torstai 3. maaliskuuta 2016

Iltapalan suosikki: SÄMPYLÄT + SMOOTHIE


 
Meillä on tapana leipoa sämpylöitä ainakin kerran viikkoon, usein leipomiskertoja on kaksi. Sämpylöitä pyöritellään aina sillä samalla reseptillä, se vaan toimii niin hyvin!

Vaikka resepti muuten on sama, vaihtelen eri jauhojen suhteita vähän kuiva-ainekaapin ja fiiliksen mukaan. En muista että olisi koskaan pyöritelty pelkkiä vehnäjauhosämpylöitä, tykätään kaikki enempi rouheisesta rakenteesta, ja onhan se vaan terveellisempääkin! 

Mun maha on myös aika herkkä vehnälle, joten siksikin korvaan jauhot mielummin muilla aineilla. 

Sämpylöiden kaverina valmistuu usein myös smoothie, niinkuin varmaan olettekin instasta huomanneet. Juodaan tosi harvoin mehuja, joten smoothie on kiva vaihtoehto maidolle tai teelle. Lopusta löytyy vielä yksi herkullinen smoothieresepti !


 
S Ä M P Y L Ä T 

5 dl lämmintä vettä
10-14 dl jauhoja 
(2 dl ruisjauhoja, 2dl kaurahiutaleita, 5 dl grahamjauhoja, 5dl sämpyläjauhoja)
2rkl sokeria
2 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
1/2 dl rypsiöljyä

1. sekoita mausteet ja kuivahiiva grahamjauhoihin. Lisää 42 asteinen vesi ja sekoita hyvin.
2. lisää joukkoon vielä kaurahiutaleet ja ruisjauhot. 
3. Lisää öljy.
4. Vaivaa taikinan joukkoon loput jauhoista, vähän enemmän tai vähemmän, kunnes taikinan rakenne on kiinteä eikä takerru sormiin.
5. Laita taikina jääkaappiin kohoamaan puoleksi tunniksi.

Pyörittele taikinasta sopivan kokoisia sämpylöitä. Kohota niitä vielä liinan alla n. 15min. Dippaa sämpylä ensin kylmään veteen, sitten kurpitsansiementen sekaan. Siemenet tarttuvat näin hyvin sämpylän pintaan. Paista sämpylöitä 10-15 min 225 asteisessa uunissa.


4 kommenttia:

  1. Kiitos smoothie ohjeesta, uppos kko porukalle. Laitaham kehiin muitakin smoothie ohjeita.

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköistä! Oletko huomannut, että uusi äitiyspakkaus on julkeistu?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!