alkavat olla jo kirppiskamaa! Näistä biker-mallisista Vero Modan saappaista* tykkäsin tosi paljon !

Kevään aikana pitäisi vielä panostaa paitsi uusiin aurinkolaseihin*, tällä kertaa ihan kunnollisiin esimerkiksi noihin Ray Ban:eihin, sekä nahkahansikkaisiin*! Edelliset hanskat ovat palvelleet jo lähes kahdeksan vuotta, mutta nyt sormien välit alkaneet ratkeilla..

Huivi* löytyikin jo joulun aleista, tuo persikkainen sävy on aivan ihana! Täydellisten farkkujen metsästys jatkuu vielä myöskin, mutta tuo pitkä neule Vero Modalta* taitaa olla se seuraava täyte kaappiini ! Tuollaista olen etsinyt jo pitkään.

* sisältää mainoslinkin

KYSY !

Nyt pitkästä pitkästä aikaa se perinteinen Kysy ! -postaus !
Tätä on jo monet kerrat toivottukin ja edellinenkin on julkaistu yli kaksi vuotta sitten.

Eli nyt, kysy mitä mieleen tulee!
Vastaukset julkaisen yhdessä tai kahdessa osassa, vähän kysymysten määrästä riippuen.

Aikaa kysymysten laittamiseen on pe 19.2 saakka !


lauantai 13. helmikuuta 2016

Lasten tulevaa välikautta !

Löytyykö sieltä ruutujen takaa muita, jotka jo innoissaan osottaa tulevaa kevättä? Musta tuntuu, että itselläni ainakin kevät on sellaista energisoitumisen aikaa, innostun uusista jutuista, jaksan paremmin ja muutenkin mieli on virkeä! Ehkä se on tuo valon määrän lisääntyminen, joka vaikuttaa noin positiivisesti kaikkeen muuhun! 

Me pyörähdettiin tänään pikaisesti lenkin päätteeksi iltapäiväkahvilla keskustassa ja samalla kurkistettiin Kappahlin uutuudet. Sieltä bongasinkin meidän lapsille ensi talveksi haalarit puoleen hintaan ! Hehkutin miehellekin koko loppumatkan, kuinka iloinen tuosta löydöstä olin! 

Lenkin loppumetreillä tulikin sitten puheeksi lasten välikausivaatetus ja sieltä vielä uupuvat tuotteet. Siitä inspiroituneena kasasin nyt vielä teillekin vähän kollaaseja siitä, miltä poikien kevät tulee ulkovaaterintamalla näyttämään. Aika paljon niitä on, mutta toisaalta ovat tosi paljon yhdisteltävissä. Ja onhan välikaudella monenlaista keliäkin! :D seliseli..

1. Päikkyvaatteet


Syksylle meillä oli kaksi setti takki+housut -yhdistelmiä, mutta hieman kaipailin silti taaperoille haalaria. VAikka pukeminen olikin aika sujuvaa, kiitos omatoimisten taaperoiden, on haalarissa vaan etuja, joita yhdistelmistä ei löydy. Tälle keväällä kaappeihin hankittiin joulun alennusmyynneistä POlarn o Pyretin fleecevuorelliset kuorihaalarit koossa 104, jotka on todettu meidän aiemmalla kokemuksella ihan loistaviksi. Ne menee niin kätevästi nollakelistä lähtien, että käyttöikä on pitkä! Lämpimämmällä nepparikiinnitteisen fleecevuoren voi irroittaa ja kylmällä alle vetäistä vielä yhden kerroksen villaa tai fleeceä. Nämä haalarit ovatkin päässeet käyttöön jo paristi ja lämpimänä on pysytty.

Loskakelien ykköskenkä on tuo Crocsilta saatu Kids Crocband saapas* joka pitää jalat lämpiminä tavallisia saappaita paremmin. Tukeva kenkä on ollut tosi toimiva päiväkodissa. 

Koska haalarit tuli valittua lapsille samanlaisina, halusin pipoon jotain eroavaisuutta. Sopivasti löytyikin sitten alesta tuo kaksi värinen raitapipo, jota sitten samassa sävyssä otettiin uudesta mallistosta myös toiselle pojalle. Ja myös nuo trikoiset tuubihuivit on olleet meillä tosi käteviä.  Reiman Poimii rukkaset* on olleet tosi hyviä, joten niitä myös tälle kaudelle! 

2. Sadesää


Toinenkin vaatesetti tulee oikeastaan vaan käyttöön päikyssä. Kotiin ei ainakaan vielä ole toista kurissettiä tullut ostettua, perjantaisin nuo vaatteet tuodaan kuitenkin kotiin pesuun, eikä arkena kuitenkaan tule vesisateen sattuessa pahemmin ulkoiltua.

Lapsilla on aina ollut käytössä Crocsin saappaat*, niin nytkin. Ollaan tykätty että ne vaan on parhaita. Plussaa tuosta värikkyydestä! Siniset saappaat on vielä KAsperille sopivat mutta, Rasmus tarvitsisi jo uudet. 

Kurahousuina syksylle oli Reiman Lammikko housut* ja oon kyllä kovasti tykännyt niistä! Ne onneksi menee vielä tänäkin keväänä, samoin rukkaset. Sadetakkien* kohtaloa oon vähän nyt punninnut. Syksylle meillä oli, tosin ne ovat nyt jo pienet. Käyttöä niillä kyllä oli ihan kivasti, mutta pärjäisikö sitten ilmankin?

3. Ulkoiluasu


Oon kokenut aika toimivaksi sen, että lapsilla on kaksi settiä ulkoiluun. Toinen on sitten aina kuiva ja voi sitten myös kelien mukaan vähän vaihdella.

Tämä setti on oikeastaan kokonaisuudessaan viime syksyltä, tai takit ostin jo vuosi sitten joulun aleista, mutta keväällä ne oli meidän lapsille ihan liian isot. Oon nyt ihan rakastunut noihin Tuike-takkeihin. Ne on olleet ihan loistavat! Harmi kun niitä ei ole isommille lapsille enää :/ 

HOusut on henkselimalliset, ja ne tuntui aika toimivilta syksyllä. Eivät valuneet ja suojasi lasta enemmän. Laatu oli myös ihan loistavaa, ollakseen kuitenkin KAXSin, eli tavallaan markettimerkki. Ei voi kun suositella! Takki ja housut koossa 98cm menee edelleen ainakin tämän kevään.

Pipoissa tykästyin noihin Reiman uutuusmalleihin myös, ja vähän ehkä harkitsen niiden hankintaa. Tosin meiltä kyllä löytyy aika monet pipot lapsille jo nyt, että pitää ehkä käydä varastot ensin tarkemmin läpi.

Kenkäkaupoille joudutaan ainakin. Vuosi sitten ostetut Vikingin Goretexit jäivät syksyllä pieneksi ja taidetaan taipua niiden ostoon myös tänä keväänä. Tykättiin kaikki noista kengistä valtavasti!

4. Hiekkalaatikon asu


Tokihan nämä kaikki vaatteet menee siellä hiekkalaatikolla, mutta erotin tän nyt muista koska huomasin itsekin viime keväänä että välillä tarvittiin vain pientä kosteuden- ja tuulen pitoa. Hiekka/ liukumäki on monesti yön jäljiltä kostea, oli keli mikä vaan. Silloin kevyet ulkohousut ja windfleece toimii parhaiten.

Meillä housut on viimevuotiset ja alkujaan molemmat hankittu second handina. Merkki on Lindex ja oon tykännyt kyllä näistä pöksyistä. Lahkeista läytyy kuitenkin lenksut, mikä on aina hyvä ulkovaatteissa. HOusut pitää vähän kosteutta, mutta ovat toisalata myös hengittävämmät kuin peruskuorihousut.

Yksi mun ehdottomista luottovaatteista lasten kaapeissa on varmasti nuo Polarn o pyretin windfleecet. Niin monikäyttöiset paitsi ulkovaatteiden alla myös sellaisenaan. Menee niin kaupassa kuin hiekkalaatikolla. Keäslläkin nää on olleet meillä tosi kovalla käytöllä. Jos johonkin ulkovaatteeseen vaan voi panostaa, niin se on mun mielestä ehdottomasti tämä!

Pakko on myös mainita nuo magicmittensit, joita löytyy nyt meiltä aika monta paria! Istuu kivasti lapsen käteen eikä roiku löysänä tai tipahtele.

5. Kauppa-asu


Kauppavaatteina sovelletaan tietysti kelinmukaisia vaatteita ja vähän sitä, miten sinne kauppaan mennään. Mutta jos autolla suunnataan parkkihalliin tms. on käytössä nuo H&M:n toppaliivit. Paljon on käytetty myös noita Reiman takkeja kaupoilla ollessa.

Crocsilta saadut colorlite bootit on olleet meillä enimmäkseen siistimmässä käytössä ja oon tykännyt niistä valtavasti! Nämä kengät on yhdet lastenkin suosikeista! Keväälle himoitsen lapsille myös consseja, ollaanhan me vanhemmatkin kuitenkin enimmäkseen nuo tennarit jalassa. Tummansiniset tulee varmaan ostettua, voivat sitten samistella isin kanssa! 

Noihin reiman lippapipoihin* ihastuin myös totaalisesti ja ne on vaan ihan pakko saada! Myös H&M:n raitatuubihuivi on ihan meidän lastennäköinen ja sopiihan se nyt vaan noihin POlarn o pyretin lapasiin ihan huippuhyvin!

Meillä ollaan siis aika valmiina ottamaan kevät vastaan. Kengät pitäisi vielä jostain bongailla! Tulkaahan vinkkaamaan jos näette hyviä alennuksia!

* sisältää mainoslinkin

perjantai 12. helmikuuta 2016

Seuraavat turvaistuimet 3 vuotiaille ?

Sain edellisen turvaistuinpostauksen perään toiveen miettiä niitä meidän lasten seuraavia turvaistuimia. Nythän käytössä on Besafe Izi combi isofixit, jotka on palvelleet meitä loistavasti jo lähes kahden vuoden ajan. 

Meille on ollut tärkeää, että se kaukalosta seuraava istuin on selkä menosuuntaan, ihan turvallisuussyistä. Nythän tilanne on siinä mielessä jo vähän eri, että pojat täyttävät kesäkuussa kolme vuotta, joka on siis myös se selkä menosuuntaan matkustamisen suositusikä.

Luulen, että muuten jatkettaisiin vielä ainakin vuoden verran näillä nykyisillä istuimilla, mutta koska meille taitaa tulla kakkosauton hankinta eteen vielä tämän kevään aikana, on mietittävä vähän myös sen auton turvaistuinjuttuja.

Itse ajattelin niin, että pääistuimina jatkaisi edelleen nuo besafet, mutta kakkosautoon hankittaisiin sitten tuolit, jotka menisi sitten paitsi nyt päikkymatkoilla, myös tulevaisuudessa siihen saakka kun istuimia tarvittaisiin.

Tärkein kriteeri valinnassa edelleen on toki turvallisuus, ja isofix-kiinnitys sitämyöten. Toisena tulevat sitten muunneltavuus ja pitkäikäisyys. Rajoituksia valintaan tekee toki myös se, että kakkosauto tuskin tulee olemaan kovin suuri, viisiovisuudesta en kuitenkaan suostu luopumaan! Eli tila takapenkillä ei ehkä ole niin valtava kuin mitä se nyt VW passatissamme on. Plussaa toki olisi, jos takapenkki tarvittaessa vetäisi jopa kolme istuinta. Tosin pikkuautoissa ei taida tällaisia ylellisyyksiä olla?

Vähän ollaan jo silmäilty istuimia ja luulen että seuraavan tuolin kohdalla joudutaan jo luopumaan selkä menosuuntaan istumisesta. Seuraavan vaiheen istuimissa kun tuntuu vaihtoehtoja olevan kovin vähän! Toisaalta en sitten ehkä näe järkevänä hankkia istuinta kakkoskäyttöön, joka palvelee vain vuoden verran, ennen kuin edessä on jälleen istuinhankinta. Varsinkin kun kyse on niistä kakkostuoleista, jotka eivät ehkä ole edes viikottaisessa käytössä.

Istuinten kuvat Lastentarvike Pikku Hurmuri


Nyt mua kovasti kiinnostaisi, mitä kolmosvaiheen istuimia teiltä löytyy? Mihin penkkiin olette 9-18kg istuinten jälkeen päätyneet? Entä löytyykö teiltä millaisia istuimia kakkosautoista? Ehkä kokemuksia noista kollaasissa mainituista tuoleista?


keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Miniloma Holiday Club Saimaalla

Instassa meidän lomakuviin törmäsikin ihan reaaliajassa viime viikonoppuna, mutta tuodaampa lomafiilikset myös tänne blogin puolelle! 

Talvilomaa meillä vasta uusissa työpaikoissa aloittaneilla ei tänä vuonna ole nimiksekään, joten kovin pitkää talvilomareissu ei voitu tälle vuodelle tehdä. Kiva kuitenkin olisi, että jatkossa onnistuisi vähän jo pidempikin reissu ja vähän tässä jo ollaankin kaavailtu viikon reissua ensi talvelle. Varmaan suuntana Lappi tai jopa joku Euroopan hiihtokeskus! Mutta siitä lisää sitten myöhemmin.


 
Me startattiin perjantaina heti töiden jälkeen auton nokka kohti Lappeenrantaa ja Holiday Club Saimaata. Kylpylähotellihan on meille tuttu jo aiemmilta reissuilta ja laskinkin, että tämä oli jo poikien neljäs reissu Saimaalla! (yksi toki tehtiin heidän ollessaan vain parin sentin sinttejä mahassa kölliessään) Käyntien määrästä voi ehkä tulkita, että paikka on kovasti meidän mieleen. Ajomatka on aika sopiva vajaa kahden tunnin rypistys ja tarjonta paikan päällä on kivan monipuolista! Aiemmat postaukset täällä ja täällä ! Flamingon ja Tampereen kylpylän reissut täällä ja täällä.

Meille oli varattu yhden makuuhuoneen Villas-huoneisto, jota kyllä ehdottomasti suosittelen lapsiperheelle! Aiemmin on majoituttu normi hotellihuoneissa, mutta huoneistosta tuli samantien mun suosikki! Huoneistoonkin kuljettiin sisäkautta, mutta siihen kuului parkkipaikka läheltä ovea, oma sauna, keittiö, astianpesukone, jääkaappi.. JOkainen perheellinen ehkä tietää, miten iso ilo on ihan vaan jääkaapista!
 

 
Perjantaina oltiin paikan päällä aika myöhään, joten katsastettiin vaan pikaisesti mestat ja tarjoiltiin lapsille iltapala. Pikkumiehet olivatkin vuodesohvalla unessa jo ihan hetkessä. Meille jäi sitten illalla vielä kivasti aikaa viettää vähän parisuhdelaatuaikaa, kun telkkarikaan ei ollut käytössä. Pötköteltiin sängyllä, syötiin suklaata ja rypäleitä sekä siemailtiin Cavaa. Aika ihanaa <3

Aamulla lapsetkin veteli sikeitä tavallista pidempään ja suunnattiin aamiaiselle vasta kahdeksan jälkeen. Lapsista avainkorttien kantaminen oli superhienoa ja tarkkana oltiin, että vuoronperää sai availla ovia. Kannattaa muuten varata kylpylälomille sisäkengät koko porukalle, paljon kivempi on liikkua nimittäin kun ei talvikenkiä tarvi vetää jalkaan. Lapsetkin oli innoissaan "rantsu"kengistään.
 


Me ei koko reissun aikana ulkoiltu lainkaan, vaikka vaihtoehtoja löytyisi vaikka kuin! Ilmat ei olleet kovin suosiollisia hiihtämiselle tai luistelulle, muuten niitä olisi voinut harkita myös. Isi suuntasi aamupäivällä salille ja me poikien kanssa hengailtiin leikkitiloissa ja katseltiin ikkunoista kylpylän puolelle. Pojat olivat aika innoissaan jo kaikista niistä valoista ja vedestä! 

Napattiin pikainen välipala vielä huoneessa ja suunnattiin sitten kylpytakeissa ja läpsyissä kylpylän puolelle! Hotellin yhteydessä olevan huoneiston ehdottomia plussia on juuri tuo, että kylpylään voi hipsiä pelkässä kylpytakissa. Me ei otettu edes shampoita, saippuoita ja rasvoja mukaan, vaan suihkuteltiin uimisten jälkeen vaan omassa huoneessa, jossa lasten rasvaaminen ja pukeminenkin oli helpompaa.


Lapsille suosittelen uimaan mennessä ihan ehdottomasti uimakenkiä tai jos niitä ei ole, ainakin jarrusukkia! Lattiat olivat aikuisellekin tosi liukkaat ja ainakin me säästyttiin lasten kanssa näin kaatuiluilta ja kuhmuilta. Huoneesta löytyy kylpytakit sekä aikuisille että lapsille, nuo poikien takit olivat kokoa 130cm, mutta aika hyvin toimivat myös tollaisilla alle metrin mittaisilla! Ja kannattaa ottaa huomioon, että kylpylässä kaikilla alle kaksivuotiailla pitäisi olla uimavaippa! Kannattaa siis varata sellaiset matkaan pienimmille.



Meillä lapset uivat käsikellukkeilla sekä uimarenkailla. Isoissa altaissa vesi on tosi syvää, joten uimarenkaat oli ainakin meidän uimataidottomilla nappuloilla ihan ehdottomat. Lastenaltaan liukumäki oli pojista ihana ja taisi yksi suosikkijutuista olla myös allasbaarista ostetut jädet. Puoli välissä uintia hörpättiin pillimehua ja sitten taas jatkettiin. 

Keskellä allasaluetta on iso "lava" jossa on vesisuihkuja. Vesisuihkut oli poikien mieleen ja niiden kimpussa vierähti aina pitkäkin tovi. Mutta itse valo ja vesishowsta he eivät pitäneet ja sitä katseltiinkin turvallisen matkan päästä. Ilma kylpylän puolella on tooosi lämmin, josta suuren suuri plussa! On käyty monissa kylpylöissä, mutta täällä ei tullut yhtään kylmä vaikkei saunassa jatkuvasti käytykään. MYös ison altaan vesi oli tarpeeksi lämmintä kaltaiselleni vilukissalle ! Toki yhtä kuumavesiallasta aikuisille vielä tuonne kaipaisin ;)

Saunamaailma oli taas meidän aikuisten mieleen! Me oltiin lomalla isommalla porukalla, joten pystyttiin jakamaan niin, että käytiin saunamaailmassa vuoronperää. Toinen oli aina poikien kanssa, kun toinen rentoutui. Näin saatiin perhelomallakin kumpikin vähän omaa aikaa.

Uinnin jälkeen meillä oli _TODELLA_ väsyneitä lapsia. Hyvä kun jalat kantoi huoneeseen suihkuun ja siitä pienen välipalan jälkeen unille. Unta vedeltiinkin sitten kolme tuntia. Me paistettiin valmispizzat huoneessa, uusi pizzeria kun aulaan aukeaa vasta harmittavasti myöhemmin tässä kuussa!

Illalla oli tarkoitus käydä vielä keilaamassa, mutat koska uni tuntui lapsille maistuvan, skipattiin se, ja mentiinkin suoraan päivälliselle. Meidän valinta oli O'leary's -burgerpaikka, jossa on käyty monesti muulloinkin reissuilla. POjat halusivat vielä ajaa alakerran autopeleillä ja siinä vierähtikin aikaa. Iltakahvit keitettiin vielä koko porukalle meidän huoneistossa, ennen kuin poikien meno alkoi yltyä niin kovaksi, että suunta oli vaan suoraan sänkyihin ja nukkumaan! 

Me käytiin vielä Henkan kanssa kaksin saunassa ja otettiin muutenkin kaikki irti tuosta omasta ajasta. Korkattiinpa toinen piccolopullo Cavakin vielä. Me hurjat. Niin ihanaa kun onkin lomailla koko perheenä, huolehtimatta kotitöistä ja siivoiluista, on tuollainen kahdenkeskinenkin aika ihan parasta. Jokohan pian maltettaisiin jättää lapset hoitoon ja suunnataa tällaiselle reissulle ihan kaksistaan?

Sunnuntaiaamuna kahdeksalta lähdettiin taas syömään aamupalaa. Henkka jäi poikien kanssa vielä leikkipaikalle syönnin jälkeen ja mä pakkasin meidän tavarat kaikessa rauhassa. Käytiin vielä kylpylän puolella uimassa ja laskemassa parit mäet, ennen kuin kirjattiin itsemme ulos. Kylpylässä on muuten huippua sekin, ettei mukana tarvitse kantaa rahaa tai kortteja. Kaiken voi ostaa huoneen laskulle ja maksaa vasta lähteissä! Jos olisi vietetty aikaa vähän kauemmin, olisin mielelläni tutustunut hotellin hoitolaan ja käynyt vaikka hieronnassa! Ensi kertaan se sitten!

Sunnuntaille meillä olikin varattuna ihan superkivaa tekemistä! Jos lapset nauttivat jo kylpylästä, oli tää toinen viikonlopun aktiviteetti vielä makeempi. Käytiin nimittäin Holiday Clubin sponsoroimana tutustumassa Angry Birds Activity Parkissa ja taidettiin olla kaikki aika innoissaan! Puisto ei suinkaan ole vain lapsille, vaan sieltä löytyi rutkasti tekemistä myös isommille! Varsinkin yläkerran tiloissa sai touhuta koko perheen voimin.
 

Mun omia suosikkeja oli varmaan tuo hyppypaikka, noiden pehmopalojen seasta ei vaan millään meinannut päästä ylös ja hiki tuli kyllä tuolla pungertaessa. Meinasin hukata sinne villasukkani ja kun selvisin ylös, päädyin jatkossa ihan vaan sivusta seuraajaksi. Lapsista tuo tietysti oli huisinhauskaa!


Yläkerran jääkiekkorata oli myös yksi lasten (ja isin) suosikkeja. Liukkaalla "jäällä" sai treenailla lämärinsä nopeutta ja saipa nuo meidän perheen miehet siellä jonkinmoisen pelinkin aikaan. Tulisipa vielä kelejä, niin lapsiakin voisi viedä enemmän luistelemaan!

Puitteet puistossa on tosi upeat! Mukailee ihan täysillä Änkkäri-juttuja ja oli tuolla näkemistä vaikkei mihinkään aktiviteetteihin varsinaisesti osallistuisikaan. Keskeltä yläkertaa löytyi sellainen parkour-rata tyyppinen juttu, joss ameidän apinat ainakin viihtyi, kun kerrankin sai kiipeillä ja hyppiä niin paljon kuin tykkäsi!


Alakerrasta taas kun bongattiin autot, ei enää pois sieltä päästykkään. Lopulta parin tunnin seikkailujen jälkeen, pojat vetäisi itkupotkuraivarit tuolla autojen luona. Eivät olisi millään halunneet lähteä. Tietenkään.

Syötiin vielä lounasta ja lähdettiin ajelemaan kotiin. Takapenkki hiljeni aika vauhdilla, eikä etupenkkikään kauhean puheliaalla tuulella ollut! Matkalla vielä fiilisteltiin niitä ykkösjuttuja ja juteltiin muutenkin menneestä viikonlopusta. Meillä oli kaiken kaikkiaan ihana aktiviteettiloma! Lisää näitä vaan! On kyllä ihan huippua, että lapset ovat jo niin isoja, että heitä voi ottaa ihan toisellalailla menoihin mukaan kuin vaikka vuosi sitten. Ensi kerralla sitten vähän pidemmän kaavan kautta!

* liput Angry Birds Activity Parkiin saatu